Шта је ДТВ

Зашто у БиХ

Када

Како

Шта је потребно

ВП

Како

 

Како прећи на дигитално емитовање?
Телевизијске куће ће истовремено емитовати оба сигнала аналогни и дигитални, тако да ће гледаоци бити у могућности примати емитовање користећи постојећи аналогни телевизијски пријемник.
Завршетком истовременог одашиљања сигнала, додатни set-top box или конвертор «дигиталног сигнала ка аналогном» ће омогућити гледаоцима да добију дигитални пренос на постојећим аналогном сету.

Гледаоци који ће користити дигиталне кутије, бит ће у могућности да користе друге услуге дигиталне ТВ као додатке програму. Већина постојећих аналогних пријемника има 4x3 формат екрана, тако да користећи дигиталну кутију са 4x3 аналогним телевизијским пријемником може утицати на начин преношења емисија предвиђених за широки формат.

Потпуни доживљај дигиталне телевизије, укључујући телевизор високе резолуције (HDTV), ће захтијевати дигитални пријемник широког екрана који ће бити у могућности да прими и прикаже HDTV сигнал.
Која ће опрема бити потребна да се добије дигитална телевизија?
Потпуно интегрисана Дигитална Телевизија или Set-top box или кутија за постојеће аналогне телевизије која ће пребацивати дигитални сигнал у аналогну форму.
Гледаоци ће бити у могућности да добију приступ већини додатних функција дигиталног сигнала, укључујући јаснију слику и побољшани пријем у густо насељеним областима.
Са додатком сет-кутије аналогна телевизија ће или приказати слику у садашњем 4 : 3 формату или на 16:9 формату са додатком црне линије изнад и испод слике.
Да ли ће потрошачи морати купити нову антену, сателит или каблове?

Дигитални канали ће бити додијељени на тај начин да минимизирају цијену потрошачу.
У већини случајева, постојеће антене, погодне за пријем локалних аналогних телевизијских сервиса, одржаване и прописно инсталиране, бит ће адекватна замјена да пријем дигиталног телевизијског преноса.

Шта је set-top box?
Set top box

Сет кутија за дигиталну телевизију прима и декодира дигитални пријем у форму подесну за приказивање на аналогном телевизијском пријемнику или другом уређају, нпр. копјутерском монитору или пројекторима. Аналогни телевизијски пријемник не може приказати дигитални програм на екранима осим ако није спојен на једну такву кутију као што је дигитална сет кутија.

Како ради?

Могућност дигиталне сет кутије ће зависити од њене спецификације. Сет кутија, када се споји на аналогну телевизију, гледаoцима ће углавном дати побољшан сигнал, који одговара SDTV квалитету и вишеканалости. Исто тако, неке сет кутије могу обезбиједити гледаоцима пренос података видео, аудио и додатне информације. Сет-кутије, које су у могућности примати и приказати HDTV сигнал, неће бити доступне у почетку.Сет-кутије могу обезбиједити излаз слике на аналогни или дигитални екран.

Шта је интегрални дигитални телевизијски пријемник (IDTV)?
IDTVIDTV је телевизијски пријемник који садржи све компоненте потребне да се добије и прикаже дигитални сигнал. Интегрални дигитални телевизијски пријемник, генерално ће се разликовати широким форматом екрана, високо квалитетним звуком и великом резолуцијом приликом приказивања. Ови пријемници неће требати дигиталну кутију.

ДТТ Форум

 

 

 

 

 

 

© Регулаторна агенција за комуникације,БиХ, 2008.