Шта је ДТВ

Зашто у БиХ

Када

Како

Шта је потребно

ВП

ВП

Шта је set-top box?

 

Тзв., "set-top box" за дигиталну телевизују прима и декодира дигитални сигнал у облик који је прихватљив за приказивање на аналогном пријемнику. Аналогни ТВ пријемници не могу приказати дигитални програм "set-top box" конвертор / декодер.

Шта је HD TV и HD Ready?

HD TV и HD Ready - ознаке омогућавају потрошачу да брзо и без потешкоћа идентификује пријемнике, декодере и осталу опрему која омогућава пренос и приказивање сигнала високе дефиниције. Ознаке су додијељене од стране EICTA, (European Information, Communications and Consumer Electronics Technology Industry Association) на темељу захтијева функционалности (минималних обавезних) за телевизијске пријемнике и опрему у преносу дигиталног сигнала, и представљају опсежан сет техничких правила које су произвођачи морали задовољити прије него су ознаке постављене на опрему. Ознаке представљају слику и звук највишег квалитета, али и компатибилност са осталим уређајима који носе ову ознаку.
У табели су ознаке које вам могу помоћи при куповини одговарајућег DTV пријемника:

 

hd

 

HD Ready 
Ознака „HD ready“ не подразумијева приказивање пуне резолуције преношења слике HDTV одашиљача (1080 п; често означено као „full HD“). Већина „HD ready“ пријемника има матрицу ТВ екрана која не посједује довољну резолуцију за приказ 1080p сигнала. Резултат је интерполација слике у мању резолуцију коју уређај може приказати. Уређаји са ознаком „HD ready“ могу приказивати слику са резолуцијом од 720p и 1080i.
Ознака “ready” односи се на опрему која нема уграђени  set-top box или дигитални цонвертер који је потребан за емитовање дигиталног сигнала.

hd1

 

HDTV
Ознака  за телевизијске пријемнике укључујући set-top box и интегрисане дигиталне ТВ. Означава да може примати и декодирати HD (720p, 1080i) са сателитског, кабловског или земаљског емитовања.
HDTV лого значи да телевизор није само спреман за HD сигнал, него има дигитални пријемник (рецеивер) уграђен и не треба му додатни сет-топ-боx.
Нови лого знак односи се на HD пријемнике, комбо уређаје, као што су дигитални видео рекордер  (DVRs) који има уграђен дигиталне пријемник.

hd2

 

HD ready 1080p
Ознака за уређаје (укључујући IDTV - интегралне дигиталне  телевизоре, мониторе, пројекторе)  који уз резолуцију од 720p i 1080i  преносе и приказују сигнал високе дефиниције од 1080п. Уређаји на којима се налази знак «HD Ready» користи се заједно са «HDTV» уређајима који омогућавају гледање у високој резолуцији. Уређај са ознаком «HD ready 1080p» омогућава резолуцију од 1920 x 1080 али је потребно да се конектује на «HDTV» уређаје да би примили и декодирали сигнал. 

hd3

 

HD TV 1080p Logo
Намијењен за «HD ready 1080p» уређаје који примају и декодирају сигнал HD (720p, 1080) користећи сателистки, кабловски, терестријални пренос. Означава резолуцију од 1920 x 1080.

 

Шта је интегрисани дигитални телевизијски пријемник (IDTV)?
IDTV

IDTV је телевизијски сет који садржи све компоненте потребне да се добије и прикаже дигитални сигнал.

Интегрисани дигитални телевизијски пријемник приликом приказивања генерално ће се разликовати широким форматом екрана,  високо квалитетним звуком и високом резолуцијом. Ови пријемници неће требати вањски декодер или "set-top box".
Шта је телевизор стандардне резолуције (SDTV)?

Телевизор стандардне резолуције или стандардни телевизор (SDTV) је дигитални телевизор који у поређењу са постојећим аналогним сервисом, омогућава пуно бољи пријем.

Шта је телевизор високе резолуције (HDTV)?
IDTV

Телевизор високе резолуције је првокласна верзија дигиталне телевизије, која нуди квалитет слике и звука пуно бољи него код садашње аналогне телевизије. У ствари, квалитет слике и звука пуно је ближи квалитету кинематографске  продукције него оном што смо навикли код телевизора.
Разлог је тај што дигитални сигнал нуди два пута више вертикалну и хоризонталну резолуцију од традиционалног аналогног (PAL) сигнала.
Слика високе резолуције нарочито је погодна за велике телевизијске екране.
Ово значи да су предности HDTV-а посебно уочљиви на већим екранима и када се користи пројекциона опрема. HDTV ће бити у форми широког екрана и обезбиједити ће квалитет слике слично кинематографском гледању заједно са Dolby просторним звуком.

Какав је квалитет SDTV у поређењу са HDTV?
Resolution

У поређењу са телевизором стандардне резолуције (SDTV), телевизор високе резолуције (HDTV) даје оштрију слику зато што на екрану садржи већи број линија и елемената слике (pixel) чиме је слика оштрија и детаљнија.
Међутим, на доживљаје «квалитета» како га доживљава гледаоц, поред оштрине утичу и други фактори, као што су:

- свјетлост и контраст екрана
- појава боја
- врста гледаног програма
- величина екрана и удаљеност гледатеља од екрана
- да ли је слика у нормалном (4:3) или широком формату (16:9)
- квалитет пратећег звука, и
- да ли је пријем добар.
Шта је вишеканалност?

Дигитални сигнал преноси више информација од аналогног сигнала, што омогућава да дигитално емитовање има више канала и програма у исто вријеме на истом фреквентном опсегу.

Шта су програмски додаци?
dodatni podaci

Гледатељи дигиталне телевизије ће имати широки избор «додатака» поред редовног ТВ програма. Додаци су нпр. одвојени канали видеа, подаци или аудио који се односе на програм главног канала. Спортски догађаји ће понудити избор камере из више углова, репризу акције, податке о играчу или друге информације. У склопу разних садржаја, гледаоци дигиталне телевизије ће моћи изабрати више информација које се односе на регуларни програм – информације о производима, рецепте, вијести и још пуно више.

Шта је пренос информација/података (datacasting)?
Како дигитални сигнал може преносити много више података од аналогног сигнала, емитери и други власници са дозволама за емитовање, ће имати могућност да пруже гледаоцима информацијске услуге уз додатак регуларним програмима. Ово је познато као пренос информација (datacasting).

ДТТ форум

 

 

 

 

 

 

© Регулаторна агенција за комуникације,БиХ, 2008.