Шта је ДТВ

Зашто у БиХ

Када

Како

Шта је портребно

ВП

Вијести из свијета

Вијести из БиХ I Вијести из свијета

 

Мађарска одгађа искључење аналогног сигнала

24.12.2010

Мађарска намјерава одгодити прелазак са аналогног на дигитално земаљско емитовање.
Према досадашњем плану, Мађарска би требала извршити прелазак са аналогног на дигитални сигнал 31. децембра 2011. године, међутим искључење аналогног сигнала се планира одгодити још најмање годину дана, а можда и до 31. децембра 2014. године. Поред Мађарске, Румунија и Бугарска су већ помјериле датуме потпуног преласка на дигитални сигнал.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/12/21/hungary-to-delay-aso/

Словенија искључила аналогни сигнал

07.12.2010

Првог децембра је завршен процес преласка са аналогног на дигитални сигнал у Словенији. Пробно искључење је већ извршавано 15. новембра текуће године када је трансмитер на локацији Бели Криж био искључен 15 минута. Сврха тог искључења је била упозорити грађане да имају само 14 дана како би обавили потребне припреме за пријем дигиталног сигнала. За грађане који нису у финансијској могућности да набаве сет-топ боx уређаје омогућена је помоћ државе. Гледаоци су тренутно у могућности примати искључиво ДТТ услуге путем два национална мултиплекса, као и неколико локалних.

Извор: http://www.digitag.org/


Гашење аналогне ТВ у Хрватској

05.10.2010

Завршен је процес преласка цјелокупног подручја Републике Хрватске на дигитално емитовање телевизијских програма. За мање од годину дана Хрватска је успјела завршити процес дигитализације коначним искључењем аналогног сигнала у регији Д4 у којој се налазе Град Загреб, Загребачка, Сисачко-мославачка, те дијелови Карловачке и Крапинско-загорске жупаније. Данас је у 12:35 сати процес дигитализације успјешно окончан у складу са постављеним роковима. Грађани ове земље који нису набавили и инсталирали дигитални пријемник или телевизор с уграђеним DTV (дигиталним) модулом од данас више неће имати могућност гледања телевизијског програма, осим путем кабловске мреже. Хрватска користи MPEG-2 формат, за разлику од свих сусједних земаља.

Извор: http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]= 86162&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=200160e973


Хрватска: Искључује се аналогни сигнал у регији Д8

07.09.2010

Након што је термин искључивања аналогног сигнала у Сплитско-далматинској и дијелу Дубровачко-неретванске жупаније помјерен за 20 дана због туристичке сезоне, од сутра ће се и у овој регији користити искључиво дигитални земаљски сигнал. Искључивањем аналогног сигнала у регији Д8, милион домаћинстава ће користити дигитални земаљски сигнал. Програм националних емитера у овој регији бити ће емитован преко канала K-33 (MUX A) и K-53 (MUX B). Након овог корака, остала је још само регија Д4 за коју је планирано искључивање аналогног сигнала већ петог октобра текуће године, чиме ће Хрватска у потпуности завршити процес преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију.

Извор: http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=754881


Тестирање ДВБ-Т2 стандарда у Словачкој

07.09.2010

Словачки уред за телекомуникације (TUSR) је дао дозволу компанији Towercom да спроведе тестирања DVB-T2 стандарда који представља другу генерацију DVB земаљског система. Регулатор је одредио период тестирања који ће трајати до 31. децембра ове године. Дозвољена су такођер и DVB-H тестирања на неодређени период.

DVB-T2 нуди повећање учинковитости употребе спектрума за 30%-50% у односу на већ популарни DVB-T стандард, што је провјерено тестирањима и употребом у Великој Британији, а сада и у многим другим напредним европским земљама. Захваљујући добрим резултатима, могућност употребе друге генерације DVB система се разматра и у земљама у развоју. Битно је ипак нагласити да DVB-T2 није креиран како би веома брзо замијенио DVB-T. Сматра се да ће ова два стандарда коегзистирати много година.

Више информација о DVB-T2 стандарду: http://www.dvb.org/technology/dvbt2/

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/09/06/dvb-t2-trials-for-slovakia/

 

Румунија: Отказивање тендера и помијерање рокова

01.09.2010

Румунија је отказала тренутни DTT тендер и помјерила вријеме потпуног преласка са аналогног на дигитални сигнал за три године. Према претходном плану рок искључивања аналогног сигнала је био први јануар 2012. године, међутим почетак транзиције са аналогног на дигитални сигнал ће вјероватно кренути тек 2014. године. Тада ће се очекивати покривеност 60% становништва дигиталним сигналом, што се планира постићи кориштењем два мултиплекса. Нови циљ је потпуно искључити аналогни сигнал и покренути тендер за остала четири мултиплекса почетком 2015. године, да би се до краја те године постигла покривеност 95% становништва дигиталним сигналом.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/romania-cancels-dtt-tender/

 

Словенија: Други мултиплекс активиран

01.09.2010

Данас је у Словенији са радом почео мултиплекс Б којим управља фирма Norkring из Норвешке. Овај мултиплекс већ сад пријемом покрива 85% популације и тренутно користи 18 трансмитерских станица. До краја септембра очекује се активација још осам станица чиме би покривеност порасла и до 88% становништва. MUX B је носилац седам националних и три регионална канала. Процес потпуног искључивања аналогног сигнала у Словенији би требао почети крајем текуће године.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/second-dtt-mux-for-slovenia/

 

HAKOM објављује Препоруку о минималним техничким захтјевима DVB-T пријемника

19.07.2010

Хрватска агенција за пошту и електроничке комуникације (HAKOM) објавила је „Препоруку о минималним техничким захтјевима пријамника за пријам дигиталног земаљског телевизијског сигнала (DVB-T) u Републици Хрватској“. У Препоруци се концизно наводе техничке поставке и услови које пријемник „мора“ или „може“ задовољити, при чему се ријеч „може“ користи за захтјеве који нису обавезни.

Међу обавезујућим ставкама се налазе и смјернице које указују приликом којих активности DVB-T пријемник мора приказати садржај електронског програмског водича (EPG), те које податке о емисији пријемник мора очитавати и приказивати кориснику. Препоручује се да обавезне информације приказане кориснику преко DVB-T пријемника садрже име и опис, датум и вријеме почетка емисије (трајање), као и податак о доби примјереној за гледање емисије (уколико је у DVB-T пријемник уграђена родитељска заштита).

Извор: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=658


Пољска: Очекује се покретање DTT услуга у септембру

19.07.2010

DTT би коначно требао да крене с радом у Пољској у септембру текуће године, већ годину дана након што је пробно покренут први мултиплекс. У међувремену се чека да влада објави услове лиценцирања. Први мултиплекс ће преносити програме TVP1 TVP2 i TVP Info заједно са четири додатна канала која ће тек бити одабрана. Други мултиплекс ће преносити по два канала за TVN, Polsat, TV Puls i TV4. Трећи мултиплекс би требао бити активиран крајем октобра и за почетак покривати четири провинције које заједно садрже бар 58% становништва Пољске. TVP1, TVP2 i TVP Info ће тада бити помјерени са првог на трећи мултиплекс, како би се први ослободио за тематске канале. Актуелно је и питање финансирања пријемника, при чему се разматрају различити начини и планови.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/


Румунија: Седам понуда за прва два мултиплекса

14.07.2010

Регулатор ANCOM је објавио имена седам компанија заинтересованих за управљање првим и другим румунским мултиплексом. Процес избора носиоца ће се вршити системом бодовања уз посебне бонусе у броју бодова за апликанте који нуде почетак рада мултиплекса у року од 90 дана након примања лиценце, те за оне који гарантују додатни број set-top box пакета поред 60,000 колико је већ одредио ANCOM. Четири локалне (RCS/RDS, Romtelecom, Radiocom i Media Village) и три стране компаније (TDF, ORS i General Satellite) имају рок до 31. августа за пријаву услуга које нуде. Добитник лиценце за управљање првим мултиплексом би требао бити објављен 28. септембра, а за други мултиплекс 8. октобра текуће године. Трошкови лиценце за мултиплексе ће износити од 1 до 2,5 милиона еура зависно о броју рисивера које ће оператори осигурати.

Транзицијски период у Румунији ће бити спроведен у четири фазе. За почетну покривеност се планира обухватити дигиталним сигналом 60% становништва, односно 50% територије. Ако све буде ишло према плану, прелазак са аналогног на дигитални сигнал у Румунији би требао да се деси 1. јануара 2012. године.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/


2010 FIFA World Cup у тродимензионалном угођају

02.06.2010

Са развојем дигиталне технологије омогућен је и напредак у подручју тродимензионалног приказа чиме се гледаоцу пружа специјалан доживљај који кориштењем аналогног сигнала није био могућ. Дигитална технологија ће пружити свијету први глобални 3D доживљај пријеносом најпопуларнијег спорта - фудбала. Свјетска фудбалска организација FIFA и SONY корпорација ће по први пут на глобалном нивоу приуштити милионима навијача ужитак да у 3D верзији гледају најатрактивније утакмице овогодишњег Свјетског фудбалског првенства које ће се одржавати у Јужној Африци. За 3D ужитак, 25 утакмица ће бити снимано Sony професионалним HDC камерама на пет одабраних стадиона: Soccer City, Ellis Park, Durban, Cape Town и Port Elizabeth. Познати су неки од емитера 3D верзије пријеноса међу којима је ESPN за подручје Америке, те Sogecable у Шпанији. Један од првих free-to-air емитера 3D садржаја за подручје Европе ће овом пригодом бити француски емитер TF1, који планира преносити пет утакмица Свјетског купа. Фирма Aruna Media AG са сједиштем у Швицарској је добила ексклузивно право 3D пријеноса утакмица уживо у кинима и на другим јавним мјестима, те планира пружити такав пријенос у 26 земаља. За примање 3D signala корисник треба посједовати одговарајући TV пакет и 3D наочале.

Извори: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/june_10/
01_june_10/tf1_preps_3d_world_cup

http://www.engadget.com/2010/04/08/
sony-and-fifa-release-more-details-on-world-cup-2010-3d-broadcas/


Италија: Емитери желе завршити дигитализацију до краја 2011. године

04.05.2010.

Италијанска емитерска група DGTVi је тражила од владе да убрза процес преласка са аналогног на дигитални ТВ систем у циљу завршетка процеса 2011. године. Чланови DGTVi групе укључују емитере Mediaset SpA, RAI SpA и Telecom Italia Media SpA. Око 68% италијанске популације ће завршити процес дигитализације до краја 2010. године, предвиђа DGTVi. Према том плану остали би завршили прелазак до 2012.

Извор: http://www.businessweek.com/news/2010-05-04/italy-broadcasters-ask-to-complete-digital-tv-transition-in-2011.html

 

Пољска: Emitel одабран да управља трећим мултиплексом

28.04.2010.

Пољски јавни емитер TVP је изабрао фирму Emitel за техничког оператора трећег ДТТ мултиплекса. Потписан је уговор на десет година. Као дио уговора Emitel ће бити одговоран за емитовање TVP услуга, укључујући регионализацију, конструкцију и управљање ICT платформом. Планирано је да трећи MUX крене с радом 27. октобра, са постепеним покривањем подручја у три фазе. Предвиђено је да овај мултиплекс преноси TVP HD и његове тематске канале.

Извори: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06/
polish-dtt-edges-forward/

http://www.digitag.org/

 

Хрватска: На пола пута до потпуног опраштања од аналогног ТВ система

27.04.2010.

У дигиталној регији Д9, која се односи на дубровачко подручје, се искључује аналогни сигнал. Дубровачко-неретванска жупанија ће бити осма дигитализирана жупанија, односно четврта дигитална регија у Републици Хрватској. Становници који се одлуче за кориштење дигиталне технике имаће на располагању програме HRT 1, HRT 2, RTL TV, Nova TV и Kapital Network. Претплатници IPTV, кабловских и сателитских платформи неће остати без слике, јер су њихови системи већ дигитализирани.

До данас процес преласка је успјешно завршен у укупно седам хрватских жупанија: Истарској и Приморско-горанској (регија Д5), Вараждинској, Међимурској, Копривничко-крижевачкој (регија Д3) те Задарској и Шибенско-книнској (регија Д7). Тиме је успјешно дигитализирано око 410.000 кућанстава, од укупно 1.477.377 у Републици Хрватској. Наредна регија која ће остати без аналогног пријема је регија Д1 која обухваћа источну Славонију и Барању. Планирано је да се аналогни сигнали на том подручју у потпуности искључе 25. маја текуће године.

Датуми искључивања аналогног ТВ пријема за преостале регије по аллотментима:

•  Д1: 25. мај 2010
•  Д2: 29. јуни 2010
•  Д6: 20 . јули 2010
•  Д8: 17. август 2010
•  Д4: 05. октобар 2010

Извор: http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?page=3&id=8208

Слика: http://www.vlada.hr/design/vlada2/dtv/images/karta.jpg

 

Хрватска: Акција ДТВ ЗА СВЕ

27.04.2010.

Средишњи државни уред за е ‐ Хрватску је на почетку процеса дигитализације осмислио акцију ДТВ ЗА СВЕ. Циљ акције је пружити бесплатан савјет и помоћ свим особама којима је из било којег разлога отежан прелазак с аналогне на дигиталну телевизију, прије свега особама с инвалидитетом те старијим особама. Акција је успјешна и има позитиван одазив, те се добра пракса наставља и у allotmentu Д9.

Зависно од потреба региона, бира се одговарајућа акција која се активира приближавањем датума преласка на дигитални телевизијски сигнал у свакој појединој дигиталној регији те траје десет дана, али и дуже уколико се за то укаже потреба. На примјер, у многим регијама се због малог броја продајних мјеста за набавку дигиталних пријемника у оквиру ове акције организују информативно ‐ продајне турнеје чији је циљ помоћи становницима у набавци, постављању и подешавању дигиталних пријемника. А у дигиталној регији Д3 је акција била у виду бесплатног позивног центра за помоћ у преласку на дигиталну телевизију за особе с инвалидитетом и старије особе с овог подручја којима је теже самостално инсталирати опрему.

Извори: http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje

http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/
uoci_prelaska_na_digitalni_prijam_televizijskih_programa_u_digitalnoj_regiji_d9

Слика:

http://www.vlada.hr/var/vlada/storage/images/aktualne_teme_i_projekti/
aktualne_teme/digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje/1868319-1-cro-HR/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje_articleimage.jpg

 

Латвија

27.04.2010.

ДТТ сигнал сад већ покрива 90% територија Латвије с понудом од 33 канала, што није коначни број јер се планира да ће с укидањем аналогног сигнала, корисницима бити доступно чак 70 канала. Латвија планира завршити процес дигитализације потпуним гашењем аналогног сигнала до јуна ове године.

Извори: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/digitisation-gathers-pace-in-latvia/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/28/dtt-progresses-in-latvia/

http://www.digitag.org/

 

Бјелорусија: Beltelecom планира увести ДТТ ове године

23.04.2010.

Према званичницима Beltelecoma предвиђа се да ће процес увођења ДТТ услуга у Бјелорусији успјешно бити завршен прије краја текуће године. Посебна пажња се посвећује руралним крајевима, гдје је прорачунат потенцијал  корисника ДТТ услуга који обухвата до 80% становништва. Тек до 2015. године се очекује да ће покривеност дигиталним пријеносом достићи 95% популације.

Извори: http://www.telegeography.com/cu/article.php?article_id=32898&email=html

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/23/belarus-prepares-for-dtt/

 

Основано удружење Broadcast Networks Europe 

21.04.2010.

Мрежни оператори за емитовање из 20 различитих земаља су основали нову асоцијацију под називом Broadcast Networks Europe, а која ће представљати њихове интересе у мултилатералним преговорима са EU дионичарима, те бити форум за дискусију заједничких интереса, од теме спектрума до интересовања по питању дугорочног развоја земаљских мрежа за ТВ, радио и нове услуге базиране на емитовању. Предсједавајући Bernard Pauchon из TДF групе сматра да уз потенцијал који нуде нове дигиталне услуге, те помоћу иновативности у подручју услуга емитовања и могућности оптималног кориштења дигиталне дивиденде постаје очито како они имају много користи од удруживања снага. Ова група броји 12 оснивача: Abertis (Шпанија), Arqiva (Велика Британија), Broadcast Services Denmark (Данска), Elettronica Industriale (Италија), Norkring (Норвешка), OIV (Хрватска), ORS (Аустрија), Radiocom (Румунија), Rai Way (Италија), Swisscom Broadcast (Швицарска), TDF Group (Француска) and Teracom (Шведска).

Њихова wеб страница је: www.broadcast-networks.eu

Извори: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/21/dtt-grouping-forms-new-trade-body/

http://www.digitaltveurope.net/news_articles/apr_10/21_apr_10/
broadcast_network_operators_form_industry_group

Слика: http://www.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2010/04/founding-board-broadcast-europe.jpg

 

Србија: Почео процес реализације Акционог плана

18. 04. 2010.

Покренута је радна група за праћење процеса дигитализације, а у плану је и израда идејног пројекта дистрибуционе мреже. Поједине активности касне, међу којима као највећи проблем помоћница министарке за телекомуникације Србије Ирини Рељин наводи чињеницу да новоформирано предузеће Емисиона техника и везе које је издвојено из РТС-а, још нема директора, због чега је пролонгиран почетак рада предузећа. Планирано је организовати и свеобухватну информативно-промотивну кампању. Министарка за телекомуникације и информационо друштво Јасна Матић је најавила да ће пробни сигнал кренути крајем текуће године, с обзиром да је Србија добила и донацију за куповину опреме.

Извори : http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/
zakon_ne_prepoznaje_digitalizaciju.55.html?news_id=188363

http://www.poslednjavest.com/danas-drustvo/zakon-ne-prepoznaje-digitalizaciju.html

http://glassrbije.org/index.php?option=com_content&task=view&id=57851&Itemid=26

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=19&nav_id=425522

 

Србија: Европска унија пружила финансијску подршку

18. 04. 2010.

Европска унија донирала је Србији осам милиона еура за набавку ДТТ опреме, те пет милиона еура за техничку подршку и промоцију ДТТ платформе, наводи wеб страница Digitag. Међутим, потребно је много новца за обнављање и оспособљавање земаљских предајника, као и цијеле дистрибуционе мреже за емитовање дигиталног ТВ сигнала, тврди Ирини Рељин, помоћница министарке за телекомуникације Србије. Министарство планира пружити и финансијску помоћ државе социјално угроженим лицима у виду набавке set-top box (STB) уређаја.

Извор: http://www.digitag.org/ДTTNews/article.php?Id=3173

 

Шпанија : Употреба ДТТ услуга расте

16. 04. 2010.

Impulsa TDT износи податке да је у Шпанији до другог априла, након потпуног искључивања аналогног сигнала, употреба ДТТ услуга порасла за 5.7%, те сада дигиталну телевизију гледа 89,3% кућанстава ове земље. Око 1.2 милиона рисивера је продато током фебруара, а процјењује се да је у употреби до краја марта ове године чак 31 милион уређаја. Јавни канали сада покривају 98.79% земље, а комерцијални канали не заостају са 98.36% покривености. Они који не користе ДТТ имају опцију кабловског пријеноса (19.2%) или дигиталног сателита (9.1%).

Актуелни су и HD тестни пријеноси у Мадриду и Барцелони. Четири телевизијска канала су доступна у HD верзији у тестној фази (TVE HD, Canal+ HD, Telecinco HD и Go TV HD). Ови пријеноси служе само за техничке тестове, те се овим каналима не гарантује лиценца.

Извори: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/16/dtt-ahead-after-spanish-aso/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06/spain-tests-hd-over-dtt/

 

Бугарска: Нови ДТТ тендер

13.04.2010.

Бугарски регулатор Communications Regulation Commission (CRC) је примио седам понуда за управљање ДТТ мултиплексом којег ће користити јавни сервиси. Комисија за регулацију комуникација Бугарске је одбила именовати понуђаче. Будући оператор мултиплекса примиће дозволу од 15 година и пружаће ДТТ услуге у 12 градова широм земље. Претпоставља се да су међу понуђачима фирма NURTS, аустријски ORS, Bulsatcom, Interactive Media Services, Adepto i Tesla Bulgaria. Два национална комерцијална ДТТ мултиплекса ове земље већ имају одређене операторе, словачки Towercom и латвијски Hannu Pro. Бугарска планира потпуно искључити аналогни систем до децембра 2012. године.

Извори: http://www.novinite.com/view_news.php?id=115835

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/13/new-dtt-tender-in-bulgaria/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/financial-boost-for-bulgarian-dtt/

http://www.novinite.com/view_news.php?id=115213

 

Шпанија искључила аналогни TV систем

02/04/2010
Шпанија је извршила потпуни прелазак на дигитални TV систем, чиме је коначно испунила трећу фазу процеса дигитализације, предвиђеног у њиховом Националном транзицијском плану. Постепена дигитализација је почела већ 23.07.2007. године у провинцији Сориа, пребацивањем 16.6 милиона људи са аналогног на дигитални TV пријем, да би данас након три непуне године, око 43 милиона људи у Шпанији примало искључиво услуге дигиталне земаљске телевизије (DTT). Процјењује се да је процес транзиције коштао 288 милиона еура, од чега је 220 милиона отишло самим регионима на софт лоанс и грантове. Тренутна покривеност подручја дигиталним пријеносом процјењује се на 91%-98%, док су понека мања подручја идаље без адекватног пријеноса због сложености свог рељефа и положаја. У неким мјестима је тај проблем већ ријешен кориштењем сателитског система за пријем дигиталног сигнала. Шпанија има осам јавних и 24 приватна TV канала на националном нивоу.

Извори: http://www.myhotnews.net/192/
analog-tv-in-spain-finally-disappears-today/

http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/spain/index.xml

Слика: http://www.satandpcguy.com/Site/Resources/tdtlogos/tdtlogo.jpg

 

Шведска расписала тендер за HD DTT дозволе

01/04/2010

Шведски RTVV (Radio and Television Authority) је покренуо тендер за нове лиценце које се могу односити на националне, регионалне и локалне станице, са опцијама стандардног или high definition (HD) пријеноса. Процјењује се да има довољно капацитета за двије емитерске мреже. Лиценце ће бити додјељене крајем јуна и вриједиће до 31. марта 2014. године. Трансмисија ће се највјероватније радити у MPEG-4, DVB-T2 стандарду.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/01/
sweden-calls-for-hd-dtt-licences/

 

DVB планира израду стандарда за 3D TV

31/03/2010  

DVB Project планира радни програм у циљу развоја стандарда за 3D TV. План подразумијева да се уговори прва фаза 3D TV система ове године. Овим стандардом би корисници могли користити већ постојеће сет топ боx апарате за пријенос 3D система. Ипак, морали би набавити нови, 3D TV дисплеј који би могао приказивати и 2D и 3D формате. DVB Project је одредио двије експертне групе. Прва група већ припрема тржишне услове за 3D TV, док друга група треба осигурати потребна технолошка рјешења, која ће одговарати установљеним тржишним условима. Већ се воде дискусије и о систему друге фазе у којој ће се разматрати потребе за прилагођавањем постојећих рисивера (пријемника), као и потенцијалну опцију за корисника да прилагоди квалитет слике за максимални угођај.

Извор: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/31_mar_10/
dvb_aims_for_3d_tv_standards_by_year-end

Слика: http://www.abinesh.com/delirium/wp-content/uploads/2010/03/3d-tv.jpg

 

HD-DTT пораст у Словачкој

22/03/2010 

Услугама нове словачке HD-DTT платформе, којом управља Towercom, планирано је покрити 93.9% популације до краја јуна, с обзиром на тенденцију раста која се до сад показала. Ова платформа користи MPEG-4 AVC технологију компресије. Други и трећи мултиплекс, предодређен једнако за јавне и комерцијалне ТВ сервисе, би требали да се покрену 30. јуна ове године.

Извори : http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/22/
slovak-dtt-rollout-on-track/

http://www.rada-rtv.sk/sk/aktuality/?aktualitaId=991

 

Lattelecom износи план бесплатних дигиталних декодера

10/03/2010  

Латвијска телекомуникацијска компанија Lattelecom је спремна прискрбити бесплатне дигиталне декодере за кућанства с нижим примањима. До 70,000 кућанстава би добило бесплатне декодере, али под условом да се тиме гарантује продужење права DTT емитовања за Lattelecom до 2018. године, чиме би се уговор продужио за пет година.

Извор: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/10_mar_10/
lattelecom_mulls_free_decoder_plan

 

Пинк први носилац другог словеначког DTT мултиплекса

10/03/2010

Pink SI, који је дио србијанске Pink TV групе, постао је први емитер потписник за носиоца словеначког мултиплекса B, што је резултат уговора на десет година постигнутог између Pink SI i Norkring d.o.o мултиплекс оператера. MUX A, који је већ у погону, служи искључиво за употребу јавном РТВ сервису Словеније, док ће други мултиплекс бити додјељиван комерцијалним станицама. MUX B би требао почети с радом првог септембра текуће године.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/10/pink-secures-slovenian-dtt-carriage/

 

Europe Cable: Висок проценат раста претплатника дигиталне телевизије  

05/03/2010  

На Cable конгресу 2010 у Бриселу истакнут је континуиран и јак раст платформи за телефон, телевизију и high-speed интернет услуге преферираног стандарда у Европи. Забиљежен је раст од 21 проценат претплатника дигиталне телевизије и сада броји 21.5 милиона широм Европе. Нови циљ је достигнут у дигиталној транзицији, јер су по први пут дохоци дигиталне кабловске телевизије надмашили приходе аналогне.

Извор: http://www.advanced-television.com/2010/mar1_mar5.htm#h2

 

Цардифф започиње процес преласка на дигиталну TV

03/03/2010

Главни град Велса (Wales, Welsh) zaпочиње proces искључивањa својих TV станица са аналогног система. Први почиње BBC2 канал, док би остали аналогни канали требали извршити прелазак 31. марта. Када се процес заврши, Велс ће бити прва земља у Великој Британији која је комплетно завршила прелазак са аналогне на дигиталну телевизију.

Извор: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2010/03/
cardiff-prepares-for-tv-switchover/

 

ПОВЕЋАНА ТАКСА ФРАНЦУСКИМ ЕМИТЕРИМА

Француска

02/09/2009

Водећи француски комерцијални канали осудили су порез који им је наметнут као компензација за  губитак прихода од огласа France Télévision, настао као посљедица дјелимичне забране рекламирања на јавним каналима, тражећи потврду да реформа финасијског система јавног
емитера Франце Тéлéвисион неће утицати на њихово пословање.
TF1, M6 и Canal Plus,  под покровитељством Удружења приватних емитера,  искористили су недавно објаву јавних емитера да је губитак  од забране рекламирања мањи од очекивања, као супротност аргументу који иде у прилог подизању таксе. Емитери су позвали на хитно рјешавање проблема.
Ницолас де Таверност, предсједавајући РТЛ-а рекао је да ће пад прихода у другој половици години бити мањи у односу на првих 6 мјесеци.
Извор: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/ sep_09/02_sep_09/french_broadcasters_hit_out_at_tax

 

САВЈЕТИ ЗА ОСОБЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

Велика Британија

01/09/2009

Особе са посебним потребама зависе од комуникацијских услуга исто као и сви остали, ако не и више. Офцом има усвојене статуте из којих произилазе обавезе искориштавања услуга помоћу којих би се пружила помоћ особама са посебним потребама. Већина главних емитера нуди приступ услугама као помоћ особама са посебним потребама у гледању телевизијског програма. Обезбијеђени су титлови на аналогној и на дигиталној телевизији за особе са оштећењима слуха на 5 главних канала у Великој Британији (BBC1, BBC2, ITV1, Channel 4/S4C и  5) и на 60 других канала на дигиталној телевизији. Такођер, емитује се и програм знакова за кориснике “Британског језика знакова” на аналогној и дигиталној телевизији, а програми аудио описа за особе са оштећеним видом само на дигиталној телевизији.
Програми који омогућавају приступ овим услугама могу се наћи на свим важнијим пописима у магазинима, новинама и на електронским програмским водичима на дигиталним телевизијама под сљедећим скраченицама: S (титлови),  SL (језик знакова) и AD (звучни опис).
Izvor: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2009/09/advice-for-disabled-people/

 

ПРЕКО 200 РАДИО СТАНИЦА ПРЕД ЗАТВАРАЊЕМ

Велика Британија

17/08/2009

Радио станице у Великој Британији су пред затварањем због ограничавања финансија и због неуспјеха Владе да имплементира механизам јавног финансирања који је утемељен законом 2003. године.
Организација за људска права АРТИЦЛЕ 19 тражи од читатеља да потпишу петицију позивајући Владу Велике Британије да подржи радио станице у складу са процјенама и препорукама из Еверитт извјештаја 2003. године.
У Великој Британији, Community Radio Order 2004, забрањује радио станицама да наплате више од 50%  прихода од спонзорства и оглашавања. Неке станице су онемогућене да наплате било које приходе из ових извора. Овим одредбама, фонд би требао бити допуњен са додатних 30.000 фунти по радио станици годишње, што је требало, према процјенама Владе, износити 3-4 милиона фунти годишње. У првој години фонда, обезбијеђено је само 500 000 фунти, за 14 радио станица. Данас постоји преко 200 станица, а у фонду није дошло до повећања. Преко 200 радио станица у Великој Британији нуде локалним слушаоцима садржај који је често занемарен и игорисан од стране водећих медија. Они раде на непрофитној основи и у власништву су локалних заједница. Локалне радио станице су од виталне важности у креирању различитог медијског окружења за мање заједнице
Извор: http://www.article19.org/publications/regions/europe/index.htm

 

ПРОБЛЕМИ У ПРУЖАЊУ УСЛУГА

САД

Искуства појединих земаља показују, да услуге које се нуде особама  са посебним потребама, доносе и одређене проблеме за које је потребно наћи рјешење прије потпуног преласка на дигитално емитовање.
У САД, приближавањем датума преласка на дигитално емитовање који је био заказан за фебруар, мноштво техничких проблема, које се односе на особе са посебним потребама, испливало је на површину.
Због насталих проблема, удружење за особе са посебним потребама (Coalition of Organizations for Accessible Technology (COAT)), подржало је одгађање датума преласка на дигитално емитовање (DTV) позивајући  Конгрес САД-а за помоћ. Чланови удружења добијали су притужбе о  изостављању и нестајању титлова, преклапању и појављивању титлова на средини ТВ екрана, блокирању слике, искривљеним, премалим или превеликим титловима. Показали су се  проблеми са примањем и приказивањем титлова, тешкоће са уређајима који омогућавају приступ програму особама са посебним потребама (додатно приповиједање визуелним програмским елементима током пауза у програму) и тешкоће са спајањем дигиталне опреме. Корисници су такођер наилазили на  проблеме  у својим настојањима да прикупе информације од пружаоца услуга ТВ програма, произвођача опреме и трговаца на мало.
(Више о овоме можете прочитати на : http://www.dtv.gov/outreach_article_disabilities.html


КAКО ЗAШТИТИТИ ДЈЕЦУ
28/07/2009

Bритански регулатор Ofcom објавио је кратку брошуру и видео материјал који се односе на заштиту дјеце у дигиталном свијету, као и заштиту дјеце на Интернету. Ofcom је такођер покренуо кампанју са намјером да помогне родителјима на који начин учинити сигурном дјецу која велики дио лјетног распуста проводе на Интернету.


ДИГИТАЛНА ТЕЛЕВИЗИЈА

У пакетима многобројних канала које нуди дигитална телевизија, постоје канали који се не препоручују дјеци. Дигитална телевизија има уграђен систем који омогућава контролу канала са деталјним упутством кориштенја. 

Интернет
Дјеца о новим технологијама брже уче од својих родителја. Иако родителји често сматрају да је Интернет комплексни медиј с којим дјеца имају више искуства у кориштенју, ипак могу подузети низ корака да заштитите своју дјецу.

Ofcom предлаже да је један од најболјих начина у заштити дјеце да образујемо себе, како би могли помоћи дјеци.

 • потребно је разговарати са дјецом и младима, упознати нјихова интересованја и омилјене странице на Интернету, провести извјесно вријеме с нјима док су на Интернету;
 • помоћи им да схвате процес претраживанја на Интернету и како да избјегну неприкладан садржај;
 • објаснити дјеци и младима да могу наћи садржај који их може узнемирити, да могу разговарати  са родителјима или одраслом особом у коју имају повјеренја  о оном што их је узнемирило;
 • контролисати дужину времена које проводе на Интернету;
 • савјетовати их да никада не дају личне информације (име, адресу, назив школе, телефонски број), не одговарају на емаил поруке или отварају прилоге од непознатих лјуди;

 

 • потражите информације у библиотеци или школи о кориштенју Интернет, заштити дјеце на Интернету, контролишите опцију Историја на компјутеру која садржи посјећене странице;
 • блокирајте странице опцијама које нуди  Browser или куповином софтвера.

Извор: http://www.ofcom.org.uk/advice/guides/media/


ТИНЕЈДЖЕРИ ПРОВОДЕ СAТЕ НA ИНТЕРНЕТУ

Софтверска компанија Cyber Sential, која прави софтвере за блокиранје Интернет страница и контролу Интернета, провела је анкету којом је убухватила 100 испитаника узраста између 13 и 19 година, са цилјем да сазна колико тинејджери проводе времена пред Интернетом и колико времена проводе на појединим страницама. Резултати су показали да тинејджери проведу осам сати у седмици претражујући странице са сексуалним садржајем, информацијама о пластичној кирургији, повећанју груди и убризгаванју колагена. Један од четири тинејджера, признао је да редовно разговара са непознатим особама „online“ и што је још више алармирајуће, сматра да је то потуно безопасно. Aнкета такођер показује да већина тинејджера остаје код куће сама за рачунаром, барем два сата на дан. Једна трећина крије од родителја одређене садржаје са Интернет страница које су посјећивали.
Иако је 'chat' с пријателјима преко друштвених мрежа безопасан и забаван, Интернет у цјелини није сигуран. Тинејджери морају знати препознати када да пријаве сумнјиво понашанје.
На другој страни родителји не требају бити престроги, зато што је Интернет јако добар извор ученја и   напредованја.
Извор: http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/Soft-Porn-Teenagers-Using-Sites-As-Well-As-Cosmetic-Surgery-And-Family-Planning/Article/200902215220005


МAКЕДОНИЈA СЕ ДИГИТAЛИЗИРA

Македонија
25/07/2009

Телеком Словеније је прошлог мјесеца побиједио на тендеру македонске Aгенције за електронске комуникације (AЕК) за лиценцу за дигиталну земалјску телевизију (ДТТ), што ће землји помоћи да изврши пријелаз са аналогне на дигиталну ТВ. Телеком Словеније био је једина компанија која је доставила понуду за пројекат у фебруару. Компанија је платила око 301.000 еура за десетогодишнји дигитални ТВ пријенос, и планира у тај пројекат уложити преко 90 милиона еура. Македонија је на трачницама у складу с препоруком ЕУ да се до 2015. треба успоставити и покренути у цјелини дигитална мрежа.
"Македонија је лидер у области електронских комуникација у југоисточној Европи и сад постаје једна од водећих земалја које имају ту врсту услуге на цијелој територији. Држава приступа групи земалја ЕУ које су већ почеле пружати услуге земалјске дигиталне телевизије," каже се у саопћенју за штампу AЕК-а из априла. Према том саопћенју за штампу, Телеком Словеније ће домаћинствима бесплатно давати кутије за "дигиталну успоставу", што ће представлјати трошак од неких 20 милиона еура. ТВ пакет за осам националних канала ће такођер бити бесплатан, али ће се за стране канале, који се нуде путем кабловских оператера, плаћати мјесечна накнада од отприлике седам еура.
Извор: http://www.radiosarajevo.ba/content/view/7647/27/


ВЛAДA ОДЛУЧУЈЕ О ДТТ СУBВЕНЦИЈAМA

Србија
14/07/2009

Влада је усвојила Стратегију за прелазак са аналогног на дигитално емитованје. Према Стратегији, бит ће потребно између 87 и 115 милиона еура за процес преласка.
Наводи се да ће се за алокацију користити међународни зајмови у износу од  75 милиона еура за дигиталну опрему. Мрежни оператор, РТС бит ће промијенјен из јавног емитера у независну компанију.
Влада ће обезбиједити између 12 и 40 милиона еура за субвенциониранје набавке ДТТ пријемника. Једна од могућности је да  50 еура буде додијелјено домаћинствима са ниским приманјима, за које се процјенјује  да их има око 30.000, а друга могућност је да се  додијели 25 еура свим домаћинствима, неовисно на приход. Влада процјенјује да ће set-top box коштати 50 еура до 2011. године. Процес преласка на дигитално емитованје  ће бити завршен 4. априла 2012. године
Извор: http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2825


КAКО ИСКОРИСТИТИ “ДИГИТAЛНУ ДИВИДЕНДУ”  И ДОДAТИ 50 BИЛИОНA ЕУРA  ЕКОНОМСКОМ РAСТУ ЕВРОПЕ?

Bрисел, 10/07/2009

Прелазак са аналогне на дигиталну телевизију ће ослободити радио фркевенције у Европи, које ће се искористити за увођенје нових услуга. Процјенјује се да ће землје Европске уније: Нјемачка, Финска, Луксембург, Шведска, Холандија, Bелгија (Фландрија) и већи дио Aустрије од дигиталне дивиденде додатно зарадити. Остале државе ЕУ-е ће их слиједити до 2012. године.
Политика телекома ЕУ је да се искористи потенцијал који пружа прелазак на дигитално емитованје, као што и искориштаванје новослобођеног радиоспектра може поболјшати начин комуникације и приступа аудиовизуелном садржају. Ефикасно искориштаванје тих ресурса ће такођер поболјшати конкуренцију у землјама ЕУ, повећавајући иновације у опреми и бежичним услугама, омогућавајући лакши мобилни широкопојасни приступ. Европска комисија покреће консултације како би утврдила начин поболјшанја заједничког послованја на
нивоу ЕУ-е. Консултације ће трајати до 4. септембра 2009. године.
Вивиане Рединг, повјереник ЕУ-е за Информацијско друштво и медије рекла је да је дигитална дивиденда дошла у критичном моменту када желимо повезати све дијелове Европе „ high-speed” широкопојасним приступом . Европа ће постићи све ово ако усвоји координиран приступ користећи радио спектар на најефикаснији начин. Зависно од избора, потенцијални утицај дигиталне дивиденде може бити потпомогнут билионима еура. Желимо болје разумјети шта јавност, емитери, мобилни оператори и други тржишни играчи мисле о овим изборима прије него што окончамо наше захтјеве.
Прикладна европска координација би повећала потенцијални економски утицај дигиталне дивиденде за додатних 20 до 50 билиона еура до 2015. године.
Извор: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=
IP/09/1112&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en

 

ПРЕПОРУКA ЦМ/РЕЦ(2009)5

08/07/2009

Одбор министара Вијећа Европе усвојио је 8. јула 2009. године,  Препоруку државама чланицама о мјерама заштите дјеце од штетних садржаја и понашанја, промовишући активно учествованје у новом информацијском и комуникацијском окруженју.

 • приоритет Вијећа Европе је заштити слободу изражаванја и лјудско достојанство у информацијском и комуникацијском окруженју, обезбјеђујући ниво заштите малјолјетника против штетног садржаја и развоја дјечије медијске писмености;
 • ризик од повреде може настати из  садржаја и понашанја, као што је „online“ порнографија, деградирајући и стереотипни приказ жене, приказиванје и глорификација насилја и самоповређиванја, понижавајући и дискриминирајући или расистички начин изражаванја, жртве дјеце у трговини лјудима, насилје, ухођенје и други облици малтретиранја, који су у могућности наштетити физичком, емоционалном и психичком добру дјеце;
 • пажнја би требала бити посвећена нормативном тексту усвојеном од Вијећа министара;
 • потребно је омогућити дјеци знанје, вјештине, разумијеванје, одређене ставове, вриједности лјудских права и понашанја, који су неопходни за учествованје у друштвеном и јавном животу;
 • потребно је охрабрити, радити на повјеренју, као и означити садржај неутралним приступом, како би се омогућило  дјеци и одраслима да сами  просуде  о вриједности Интернет садржаја;
 • Вијеће министара препоручује да државе чланице, у сараднји са приватним сектором и друштвом, развијају и промовишу стратегију заштите дјеце од садржаја и понашанја који носи ризик наношенја повреда, док се заговара нјихово активно учествованје и што је болје могуће кориштенје нових информација и комуникацијског окруженја.

Више о Препоруци: https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1470045&Site=CM


ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ СТРАТЕГИЈЕ И АКЦИОНОГ ПЛАНА
Србија
22/05/ 2009
Министарство за телекомуникације и информационо друштво покреће јавну расправу ради прибављања мишљења стручне и шире јавности о нацрту Стратегије и Акционог плана за прелазак са аналогног на дигитално емитовање радио и телевизијског програма у Републици Србији.
Извор: хттп://www.мтид.гов.рс/активности/јавне_консултације/
стратегија_и_акциони_план_за_прелазак_на_дигитално_емитовање.521.хтмл

 

МЕДИАСЕТ ПОД ИСТРАГОМ
Италија
12/05/2009

img04 Регулатор за комуникације Републике Италије Агцом ће истражити да ли комерцијални емитер Медиасет држи доминантну позицију на ДТТ тржишту и утицај који то може имати на компетитивност.
Тренутно законодавство забрањује једном емитеру да обезбиједи више од 20 % од укупних телевизијских програмских услуга на ДТТ платформи. Медиасет обухвата 33% услуга на ДТТ платформи, односно нуди 14 од 43 национална сервиса.
Искључујући два сервиса која су доступна у оквиру Медиасет паy-ДТТ платформи, а који нису у власништву Медисет-а, Студио Универсал и Стеел, удио Медиасет-а на ДТТ платформи пада на 28%. Упркос истрази, Медиасет објављује планове за покретање ДТТ сервиса, Италиа 2 до краја ове године.
Извор: адванцед-телевисион.цом

 

АУСТРАЛИЈА УЛАЖЕ 23 МИЛИЈАРДЕ ЕУРА У ИНТЕРНЕТ

Аустралија
Април 07, 2009

Влада Аустралије саградит ће националну широкопојасну интернет мрежу великих брзина, што ће коштати 43 милијарде аустралијских долара или 23 милијарде еура. Премијер Кевин Рудд је рекао да ће овај највећи државни пројект обезбиједити 37.000 радних мјеста и помоћи ослабљену економију.
Премијер Кевин Рудд је позвао приватне компаније да се укључе у нову фирму и саграде мрежу са брзином преноса 100 Мбит/с, довољно брз да се изврши доwнлоад од неколико филмова истовремено.  Аустралија има спорији и скупљи интернет сервис него већина развијених земаља, што угрожава и њену пословну конкурентност. План да готово свака кућа буде повезана оптичким каблом је највећи инфраструктурни пројекат у историји.
Извор: хттп://www.нyтимес.цом/2009/04/08/тецхнологy/
интернет/08броадбанд.хтмл?_р=1&реф=тецхнологy

 

СУБРЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР ИТУ-а И ОКРУГЛИ СТО ЗА ЦЕЕ

Србија
Април 03, 2009

Субрегионални семиниар ИТУ-а и округли сто на тему Процес преласка са аналогног емитовања на дигитално терестијално емитовање у Централној и Источној Европи, бит ће одржан 27-29. априла 2009.године у Народној скупштини Републике Србије. Овај састанак је организован од стране ИТУ-а и Министарства телекомуникација и информационог друштва Републике Србије.

 • Семинар и округли сто су прилике за развијање дијалога на тему преласка са аналогног на дигитално емитовање органозовани са циљем да се узму у обзир најважнији технички, регулаторни и економски аспекти. Главни циљ састанка је расправа о сљедећим темама:
 • Изазови дигиталног емитовања (технички, економски и регулаторни аспекти);
 • Искуство и трендови преласка на дигиталну телевизију и радио емитовање;
 • Хармонизација техничких, економских и регулатоних тема везаних за прелазак на дигитално емитовање.
  Округли сто је дио програма Семинара, на којем учествују министри из Централне и Источне Европе. Предсједавајући ће бити др. Хамадоун Тоурé, генерални секретар ИТУ-а, и Њ.Е. Јасна Матић министар за телекомуникације и информацијско друштво Републике Србије.

Извор : хттп://www.иту.инт/ИТУД/еур/еуропе/2009-МРТ-Броадцастинг/индеx.хтмл

 

ХРВАТСКИ ТЕЛЕКОМ - ДТТ НАТЈЕЧАЈ

Хрватска
Март 31, 2009

Хрватски Телеком (Т-ХТ) је изразио намјеру да буде укључен у процес преласка са аналогног на дигитално емитовање. Према Бусинесс.хр, ХТ је одлучио да учествује  на тендеру за два мултиплекса (А  и Б), који је организован од стране Хрватске поште  и Агенције за електронске комуникације (ХАКОМ) за дигиталну терестријалну телевизију.  Крајњи рок за достављање понуда био је 30. марта 2009. године. Дозволе за два мултиплекса,  које ће се додјељивати на период од десет година, бит ће уручене 28. априла. Свака дозвола посебно покрива 95% популације.
Извор : http://www.broadbandtvnews.com/?p=16059

 

ОБАМА ТРАЖИ ПОМЈЕРАЊЕ РОКА ЗА ПРЕЛАЗАК НА ДИГИТАЛНУ ТВ

 13/01/2009

vi2Изражавајући забринутост за спремност Американаца за прелазак на пријем дигиталног тв сигнала и укидање аналогног, новоизабрани амерички предсједник Барацк Обама обратио се Конгресу са приједлогом да донесе одлуку о продужењу рока за прелазак на пријем дигиталног ТВ програма. Досадашњи рок за прелазак на дигиталну ТВ био је 17. фебруар 2009. године а Обамини сарадници предлажу да се овај термин помјери у другу половину године. Један од главних разлога, који се наводи у прилог овом приједлогу је недостатак средстава у 5 милијарди долара тешком фонду који је формирала Бусхова администрација и који је требало да алиментира трошкове америчких домаћинстава које би имала по основу преласка на пријем дигиталног ТВ сигнала. Поред овог разлога, проблем представља и недовољна едукација домаћинстава о дигиталној телевизији.
Према статистикама, 19 милиона домаћинстава је потврдило да нису у потпуности припремљени за прелазак на дигитално емитовање. У  децембру 2008. године, 6,8% домаћинстава је било потпуно неприпремљено а 10% је имало један ТВ сет који није способан за пријем дигиталног сигнала.

Извор: http://www.digitag.org/WebLetters/2009/External-Jan2009.html


СРБИЈА – IPTV

26/12/2008

Телеком Србија од првог децембра уводи IPTV у комерцијалну употребу у Србији. IPTV је  дигитална телевизија, а слика се преноси путем Интернета.
У понуди сада имају 47 канала у основном пакету, и још 12 у додатном, а коришћење ће до краја јануара 2009. бити бесплатно. За разлику од досадашњег гледања ТВ програма, са IP телевизијом гледаоци постају уредници сопственог телевизијског програма.
Тако, на примјер, можете било коју емисију, са било ког канала, седам дана унапријед резервисати и снимити, неке програме закључати тако да нико не може да их гледа, или направити листу омиљених канала. (Б92 Београд)
Извор: http://www.vesti.rs/izvor/Telekom-IPTV-od-1-decembra.html


ЊЕМАЧКА - ЗАВРШЕН ПРЕЛАЗАК НА ДИГИТАЛНУ ТЕЛЕВИЗИЈУ

10/12/2008.

Мрежни оператор Media Broadcast је потврдио да је прелазак са аналогног на дигитално емитовања завршено у Њемачкој. Услуге су сада доступне за 90% становништва.
Како би се успјешно заршио комплетан порцес преласка, Media Broadcast је замијенила је укупно 283 преносне станице за емитовање и поставила нове антене на 79 локација. Преко 6000 аналогних предајника и преносника су повучени из рада.
Гледаоци су сада у могућности да гледају између 12 и 30 телевизијских програма зависно о њиховој локацији.
Процес дигитализације је завршен двије године прије рока утврђеног од стране њемачке федералне владе.

Извор: http://www.media-broadcast.com/en/company/press/media-broadcast-completes-the-upgrade-to-digital-terrestrial-television.html


БРИСЕЛ - МОБИЛНА ТВ НА ЕВРОПСКИМ МОБИЛНИМ ТЕЛЕФОНИМА

10/12/2008

Европска комисија је преузела одлучне кораке у промоцији конкурентских услуга мобилне ТВ у ЕУ. Објављен је сет смјерница за одобравање мобилне ТВ  како би се убрзало ширење ових услуга широм Европе. Очекује се да ће добит од мобилне ТВ достићи више од 7.8 милијарди EUR у 2013. години. Комерцијалне услуге, које су покренуте прије љета 2008. године у неким европским земљама, показују да расту захтјеви корисника: само у Холандији  10.000 корисника се већ преплатило на услуге Мобилне ТВ на почетку јесени. Потребно је одобрење за услуге Мобилне ТВ прије било којег комерцијалног покретања од стране држава чланица мобилне ТВ. Заједно уз додатак ДВБ-Х стандарда на листу Европске уније, овај водич показује јаку посвећеност промоцији нових услуга за европске кориснике.

Извор: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=
IP/08/1923&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=nl


ШПАНИЈА - 6 МИЛИОНА ЕУРА ЗА ПРОМОТИВНУ КАМПАЊУ

4/12/2008

Влада троши 6 милиона еура за промотивне ДТТ услуге током сезоне одмора. Промотивна  кампања укључује промоцију у новинама, на телевизији и радију. Гледаоци се охрабрују да купују ДТТ пријемнике сада, а не да чекају искључење аналогног емитовања.

Извор: advanced-television.com


КИПАР: ДИГИТАЛНА ТВ ДО 2011

Министар за комуникације и дјелатности Никос Николаидес и министар за унутрашње послове Неоцлис Сyликиотис објавили су 3. октобра да ће Кипар до 2012. године, прећи на дигитално терестријално емитовање. Прије потпуног преласка на дигитално емитовање, постојат ће транзицијски период који ће паралелно емитовати дигитални и аналогни сигнал.

Извор: хттп://www.хри.орг/неwс/цyпрус/цна/2008/08-10-03_1.цна.хтмл

 

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ ЛАНСИРАО ВЛАСТИТИ WЕБ ТВ КАНАЛ

22/09/2008

Европски парламент је лансирао власитити wеб ТВ канал. Познат као ЕуропарлТВ, циљ је „приближити Парламент европским грађанима на модеран и креативан начин“. Такођер је речено да “Европски парламент преферира wеб ТВ канал у односу на традиционално емитовање канала. ЕуропарлТВ је подијељен на 4 канала, а сваки канал има за циљ другачију врсту публике.

Извор: http://www.broadbandtvnews.com/?p=8626


ФРАНЦУСКА 09/09/2008

Произвођачи ће убудуће морати уграђивати МПЕГ-4 АВЦ ХД тунер у сваки ТВ сет величине 66 цм (26 инча) и већи од 1. децембра. Ово је додатак захтјеву да сваки ХД-реадy ТВ сет мора имати ХД тунер такођер од 1. децембра. Сваки ТВ сет и сет-топ боx мора имати ХД/ДТТ тунер од 1. децембра 2012.године.

Извор: LegiFrance http://www.digitag.org/   


ХРВАТСКА - УСВОЈЕНА СТРАТЕГИЈА

Влада Републике Хрватске 31. 07. 2008. године усвојила је Стратегију преласка с аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма. Документ нуди смјернице за будући развој телевизије у Републици Хрватској. Почетак емитовања дигиталног телевизијског сигнала на подручју цијеле Републике Хрватске очекује се од 1. јануара 2011. године.

Извор:
http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/e-hrv/vijest.html?h=/hr/e-hrv/contentParagraph/06&c=/hr/ProgramEHrvatska/Provedba/Broadband  


ЈАПАН - НАЈТАЊИ И НАЈЛАКШИ LCD ТЕЛЕВИЗОР

Сонy Корпорација у Токиу, објавила је да ће се ове године на тржишту појавити најтањи и најлакши LCD телевизор. Нови 40-инчни модел (101.6 cm) је само 9,9 мм широк а тежак само 12,2 кг. Процјењује се да ће у Јапану коштати $4.478. На тржишту ће се наћи и први LCD телевизор који приказује 240 слика у секунди за разлику од садашњих Сонy модела који приказују 120 слика у секунди. Више слика у секунди (frames per second) значи бржу покретљивост и повезаност слике што је посебно значајно у спортским програмима и акционим филмовима.

Извор:
http://news.yahoo.com/s/nm/20080828/tc_nm/sony_dc

 

ШПАНИЈА – ДТТ ПОКРИВЕНОСТ

Од краја јула, приступ ДТТ услугама у Шпанији има 89,15% популације, што представља 3,8% повећање покривености у поређењу са истим периодом прошле године. Као наредни корак, покривеност мора достићи 90% популације до краја ове године а 93% до 31.јула 2009.године. У завршној фази преласка са аналогног на дигитално емитовање емитовања, услуге Јавног сервиа морају бити доступне за 98% популације, док 96% популације мора бити у могућности да прима услуге комерцијалних емитера.

Извор:
Rapid TV News http://www.digitag.org/


ДВБ-Т2 СТАНДАРД

ДВБ Управни одбор потврдио је ДВБ-Т2 спецификацију друге генерације ДТТ преноса. Од јуна 2007 и марта 2008 више од шездесет ДВБ чланова организације кроз низ састанака, телефонских конференција и хиљаде размјењених е-маилова, дефинирали су ДВБ-Т2 стандард. ДВБ-Т2 спецификација која је потврђена на 58 састанку, је друга генерација преносног система дигиталне терестријалне телевизије и представља најновију модулацију и технологију кодирања у кориштењу терестријалног спектра за аудио, видео и информационе сервисе.

Извор:
http://www.dvb.org/news_events/news/dvb_steering_board_ratifi/index.xml


02.07.2008
ШПАНИЈА-ИМПУЛСА ТДТ ДОНИРА 1000 SET-TOP BOXOVA

Импулса ТДТ, ДТТ промотивна организација, дистрибуираће 1000 set-top boxova домаћинствима са ниским примањима у реигији Сориа.
Set top boxovi ће бити дистрибуисани преко хуманитарних организација као што су Caritas и Црвени крст.
Сориа и околна мјеста судјелују у пилот пројекту преласка на дигитално емитовање. Искључење аналогног емитовања ће се десити 23. јула.
Укупно 18 550 домаћинстава ће учествовати у искључењу аналогног емитовања.

Извор: El Mundo
http://www.digitag.org/


26.06.2008
ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Парламентарна комисија јавних служби је објавила  извјештај у којем критикује владу што је допустила продају аналогних тв сетова.
Edward Leigh, предсједавајући парламентарне комисије је изјавио да многи гледаоци нису разумјели смисао преласка на дигитално емитовање, јер још увијек купују аналогне телевизије, несвјесни чињенице да су ти исти тв уређаји већ застарјели.
Пола од свих нових ТВ пријемника проданих у првих седам мјесеци прошле 2007. године су били аналогни, док је у априлу ове године од проданих 530 000 тв пријемника приближно било само 105 400 аналогних.

Извор: Rapid TV News
http://www.digitag.org/


06.05.2008
РЕПУБЛИКА ЧЕШКА

Broadband TV News извјештава да  би тендер за  ДВБ-Х дозволу могао бити расписан овог љета.
Т-Мобиле  и Телефóница О2 изразили су интерес у покретање мобилних ТВ сервиса. Т-Мобиле је већ почела неколико пробних ДВБ-Х. Први је почео са радом 2004. године.

Извор:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=4750  


17.04.2008
ФРАНЦУСКА

Истраживања Yacast показују да су трошкови који се одвајају за оглашавање  ДТТ платформе знатно увећани. У поређењу са 2007, у првом кварталу 2008.год. трошкови за рекламе су се удвостручили.

Извор:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2169


28.03.2008
САД

LG Electronics Co., ове године очекује продају од 5 мил дигиталних set-top box-ova у САД.  Од 35 мил домаћинстава која тренутно имају аналогну телевизију а предвиђа се да ће 25-30 мил највјероватније купити дигитални set-top box чије субвенционирање је планирано од стране државе. Набавка дигиталних set-top box-ova  је јефтинија вријанта него куповина дигиталних телевизора, изјавио је представник LG компаније.

Извор:
http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/1266093/


05.03.2008
САД - НАРЕДБА О ЕДУКАЦИЈИ

Државна комисија за комуникације (FCC) објавила је да емитери, pay-TV сервис оператори, трговци и произвођачи морају радити на промоцији, односно едуковати јавност о преласку на дигитално емитовање. Аналогно искључивање САД је планирано за 17. фебруар 2009. год.
Pay-TV сервиси , сателитски и кабловски оператери морају уз мјесечни рачун приложити информације о преласку на дигитално емитовање.
Емитери морају извјештавати гледаоце и подносити тромјесечни твјештај Комисији за комуникације (FCC).
Произвођачи морају приложити информације о периоду транзиције и компатибилности електронских уређаја.

Извор: http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2100


25.02.2008
ФРАНЦУСКА

350.000 домаћинстава је спремно да прима бесплатан (free to air) сервис дигиталне сателитске телевизије.
5. марта 2007. год. у Француској је  усвојен закон по којем је 100% становништву у Француској потребно обезбиједити услове за примање бесплатне дигиталне терестријалне телевизије(Television Numerique Terrestre, TNT).
У постизању овог циља закон придаје значајну улогу сателитима. Тамо гдје није могуће примити сигнал путем терестријалне антене, сателитске услуге нуде СЕС Астра  и Canal+ - TNTSAT

Извор:
http://www.ses-astra.com/business/en/news-events/news-latest/index.php?pressRelease=/pressReleases/pressReleaseList/08-02-25/index.php


01.02.2008
ПОРТУГАЛИЈА

Министар за телекомуникације Марио Линен расписао је тендер за ДТТ сервисе који ће бити понуђени у фебруару. Гледаоцима ће бити понуђена оба сервиса бесплатни (free-to-air) и плаћени. Очекује се да ће ХДТВ сервиси бити понуђени користећи ДТТ платформу. Рок за прелазак са аналогне на дигиталну одређен је за 2012.

Извор :
Rapid TV News http://www.digitag.org/


24.01.2008 .
ФРАНЦУСКА

Усавршавањем мреже, ДТТ улази у све више домаћинстава. По посљедњој процјени, 22% популације тренутно гледа дигиталну терестријалну телевизију. Највише се користи ДТХ (direct-to-home) платформа са 26%, кабловску користи 12% од укупног становништва, ИПТВ користи 7%, док остали још увијек користе аналогни сигнал. Само 2% има приступ мобилној ТВ, а 40% има приступ мултипле платформама.

Извор:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3433


24.01.2008
МАЂАРСКА

Мађарско регулаторно тијело (Hungary's National Communications Authority - NHH) објавило је да ће одржати тендер за националну ДТТ дозволу у марту. У складу са дозволом, регулатор ће понудити пет мултиплекса од којих ће три бити  на располагању за ТВ и ДВБ-Х сервисе а  два ће бити понуђена преласком са аналогне на дигиталну који је планиран за јуни 2011. Учесници тендера ће морати платити за дозволу  најмање €1.16 милиона и 3% од годишње зараде.

Извор:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3431


09.01.2008
БЕЛГИЈА

Белгијска потрошачка организација Test-Aankoop  покренула је протест против “дигиталног монопола” кабловског и IPTV (Internet Protocol Television) оператера. Гледаоци немају пуно избора када желе да се претплате на дигитални ТВ сервис.

Извор:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3263


04.01.2008
СРБИЈА

Члан Савета Републичке радиодифузне агенције Слободан Ђорић рекао је за «Данас» да ће за РРА ова година бити година програмског мониторинга, с циљем да се сви емитери по садржају и структури програма прилагоде сопственим програмским концепцијама и стандардима које прописују ова агенција и Закон о оглашавању. "Пре пролећа окончаће се конкурс за 347 локалних радио станица, што ће донети крај медијском хаосу у Србији. Током године РРА ће издати још дозвола на подручјима на којима има слободних фреквенција. Очекује нас и окончање приватизације медија. Без лажне скромности, РРА је у 2007. години урадила велики посао", нагласио је Ђорић.

Извор:
http://www.danas.co.yu/20080104/hronika1.html


12.12.2007.
OFCOM

Ofcom је објавио Интернационални извјештај о комуникацијама (2007). Извјештај се односи на развој комуникационих сервиса у земљама укључујући прелазак на дигиталну, услуге  као и цијене сервиса.
У извјештај су укључене Велика Британија, Француска, Њемачка, Италија, САД, Канада и Јапан али и информације из Пољске, Шпаније, Низоземске, Шведске и Ирске.

Извор:
http://www.ofcom.org.uk/research/cm/icmr07/icmr07.pdf


LA TRIBUNE.FR – 09.12.2007.
Француска

Широм Француске, користећи ДТТ платформу, лансирано је 17 регионалних програма. Ови сервиси су  раније користили аналогну терестријалну платформу.

Извор:
La Tribune


07.12.2007.god
ДАНСКА

Данска РТВ покренула је у исто вријеме тендер за ДТТ мултиплексе и јавну кампању о преласку са аналогне на дигиталну.
Четири мултиплекса ће бити додијељена једном оператеру, тзв. "gatekeeper" који ће бити одговоран за рад дигиталног система. Кандидат ће бити изабран на «beauty contest-у» а дозвола ће бити додијељена до марта 2008.
Извор: Danish Radio and Television Board press release
http://www.mediesekretariatet.dk/bilag/prmedd/prmedd071207_eng.pdf


21.11.2007
OFCOM

Ofcom је објавио приједлоге за  надоградњу ДТТ која ће понудити већи број канала и нових сервиса којима ће се користити грађани и потросачи. Предложена надоградња ће обезбиједити капацитет потребан за сервисе телевизора високе дефиниције.
Извор :
http://www.ofcom.org.uk/media/news/2007/11/nr_20071121


01.11.2007
СЛОВЕНИЈА

Национални Савјет одобрио je законски оквир за дигитално емитовање. Година 2010. је одређена као крајњи рок преласка на дигиталну телевизију. Четири мултиплекса ће бити резервисана за ДТТ сервисе који ће користити МПЕГ-4 АВЦ компресију формата. Један мултиплекс је одређен за јавни сервис РТВ СЛО.

Извор:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=1888


RESEARCH AND MARKET DATA 08. 2007
OFCOM - ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

Британски регулатор Ofcom у свом тромјесечном извјештају (завршно са јуним 2007) објавио је да пенетрација дигиталне телевизије у Великој Британији достиже 84%. У другој четвртини 2007. продано је 1.9 милион ДТТ одашиљача, од којих се 900.000 односи на IDTV. Дигитална терестријална платформа је највише кориштена платформа, са 9.1 мил. домаћинстава који је користе као главни телевизијски пријем. У другој четвртини 2007. године, број домаћинстава дигиталне терестријалне телевизије  повећан је за 763.000.

Извор: http://www.ofcom.org.uk/research/tv/reports/dtv/dtv_2007_q2/

 

 

ДТТ форум

 

 

 

 

 

 

© Регулаторна агенција за комуникације,БиХ, 2008.