Шта је ДТВ

Зашто у БиХ

Када

Како

Шта је портребно

ВП

Вијести из свијета

Вијести из БиХ I Вијести из свијета

 

Одржан округли сто на тему „Дигитална ТВ у БиХ“

23.11.2010

У Сарајеву се од 22-24. новембра одржава VIII Међународни симпозијум о телекомуникацијама „БИХТЕЛ 2010“, под радним насловом „Системски аспекти управљања QоС-ом у мултисервисним мрежама“. Првога дана конференције је одржан округли сто на тему „Дигитална ТВ у БиХ“ којему су присуствовали стручњаци из Босне и Херцеговине и региона с циљем размјене искустава о процесу преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију.

 

2.9 милиона конвертибилних марака за финансирање дијела Пројекта дигитализације

04.11.2010

На 136. сједници, одржаној 02.11.2010. године, Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и промета,  донијело је Одлуку о употреби дијела средстава акумулираног вишка прихода над расходима Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине  у износу од 2.952.000 КМ, за финансирање дијела Пројекта дигитализације микровалних веза ЈРТ сервиса БиХ (набавка одашиљача за покривање дигиталним сигналом подручја Источног Сарајева, Бијељине, Брчког, Тузле и Зенице и финансирање Пројекта развоја радио-телевизијског одашиљачког система на подручју Мостара).


На конференцији у Сарајеву еуропске институције позване да пруже потпору јавним сервисима у преласку на дигитални сигнал у Југоисточној Еуропи

САРАЈЕВО, 15. октобар 2010. године – Јавни сервиси и владини дужносници су се обавезали да осигурају несметан прелазак на дигитални сигнал у Југоисточној Европи и позвали европске институције да пруже финанцијску подршку у интересу европске кохезије.

Ово је била кључна порука дводневне конференције под називом Избјегавање дигиталне подјељености Европе: ка одрживим јавним сервисима у Југоисточној Европи . Састанку, којег су организовали Секретаријат Вијећа за регионалну сурадњу (RCC) и Европска унија радиотелевизија (EBU) са сједиштем у Женеви, присуствовало је више од 50 главних директора, стручњака за медије и дужносника влада, јавних сервиса и регулаторних агенција.

У „наредним корацима до 2020. године“ којег су потписали потпредсједник EBU-а, Claduio Cappon, и главни секретар RCC-а, Хидо Бишчевић, учесници конференције су се сложили:

  • да се успостави трајна сaрадња осмишљена тако да се осигура одрживост свих јавних сервиса у Југоисточној Европи до 2020. године;
  • да се промичу и поштују вриједности и принципи јавних сервиса, које су препознали Вијеће Европе и Европска унија ;
  • да се позове Европска унија да пружи политичку и финанcијску подршку овим циљевима, а у оквиру свога циља да се загарантује кохезија у Европи .

На конференцији је истакнута потреба да јавни сервиси, релевантна министарства и регулаторне агенције у Југоисточној Еуропи удруже снаге и осигурају да регија не заостаје за остатком Европе у поштивању рокова дигитализације и укидања аналогног сигнала.

У чесници су се сложили да јавни сервиси из регије у дигиталном добу требају остати кључни учесници друштва знања у развоју, пружати поуздане информације, квалитетне образовне, културне и забавне програме, те бити механизми регионалног развоја и улагања у креативне индустрије.

Говорећи на конференцији, министар комуникација и промета Босне и Херцеговине, Рудо Видовић, рекао је учесниц има да би дигитализација требала створити „слободно и отворено медијско тржиште. Треба искористити овај подстрек“.

Господин Бишчевић је рекао да су одрживи јавни сервиси неопходни земљама Југоисточне Европе у цјелини – и Европској унији којој се желе придружити . Али је рекао и да је њихова улога угрожена недостатком улагања у инфраструктуре „као и у људске капацитете“.

У уводном обраћању, главна директорица EBU-a, Ingrid Deltenre, рекла је да јавни сервиси требају имати водећу улогу у процесу дигитализације у Југоисточној Европи, као што су је имали и другдје на континенту.

Међу говорницима на конференцији су били Peter Karanakov, извршни директор MKRT-a; Наташа Вучковић Лесендрић, помоћница министра за медије у Министарству културе Србије; Марија Немчић, замјеница главног директора ХРТ-а за међународне односе; Bledar Meniku, Министарство за иновације, информатичку технологију и комуникације Албаније ; Maria Luisa Fernandez Esteban , Главно повјеренство за информатичко друштво и медије Европске комисије ; и Оливер Вујовић, главни секретар Медијске организације Југоисточне Еуропе.

Међу учесницима су били виши представници влада, јавних сервиса и регулаторних агенција из Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, Грчке, Молдове, Црне Горе, Србије, Словеније, Бивше Југославенске Републике Македоније и Турске, као и ЕУ и других релевантних институција.

Закључци конференције и други документи са овога скупа могу се наћи на Интернет страници Вијећа за регионалну сурадњу ( www.rcc.int ) и EBU-a ( www.ebu.ch ).

 

Отворена међународна конференција о дигитализацији и одрживости јавних сервиса

14.10.2010

Генерални секретар Вијећа за регионалну сурадњу Хидо Бишчевић и министар комуникација и промета БиХ Рудо Видовић отворили су данас у Сарајеву дводневну међународну конференцију о дигитализацији и одрживости јавних сервиса у југоисточној Европи. Скуп под називом „Избјегавање дигиталне подијељености Европе: ка одрживим јавним сервисима у југоисточној Европи“ покреће мноштво релевантних питања с циљем отклањања пријетње од дигиталне подјеле у Европи, те бољег разумијевања значаја осигурања одрживости и неовисности јавних сервиса у регији, прије планираног укидања аналогног сигнала широм Европе 2012. године.

Министар Рудо Видовић нагласио је обавезу преласка са аналогног на дигитално емитовање која је у складу са међународним споразумима, те је напоменуо да је половицом прошле године Вијеће министара БиХ усвојило стратегију преласка и да ће ових дана кренути реализација пројекта дигитализације. Конференција је организована под покровитељством Тајништва RCC-а и Европске уније радиотелевизија (EBU) и окупила је дужноснике влада земаља југоисточне Европе и ЕУ, више представнике јавних сервиса, регулаторних агенција и других релевантних институција.

Главна директорица EBU-a Ingrid Deltenre сматра да је дигитални јаз недопустив у Европи данашњице, као и постојање разлика у мишљењима унутар Европе о потреби за одрживим медијима јавног сервиса. Процјењује се да су најчешће препреке дигиталном пријелазу недостатак политичке одлуке и релевантног законодавства, непостојање повезане стратегије и недостатак политичке воље и средстава да се проведу законодавство и стратегије тамо гдје постоје.

Извор: http://www.bljesak.info/


Донесена одлука о вишку прихода RAK-a

27.07.2010

Вијеће министара БиХ, на приједлог Министарства комуникација и промета, донијело је Одлуку о употреби дијела средстава акумулираног вишка прихода над расходима Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине за финансирање дијела Пројекта дигитализације микроталасних веза јавних радиотелевизијских сервиса Босне и Херцеговине и одашиљача за покривање дигиталним сигналом подручја Сарајева, Бање Луке и Мостара.

Овом одлуком с редства из вишка прихода над расходима Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине из 2008. године у износу од 4.232.000,00 KM употребит ће се за финансирање дијела Пројекта, и то 3.000.000,00 KM за дигитализацију микроталасних линкова на релацији Сарајево - Бања Лука и Сарајево – Мостар, а 1.232.000,00 KM за одашиљаче за покривање дигиталним сигналом Сарајева, Бање Луке и Мостара. За реализирање Одлуке задужени су Министарство финансија и трезора и Министарство комуникација и промета Босне и Херцеговине.

 

Донесена Одлука о усвајању Пројекта дигитализације

14.07.2010. 

Вијеће министара BiH, на приједлог Министарства комуникација и промета, донијело је Одлуку о усвајању Пројекта дигитализације микроталасних веза Јавних радиотелевизијских сервиса Босне и Херцеговине с циљем увођења нове технологије у складу с EU регулативом у области електронских медија.

Циљ Пројекта је изградња новог модерног система који ће бити способан осигурати аналогни и дигитални пријенос радио и TV програма у складу са захтјевима јавних RТV сервиса, повећање  капацитетa мреже за размјену радио и TV програма билатерално и мултилатерално за све јавне RTV сервисе и система веза с микроталасним линковима који је намијењен дифузији радио и TV програма сусједних земаља, те осигурање високог степена поузданости система.  За реализацију овог пројекта, који би требао бити имплементиран у двије године, задужен је Јавни радиотелевизијски систем Босне и Херцеговине.

 

Пројекат SEE Digi.TV за југоисточну Европу

26.05.2010

Пројекат дигитализације који је припремила и за који је аплицирала Агенција за пошту и електронске комуникације Републике Словеније је прошao прву фазу и чека на коначно одобрење. Циљ пројекта је учинити процес дигитализације бржим, лакшим и успјешнијим, нарочито за земље југоисточне Европе које још нису чланице Европске уније (Босна и Херцеговина, Хрватска, Србија, Црна Гора). Поред наведених земаља, унутар пројекта су и неке од земаља чланица EU: Аустрија, Италија, Мађарска, те Словенија која води пројекат. Очекује се да EU делегација одобри предложени пакет под називом SEE Digi.TV унутар којег су већ дефинисани главни циљеви и план рада. План рада садржи четири главне фазе с циљем рјешавања правних, техничких, економских и информативно-промотивних питања у складу са европским стандардима процеса дигитализације.

Пројекат омогућава да размјеном искуства, уз стварање заједничког плана, регулатори у области телекомуникација из читаве регије ускладе стандарде и активности пресудне за успјешну дигитализацију у земљама региона с циљем доношења најефикаснијег рјешења. Свака земља ће уложити дио финансијских средстава у овај пројекат чији се тотални износ буџета процјењује на 1,750,462.50 еура. Предност оваквог пројекта се огледа у чињеници да процес дигитализације никад прије није био имплементиран на регионалном нивоу.

Извор: http://www.southeast-europe.net/en/

 

САВЈЕТ РЕГУЛАТОРНЕ АГЕНЦИЈЕ ЗА КОМУНИКАЦИЈЕ ОДРЖАО РЕДОВНУ СЈЕДНИЦУ

04.05.2010.

Савјет Регулаторне агенције за комуникације (Агенција) одржао је данас 39. редовну сједницу на којој је, између осталог, усвојио Извјештај о раду Агенције за 2009. годину.

Савјет је такође прихватио Информацију о активностима у вези са преласком са аналогне на дигиталну радиодифузију у БиХ. Савјет је поздравио доношење Одлуке о кориштењу Мултиплекса А, који је намјењен Јавним РТВ сервисима и подржао Агенцију да настави рад у изради докумената у складу са Стратегијом преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање.

На крају, поводом обиљежавања Свјетског дана слободе медија,  Савјет се придружује настојањима очувања слободе медија и позива све релевантне структуре друштва да активно допринесу развоју слободних и професионалних медија у Босни и Херцеговини. С обзиром да је овогодишња тема Свјетског дана слободе медија „Право на слободан приступ информацијама“, Савјет подсјећа на универзално право приступа информацијама и загарантовану слободу на њихову објаву. Ограничење права на приступ информацијама представља истовремено и ограничење демократије и развоја модерног плуралистичког друштва.

Даље информације: Амела Одобашић на 033 250 600 или info@rak.ba

 

РАК ДОНИО ОДЛУКУ О НАЧИНУ КОРИШТЕЊА МУЛТИПЛЕКС-а А ЗА ПОТРЕБЕ ЗЕМАЉСКОГ ДИГИТАЛНОГ ТЕЛЕВИЗИЈСКОГ ЕМИТОВАЊА У БиХ У ТРАНЗИЦИЈСКОМ ПЕРИОДУ

20/04/2010

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) донијела је Одлуку о начину кориштења Мултиплекс-а А (MUX A) за потребе земаљског дигиталног телевизијског емитовања у БиХ у транзицијском периоду.

Овом Одлуком су утврђени начин и услови кориштења Мултиплекс-а А за дигитално земаљско емитовање телевизијских програма јавних радиотелевизијских сервиса: Радиотелевизије Босне и Херцеговине (БХРТ), Радиотелевизије Федерације Босне и Херцеговине (РТВ ФБиХ) и Радиотелевизије Републике Српске (РТРС).

Јавни радиотелевизијски сервиси овом Одлуком стичу право и обавезу на дигитално земаљско емитовање властитих телевизијских програма на територији цијеле Босне и Херцеговине кроз заједничку изградњу и кориштење синхроних мрежа у дигиталним подручјима.

Доношење ове Одлуке потврђује опредјељење Агенције да правовремено и успјешно испуњава обавезе које произилазе из Закона о комуникацијама БиХ, Закона о Јавном РТВ систему БиХ и Стратегије преласка са аналогног на дигитално земаљско емитовање. Агенција изражава наду да ће и остали судионици у процесу дигитализације преузети неопходне активности које воде ка испуњењу обавеза, а првенствено у циљу заштите интереса крајњих корисника.

Ова Одлука ступа на снагу осмог (8) дана од дана објављивања у "Службеном гласнику БиХ".

Даље информације: Амела Одобашић на 033 250 600 или info@rak.ba

 

ОДРЖАНА СЈЕДНИЦА САВЈЕТA ДТТ ФОРУМА

31/03/2010

Данас је у Министарству промета и комуникација БиХ одржана редовна сједница Савјета ДТТ Форума. Предсједавајући Савјета ДТТ Форума, министар Рудо Видовић упутио је овом приликом, како у своје лично име тако и у име других чланова Савјета, искрене честитке Дуњи Мијатовић поводом именовања за OSCE Специјалну представницу за слободу медија, те истакао да Босна и Херцеговина треба да буде поносна да је именован управо њен кандидат.

С обзиром да је Дуња Мијатовић била члан Савјета ДТТ Форума, на сједници је одлучено да нови члан Савјета ДТТ Форума буде Амела Одобашић, руководилац Сектора за односе с јавношћу Регулаторне агенције за комуникације.

Савјет ДТТ Форума такође је одлучио да се Савјету министара БиХ упути ургенција о доношењу Одлуке о формирању експертске комисије ДТТ Форума, како би она започела са радом, а у циљу убрзаног провођења активности у вези са примјеном Стратегије о преласку са аналогног на дигитално земаљско емитовање у Босни и Херцеговини.

Даље информације: Секретаријат ДТТ Форума на dttforum@rak.ba

 

17. јуни 2009.

ВИЈЕЋЕ МИНИСТАРА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ  УСВОЈИЛО СТРАТЕГИЈУ ПРЕЛАСКА С АНАЛОГНЕ НА ДИГИТАЛНУ ЗЕМАЉСКУ РАДИОДИФУЗИЈУ У ФРЕКВЕНЦИЈСКИМ ОПСЕЗИМА 174-230 MHZ И 470-862 MHZ


vijest1Вијеће министара Босне и Херцеговине је на 91. сједници, одржаној 17.06.2009. године, усвојило Стратегију преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у фреквенцијским опсезима 174-230 MHz и 470-862 MHz у Босни и Херцеговини.

Стратегија одређује оптимално рјешење за брз и ефикасан прелазак с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију.
Стратегија се заснива на принципима промоције развоја информатичког друштва у Босни и Херцеговини, подстицања даљег развоја конкуренције и плурализма сектора комуникација, стимулирања стварања увјета за континуиран развој медијских слобода и заштити интереса свих корисника и оператора у сектору комуникација у Босни и Херцеговини, у смислу недискриминацијског приступа, квалитета и цијена услуга.
Усвајањем Стратегије отвара се ново поглавље у процесу увођења дигиталне радиодифузије у Босни и Херцеговини. Пред нама је период у којем ће се радити на изради Акционог плана за реализацију задатака на имплементацији Стратегије и успјешног преласка на дигиталну земаљску радиодифузију у Босни и Херцеговини

 

ДУЊА МИЈАТОВИЋ ПОНОВО ИМЕНОВАНА ЗА  ПРЕДСЈЕДНИЦУ ЕПРА-е

 
Нови извршни одбор ЕПРА-е

img02На 29. састанку одржаном у Талину у Естонији, Дуња Мијатовић, директорица Сектора за емитовање Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине, једногласно је по други пут, изабрана за предсједавајућу Европске платформе регулаторних тијела (ЕПРА),  на период од двије године. На скупу у Талину именован је и нови Извршни одбор.
Дуња Мијатовић је укључена у активности Одбора као потпредсједник од маја 2003. године. Предсједавајућа је постала у  мају 2007. године.
У свом говору поводом реизбора, Дуња Мијатовић је нагласила важност јачања сарадње између медијских регулатора у Европи базираних на двије темељне ЕПРА вриједности, независност и транспарентност.
У реализовању задатака, предсједавајућој ће бити од помоћи Секретаријат и Одбор којег чине четири потпредсједника.
ЕПРА је реномирана платформа регулатора основана у априлу 1995. године у Малти, а чине је 52 регулаторна тијела из цијеле Европе.
Циљ ЕПРА-е је успостављање форума на којем ће се неформалном дискусијом размјењивати мишљења регулаторних тијела у области емитовања, а у сврху размјене информација која се односе на питања и примјену регулативе у области емитовања на националном и Европском нивоу. Стални посматрачи ЕПРА-е су представници Европске комисије и Савјет Европе.

Извор: ЕПРА Сеkретариат хттп://www.епра.орг

 

ПРВА КОНФЕРЕНЦИЈА „НОВИ СМЈЕРОВИ У РАЗВОЈУ МЕДИЈА“

img03Делегација Регулаторне агенције за комуникације БиХ учествовала је на Првој конференцији министара одговорних за медије и комуникацијске услуге под називом  „Нови смјерови у развоју медија“  која је одржана у Рејкјавику 28. и 29. маја.
Конференцији су присуствовали представници чланица Савјета Европе, Европске уније, представици медија и независних асоцијација.
Циљ конференције је био да се одреди програм дјеловања Савјета Европе, а који би обухватио нове изазове  у медијима и комуникацијским  услугама.
Стални развој информационог друштва и конвергенција медија постављају нова питања која се односе на демократију и људска права. Шта се може назвати медијима, које су посљедице нових медија, како прићи  дигиталним медијима, заштитити приватност, слободу изражавања и информације, само су нека од питања на која су учесници конференције покушали одговорити.
На конференцији је усвојена декларација која  наводи да Савјет Европе треба преиспитати појам медија, утврдити критерије за разликовање медија и медијских услуга. Усвојене су и три резолуције: Резолуција која се односи на  значење медија, критичне изворе са Интернета, заштиту слободе изражавања и Резолуција која се односи на антитерористичке законе који су у складу са стандардима Савјета Европе и Европског суда за људска права.
На крају конференције усвојен је Акцијски план са смјерницама за будући рад у области Интернета и медија.
Извор: хттп://www.цое.инт/т/дц/филес/министериал_цонференцес/
2009_медиа_цоммуницатион/дефаулт_ЕН.асп


"ИЦТ - ИНФРАСТРУКТУРА И ИНДУСТРИЈА У ФУНКЦИЈИ БРЖЕГ ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА"

Босна и Херцеговина
08/06/2009
У организацији Међународног пословног форума "Перспективе" у Тузли је 7. и 8. маја одржана Друга конференција "ИЦТ - инфраструктура и индустрија у функцији бржег економског развоја".
Конференција је обухватила три тренутно најзначајније глобалне области ИЦТ-а - инфраструктуру, индустрију и образовање. Како је навео предсједник Програмског одбора проф.др. Химзо Бајрић, на скупу се разговарало о технологијама 3G, дигитализацији развоја широкопојасности, кластерима, технолошким парковима, електронској влади и управи као и о електронском пословању. Главни пратећи садржај конференције била је сајамска презентација информатике, телекомуникација, електроника и мултимедије "И.Т.Е.М. 2001".
На конференцији је учествовало око 150 учесника из БиХ и сусједних земаља међу којима су и представници Регулаторне агенције за комуникације БиХ.
У оквиру  конференције је обиљежен и 17. мај - Свјетски дан телекомуникација и инфорамационог друштва , презентацијом теме "Заштита дјеце у цyбер простору" коју је дефинисао ИТУ - Међународна унија телекомуникација.    
Извор: БХ Телецом www.бхтелецом.ба

 

СТРАТЕГИЈА ДОСТАВЉЕНА ВИЈЕЋУ МИНИСТАРА

У протеклом мјесецу смо објавили информације које су се односиле на Стратегију, процес јавних консулатција који је почео 14. јануара 2009. године и  који је успјешно окончан 14. фебруара 2009. године.
Стратегија преласка са аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у Босни и Херцеговини је достављена Вијећу министара БиХ на усвајање 17.03.2009. године.
Циљ Стратегије је одређивање оптималног рјешења за брз и ефикасан прелазак с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у фреквенцијским опсезима од 174-230 МХз и 470-862 МХз
Стратегија се заснива на принципима промоције развоја информатичког друштва у Босни и Херцеговини, подстицања даљег развоја конкуренције и плурализма сектора комуникација, стимулирања стварања увјета за континуиран развој медијских слобода и заштити интереса свих корисника и оператора у сектору комуникација у Босни и Херцеговини, у смислу недискриминацијског приступа, квалитета и цијена услуга.
У процесу је израда Акционог плана за реализацију задатака на имплементацији Стратегије и успјешног преласка на дигиталну земаљску радиодифузију.
Нацрт Стратегије преласка са аналогне на дигиталну радиодифузију у Босни и Херцеговини можете наћи на nasoj страници: www. dtt.ba

 

75. СЈЕДНИЦА ВИЈЕЋА МИНИСТАРА БИХ

Босна и Херцеговина
Вијеће министара Босне и Херцеговине је на  75. сједници одржаној  05.02.2009, у Сарајеву, усвојило Извјештај Експертне групе за праћење пројекта дигитализације с анализом могућих рјешења дигиталних радио-релејних веза Јавног РТВ система БиХ, који је предложило Министарство комуникација и промета. Јавни РТВ систем БиХ задужен је да, путем Министарства комуникација и промета, достави детаљан пројект дигиталних радио-релејних веза Јавног РТВ система БиХ, с процјеном трошкова и временом реализације.
Вијеће министара задужило је Јавни РТВ систем БиХ да, у сарадњи с Регулаторном агенцијом за комуникације, осигура све неопходне сагласности и дозволе потребне за реализацију овог пројекта. Вијеће министара БиХ ће, на основу достављеног пројекта и прибављених  мишљења, донијети одлуку о провођењу пројекта дигитализације пријеносног система ЈРТВСБиХ и начину његовог финансирања у складу са Законом о РТВ систему и Политици сектора емитирања, водећи рачуна о међународним обавезама и роковима које је Босна и Херцеговина дужна поштовати као чланица Међународне уније за телекомуникацију (ITU) и Европске заједнице поштанских и телекомуникационих администрација (CEPT).
Вијеће министара Босне и Херцеговине усвојило је, на приједлог Министарства комуникација и промета, Упутство о изради и одржавању службених интернет страница институција Босне и Херцеговине.


ЛОГОСОФТ СУПЕР ТВ

Босна и Херцеговина
Март 11, 2009. године

Логософт д.о.о., почео је са пружањем услуга ИП телевизије под називом СУПЕР ТВ. СУПЕР ТВ је телевизија нове генерације и представља ИП телевизију која се базира на xДСЛ технологији, уводи широку интерактивности високу персонализацију телевизијских садржаја. Атрактивност СУПЕР ТВ-а огледа се у могућности уређивања сопственог садржаја и избора низа корисних додатних услуга.
Извор: https://www.lol.ba/v4/PrivatniKorisnici.aspx?usluga=b6a46910-6226-4a08-b460-de38d266c701

 

ОКРУГЛИ СТОЛОВИ ПОВОДОМ ЈАВНИХ КОНСУЛТАЦИЈА НА НАЦРТ СТРАТЕГИЈЕ У БАЊА ЛУЦИ И МОСТАРУ

03/02/2009

Поводом јавних консултација на нацрт Стратегије преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у Босни и Херцеговини, Регулаторна агенција за комуникације и ДТТ Форум Босне и Херцеговине организују округле столове под називом „Нацрт Стратегије преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у Босни и Херцеговини - јавне консултације “
Први округли сто одржат ће се у Мостару, у понедјељак 09.02.2009. године, у 12.00 сати, у хотелу «Бристол» (Мостарског батаљона бб), а други округли сто одржат ће се у Бања Луци, у сриједу 11.02.2009. године, у 11.00 сати, Тањуг Пресс Центар (Вука Караџића 6/ИИ).
Да подсјетимо, Министарство промета и комуникација БиХ, Регулаторна агенција за комуникације и ДТТ Форум на конференцији за медије која је одржана  14. 01. 2009. године у Сарајеву, представили су на нацрт Стратегије, те отворили јавне консултације до 14.02.2009. године.


Нацрт Стратегије преласка са аналогног на дигиталну земаљску радио-дифузију у Босни и Херцеговини је упућен на јавне консултације.


14/01/2009
На конференцији за медије у сриједу, 14. 01. 2009. године у згради Институција БиХ,  Министарство промета и комуникација БиХ, Регулаторна агенција за комуникације и ДТТ Форум су представили нацрт Стратегије преласка с аналогне на дигиталну земаљску радиодифузију у Босни и Херцеговини. Нацрт Стратегије је упућен на јавне консултације, те се позивају сви заинтересовани да доставе своје коментаре на емаил dttforum@rak.ba или на адресу: Мехмеда Спахе 1, Сарајево, Регулаторна агенција за комуникације са назнаком за “ДТТ Форум“, најкасније до 14.02.2009. године.


ИСТАНБУЛ, ТУРСКА

2/12/2008

Европска комисија, Вијеће Европе и Турска, организовали су дводневни семинар на тему  модернизације Европске аудиовизуелне политике. Семинар је одржан у Истанбулу 1. и 2. децембра 2008. године под називом „Директива о аудио-визуелним медијским услугама у контексту дигитализације: Ново доба  за европску аудио-визуелну медијску регулативу“.

На  семинару  су учествовали представници  земаља западног Балкана и Турске: Србије, Хрватске, Црне Горе, Албаније, бивше југославенске Републике Македоније и Босне и Херцеговине.
Представници Регулаторне агенције за комуникације представили су стање у овој области у Босни и Херцеговини и указали на изазове у преласку на дигитално земаљско емитовање.
Семинар који се одржао у Истанбулу усмјерио се  на Директиву аудиовизуалних медијских услуга и  процес преласка са  аналогне на дигиталну телевизију као најважнији елеменат модернизације европске аудиовизуалне политике.

Извор: http://www.media-broadcast.com/en/company/press/media-broadcast-completes-the-upgrade-to-digital-terrestrial-television.html


ОДРЖАНА ДРУГА МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА «ПРОГРАМСКИ САДРЖАЈ У ДИГИТАЛНОМ ЕМИТОВАЊУ»

26/11/2008

Регулаторна агенција за комуникације (РАК) и ДТТ Форум БиХ организовали су у Сарајеву другу међународну конференцију на тему "Програмски садржај у дигиталном емитовању" . На конференцији је учествовало преко 100 представника,  из аудиовизуелног сектора, а конференцију је  отворила Nj.E. Maryse Berniau, амбасадорица Републике Француске. На конференцији су излагали истакнути међународни стручњаци из ове области, стручњаци из Регулаторне агенције за комуникације и радних група ДТТ Форума БиХ.

vijest1vijest2

vijest3vijest3

Друга међународна конференција «Програмски садржај у дигиталном емитовању»

Nj.E. Maryse Berniau је одала признање Регулаторној агенцији за комуникације и другим релевантним судионицима у реализацији пројекта увођења дигиталне телевизије у Босни и Херцеговини, те изразила наду да ће искуства која су презентирали стручњаци из регулаторног тијела из Француске бити од значаја за креирање Стратегије прелаза на дигитално емитирање за Босну и Херцеговину. Амбасадорица Berniau је такође изразила подршку за успјехе које је Агенција постигла на међународном плану упркос проблемима са којима се свакодневно суочава.


3 - 5 новембра 2008. године
БИХТЕЛ 2008

У Сарајеву је одржан ВИИ Међународни симпозијум о телекомуникацијама „БИХТЕЛ 2008“ под насловом: „Увођење и експлоатација нових комуникацијских технологија, апликација и услуга“. „БИХТЕЛ“ је традиционални Међународни симпозиј о телекомуникацијама, што га бијенално организује Електротехнички факултет Универзитета у Сарајеву у сарадњи са „ИЕЕЕ Босниа анд Херзеговина“ и „ИЕЕЕ Цоммуницатионс Цхаптер“. Поред четрдесет научних и стручних радова судионика симпозија, углавном из земаља југоисточне Европе, на БИХТЕЛ-у су учествовали стручњаци из РАК-а и ДТТ Форума.

Извор: хттп://бихтел.етф.унса.ба/бих/индеx.хтмл

 

30.октобар 2008. године
ДАБЛИН - ЕВРОПСКА ПЛАТФОРМА РЕГУЛАТОРНИХ ТИЈЕЛА (ЕПРА)

Резултати истраживања преласка са аналогног на дигитално емитовање Европске платформе регулаторних тијела (ЕПРА), на посљедњем засједању одржаном у Даблину у октобру 2008. године, на којем је присуствовало 150 учесника из 41 земље, у оквиру радне сједнице регулација Дигиталне ТВ, представила је резултате истраживања преласка са аналогног на дигитално емитовање. Поред ове теме учесници су дискутовали и о примјени Директиве о аудио-визуелним медијским услугама, улози регулатора у регулацији Јавних РТВ сервиса, медијима и политичком плурализму, те примјени принципа саморегулације и корегулације као регулаторног модела. Европском платформом регулаторних тијела од маја 2007. године предсједава Дуња Мијатовић, помоћник директора за емитовање Регулаторне агенције за комуникације Босне и Херцеговине.

Извор: http://www.epra.org/content/english/index2.html


22.октобар 2008. године
ПОСЈЕТА РЕПУБЛИЦИ СЛОВЕНИЈИ

Делегација ДТТ Форума Босне и Херцеговине посјетила је Републику Словенију. На састанцима са представницима Агенције за пошту и електронске комуникације Републике Словеније размијењене су корисне информације и искуства двије земље, а који су се односили на увођење дигиталне телевизије.


21.03.2008
МЕДИАЦЕНТАР САРАЈЕВО

МЕДИАЦЕНТАР Сарајево и SEENPM су објавили резултате регионалног истраживања о улози и развоју јавних тв сервиса у дигитаном добу. Анализиране су могућности и стратегије у пет земаља југоисточне Европе, те идентификована средства и активности која су потребна  како би се омогућио континуиран развој јавних медија у дигиталном окружењу. Резулатати истраживања су доступни online.

Извор: http://www.media.ba/mediacentar/dsp_page.cfm?articleid=
10264&urlsectionid=3251&specialsection=
ART_FULL&pageid=824&elementid=15497&PSID=23473

 

22.11.2007
ПРЕЗЕНТИРАН SDH СИСТЕМ

У Сарајеву је данас, уз присуство домаћих дужносника и представника Европске комисије (EC) у БиХ, одржана презентација успоставе телекомуникациoног система - SDH за потребе органа и институција за проведбу закона и правосудних институција у БиХ. Велики капацитет успостављене независне мреже ће омогућити брзу и сигурну комуникацију корисника који ће моћи размјењивати податке, информације, слике, видеа, гласовне податке и досјее.

Извор : Онаса   http://www.rtvfbih.ba/loc/template.wbsp?wbf_id=37&ID=14296

 

19.11.2007
КОНФЕРЕНЦИЈА У ЖЕНЕВИ (WRC-07)

У Женеви је од 22. октобра до 16. новембра 2007. одржана Светска конференција о радио-комуникацијама (WRC-07) на којој су учествовали и представници Регулаторне агенције за комуникације.
Свјетска радиокомуникацијска конференција WRC-07 уз судјеловање највиших државних функционера земаља чланица ITU и делегата (преко 3000) имала је за циљ разматрање актуелне употребе радио фреквенција и одговарање глобалним захтјевима за спектром изражених током брзог технолошког развоја и раста сектора ICT.
Потписивањем међународног споразума и финалних аката Свјетске радиокомуникацијске конференције WRC-2007. о радио комуникацијама, министар др. Божо Љубић осигурао је сва интересна права и равноправност Босне и Херцеговине, у односу на 191 земљу чланицу ове свјетске организације (155 потписница финалних аката), у погледу расподјеле и употребе радио фреквенцијског спектра. Овим је БиХ добила гарантовано право употребе радијског спектра у складу са властитим потребама и интересима, не угрожавајући фреквентне ресурсе других земаља.     

Извор: Министартство комуникација и промета
http://www.mkt.gov.ba/bos/arhiva/saopstenje.php?id=155

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Регулаторна агенција за комуникације,БиХ, 2008.