Шта је ДТВ

Зашто у БиХ

Када

Како

Шта је потребно

ВП

Шта је потребно

Која опрема је потребна за прелазак на дигитално емитовање?

  • Set top boxДекодер (set-top box), за конверзију дигиталног сигнала на аналогни за постојеће аналогне ТВ пријемнике. Гледаоци ће бити у прилици да користе већину додатних функција дигиталног сигнала, укључујући и јаснију слику и бољи пријем у подручјима са одговарајућом инфраструктуром. Ипак, само са декодером се неће моћи гледати слика високе дефиниције (HDTV).
  • Постојеће антене за пријем аналогног земаљског сигнала ће бити довољне за пријем дигиталног земаљског сигнала, уколико су исправне.
  • IDTVHD Ready TV; ТВ са знаком «HD Ready» у могућности је да прима и приказује сигнал високе дефиниције на 720 1080и, или 1080п користећи компонент видео или дигитални инпут.
    Важно је истаћи да ознака „HD ready“ не подразумијева приказивање пуне резолуције преношења слике HDTV одашиљача (1080 п; често означено као „full HD“). Већина „HD ready“ пријемника има матрицу ТВ екрана која не посједује довољну резолуцију за приказ 1080п сигнала. Резултат је интерполација слике у мању резолуцију коју уређај може приказати. Уређаји са ознаком „HD ready“ могу приказивати слику са резолуцијом од 720п и 1080и.

hd readyHD ready предложена од EICTA (European Information Communications and Consumer Electronics Technology Industry Associations) означава опрему која прима и приказује сигнале у високој резолуцији, и дефинише минималне техничке.

ДТТ форум

 

 

 

 

 

 

© Регулаторна агенција за комуникације,БиХ, 2008.