Što je DTV

Zašto u BiH

Kada

Kako

Što je potrebno

VP

Vijesti iz svijeta width=

Vijesti iz BiH I Vijesti iz svijeta

 

Mađarska odgađa isključenje analognog signala

24.12.2010

Mađarska namjerava odgoditi prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitiranje. Prema dosadašnjem planu, Mađarska bi trebala izvršiti prelazak sa analognog na digitalni signal 31. prosinca 2011. godine, međutim isključenje analognog signala se planira odgoditi još najmanje godinu dana, a možda i do 31. prosinca 2014. godine. Pored Mađarske, Rumunjska i Bugarska su već pomjerile datume potpunog prelaska na digitalni signal.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/12/21/hungary-to-delay-aso/

Slovenija isključila analogni signal

07.12.2010

Prvog prosinca je završen proces prelaska sa analognog na digitalni signal u Sloveniji. Probno isključenje je već izvršavano 15. studenog tekuće godine kada je transmiter na lokaciji Beli Križ bio isključen 15 minuta. Svrha tog isključenja je bila upozoriti građane da imaju samo 14 dana kako bi obavili potrebne pripreme za prijem digitalnog signala. Za građane koji nisu u financijskoj mogućnosti da nabave set-top uređaje omogućena je pomoć države. Gledatelji su trenutno u mogućnosti primati isključivo DTT usluge putem dva nacionalna multipleksa, te nekoliko lokalnih.

Izvor: http://www.digitag.org/


Gašenje analogne TV u Hrvatskoj

05.10.2010

Završen je proces prelaska cjelokupnog područja Republike Hrvatske na digitalno emitiranje televizijskih programa. Za manje od godinu dana Hrvatska je uspjela završiti proces digitalizacije konačnim isključenjem analognog signala u regiji D4 u kojoj se nalaze Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, te dijelovi Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Danas je u 12:35h proces digitalizacije uspješno okončan u skladu sa postavljenim rokovima. Građani ove zemlje koji nisu nabavili i instalirali digitalni prijemnik ili televizor s ugrađenim DTV (digitalnim) modulom od danas više neće imati mogućnost gledanja televizijskog programa, osim putem kablovske mreže. Hrvatska koristi MPEG-2 format, za razliku od svih susjednih zemalja.

Izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]=
86162&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=200160e973


Hrvatska: Isključuje se analogni signal u regiji D8

07.09.2010

Nakon što je termin isključivanja analognog signala u Splitsko-dalmatinskoj i dijelu Dubrovačko-neretvanske županije pomjeren za 20 dana zbog turističke sezone, od sutra će se i u ovoj regiji koristiti isključivo digitalni zemaljski signal. Isključivanjem analognog signala u regiji D8, milijun domaćinstava će koristiti digitalni zemaljski signal. Program nacionalnih emitera u ovoj regiji biti će emitiran preko kanala K-33 (MUX A) i K-53 (MUX B). Nakon ovog koraka, ostala je još samo regija D4 za koju je planirano isključivanje analognog signala već petog listopada tekuće godine, čime će Hrvatska u potpunosti završiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju.

Izvor: http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=754881

 

Testiranje DVB-T2 standarda u Slovačkoj

07.09.2010

Slovački ured za telekomunikacije (TUSR) dao je dozvolu kompaniji Towercom da provede testiranja DVB-T2 standarda koji predstavlja drugu generaciju DVB zemaljskog sustava. Regulator je odredio razdoblje testiranja koji će trajati do 31. prosinca ove godine. Dozvoljena su također i DVB-H testiranja na neodređeno razdoblje.

DVB-T2 nudi povećanje učinkovitosti upotrebe spektruma za 30%-50% u odnosu na već popularni DVB-T standard što je provjereno testiranjima i upotrebom u Velikoj Britaniji, a sada i u mnogim drugim naprednim europskim zemljama. Zahvaljujući dobrim rezultatima, mogućnost upotrebe druge generacije DVB sustava se razmatra i u zemljama u razvoju. Bitno je ipak naglasiti da DVB-T2 nije kreiran kako bi veoma brzo zamijenio DVB-T. Smatra se da će ova dva standarda koegzistirati mnogo godina.

Više informacija o DVB-T2 standardu: http://www.dvb.org/technology/dvbt2/

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/09/06/dvb-t2-trials-for-slovakia/

 

Rumunjska : Otkazivanje tendera i pomijeranje rokova

01.09.2010

Rumunjska je otkazala trenutni DTT tender i pomjerila vrijeme potpunog prelaska sa analognog na digitalni signal za tri godine. Prema prethodnom planu rok isključivanja analognog signala je bio prvi siječanj 2012. godine, međutim početak prelaska sa analognog na digitalni signal će vjerovatno krenuti tek 2014. godine. Tada će se očekivati pokrivenost 60% stanovništva digitalnim signalom, što se planira postići korištenjem dva multipleksa. Novi cilj je potpuno isključiti analogni signal i pokrenuti tender za ostala četiri multipleksa početkom 2015. godine, da bi se do kraja te godine postigla pokrivenost 95% stanovništva digitalnim signalom.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/romania-cancels-dtt-tender/

 

Slovenija: Drugi multipleks aktiviran

01.09.2010

Danas je u Sloveniji sa radom počeo multipleks B kojim upravlja firma Norkring iz Norveške. Ovaj multipleks već sad prijemom pokriva 85% populacije i trenutno koristi 18 transmiterskih stanica. Do kraja rujna očekuje se pokretanje još osam stanica čime bi pokrivenost porasla i do 88% stanovništva. MUX B je nosilac sedam nacionalnih i tri regionalna kanala. Proces potpunog isključivanja analognog signala u Sloveniji bi trebao početi krajem tekuće godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/second-dtt-mux-for-slovenia/

 

HAKOM objavljuje Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima DVBT prijamnika

19.07.2010

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) objavila je „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijemnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T) u Republici Hrvatskoj“. U Preporuci se koncizno navode tehničke postavke i uslovi koje prijemnik „mora“ ili „može“ zadovoljiti, pri čemu se riječ „može“ koristi za zahtjeve koji nisu obavezni.

Među obavezujućim stavkama se nalaze i smjernice koje ukazuju prilikom kojih aktivnosti DVB-T prijamnik mora prikazati sadržaj elektronskog programskog vodiča (EPG), te koje podatke o emisiji prijemnik mora očitavati i prikazivati korisniku. Preporučuje se da obavezne informacije prikazane korisniku preko DVB-T prijemnika sadrže ime i opis, datum i vrijeme početka emisije (trajanje), kao i podatak o dobi primjerenoj za gledanje emisije (ukoliko je u DVB-T prijemnik ugrađena roditeljska zaštita).

Izvor: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=658

 

Poljska: Očekuje se pokretanje DTT usluga u rujnu

19.07.2010

DTT bi konačno trebao da krene s radom u Poljskoj u rujnu tekuće godine, već godinu dana nakon što je probno pokrenut prvi multipleks. U međuvremenu se čeka da vlada objavi uvjete licenciranja. Prvi multipleks će prenositi programe TVP1 TVP2 i TVP Info zajedno sa četiri dodatna kanala koja će tek biti odabrana. Drugi multipleks će prenositi po dva kanala za TVN, Polsat, TV Puls i TV4. Treći multipleks bi trebao biti aktiviran krajem listopada i za početak pokrivati četiri provincije koje zajedno sadrže bar 58% stanovništva Poljske. TVP1, TVP2 i TVP Info će tada biti pomjereni sa prvog na treći multipleks, kako bi se prvi oslobodio za tematske kanale. Aktuelno je i pitanje financiranja prijemnika, pri čemu se razmatraju različiti načini i planovi.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/


Rumunjska: Sedam ponuda za prva dva multipleksa

14.07.2010

Regulator ANCOM je objavio imena sedam kompanija zainteresiranih za upravljanje prvim i drugim rumunjskim multipleksom. Proces izbora nosioca će se vršiti sustavom bodovanja uz posebne bonuse u broju bodova za aplikante koji nude početak rada multipleksa u roku od 90 dana nakon primanja licence, te za one koji garantiraju dodatni broj set-top box paketa pored 60,000 koliko je već odredio ANCOM. Četiri lokalne (RCS/RDS, Romtelecom, Radiocom i Media Village) i tri strane kompanije (TDF, ORS i General Satellite) imaju rok do 31. kolovoza za prijavu usluga koje nude. Dobitnik licence za upravljanje prvim multipleksom bi trebao biti objavljen 28. rujna, a za drugi multipleks 8. listopada tekuće godine. Troškovi licence za multiplekse će iznositi od 1 do 2,5 miliona eura ovisno o broju prijamnika koje će operateri osigurati.

Prijelazni period u Rumunjskoj će biti proveden u četiri faze. Za početnu pokrivenost se planira obuhvatiti digitalnim signalom 60% stanovništva, odnosno 50% teritorija. Ako sve bude išlo prema planu, prelazak sa analognog na digitalni signal u Rumunjskoj trebao bi se dogoditi 1. siječnja 2012. godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/


2010 FIFA World Cup u trodimenzionalnom ugođaju

02.06.2010

S razvitkom digitalne tehnologije omogućen je i napredak u području trodimenzionalnog prikaza čime se gledatelju pruža specijalan doživljaj koji korištenjem analognog signala nije bio moguć. Digitalna tehnologija će pružiti svijetu prvi globalni 3D doživljaj prijenosom najpopularnijeg sporta - nogometa. Svjetska nogometna organizacija FIFA i SONY korporacija će po prvi put na globalnoj razini priuštiti milijunima navijača užitak u 3D verziji gledati najatraktivnije utakmice ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održavati u Južnoj Africi. Za 3D užitak, 25 utakmica će biti snimano Sony profesionalnim HDC kamerama na pet odabranih stadiona: Soccer City, Ellis Park, Durban, Cape Town i Port Elizabeth. Poznati su neki od emitera 3D verzije prijenosa među kojima je ESPN za područje Amerike, te Sogecable u Španjolskoj. Jedan od prvih free-to-air emitera 3D sadržaja za područje Europe će ovom prigodom biti francuski emiter TF1, koji planira prenositi pet utakmica Svjetskog kupa. Firma Aruna Media AG sa sjedištem u Švajcarskoj je dobila ekskluzivno pravo 3D prijenosa utakmica uživo u kinima i na drugim javnim mjestima, te planira pružiti takav prijenos u 26 zemalja. Za primanje 3D signala korisnik treba posjedovati odgovarajući TV paket i 3D naočale.

Izvori: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/june_10/
01_june_10/tf1_preps_3d_world_cup

http://www.engadget.com/2010/04/08/
sony-and-fifa-release-more-details-on-world-cup-2010-3d-broadcas/

 

Italija: Emiteri žele završiti digitalizaciju do kraja 2011. godine

04.05.2010.

Italijanska emiterska grupa DGTVi tražila je od vlade da ubrza proces prelaska s analognog na digitalni TV sustav s ciljem završetka procesa 2011. godine. Članovi DGTVi grupe uključuju emitere Mediaset SpA, RAI SpA i Telecom Italia Media SpA. Oko 68% italijanske populacije će završiti proces digitalizacije do kraja 2010. godine, predviđa DGTVi. Prema tom planu ostali bi završili prelazak do 2012.

Izvor: http://www.businessweek.com/news/2010-05-04/
italy-broadcasters-ask-to-complete-digital-tv-transition-in-2011.html

 

Poljska: Emitel odabran da upravlja trećim multipleksom

28.04.2010.

Poljski javni emiter TVP izabrao je firmu Emitel za tehničkog operatora trećeg DTT multipleksa. Potpisan je ugovor na deset godina. Kao dio ugovora Emitel će biti odgovoran za emitiranje TVP usluga, uključujući regionalizaciju, konstrukciju i upravljanje ICT platformom. Planirano je da treći MUX krene s radom 27. listopada, s postupnim pokrivanjem područja u tri faze. Predviđeno je da ovaj multipleks prenosi TVP HD i njegove tematske kanale.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06/
polish-dtt-edges-forward/

http://www.digitag.org/

 

Hrvatska: Na pola puta do potpunog opraštanja od analognog TV sustava

27.04.2010.

U digitalnoj regiji D9, koja se odnosi na dubrovačko područje, isključuje se analogni signal. Dubrovačko-neretvanska županija će biti osma digitalizirana županija, odnosno četvrta digitalna regija u Republici Hrvatskoj. Stanovnici koji se odluče za korištenje digitalne tehnike imaće na raspolaganju programe HRT 1, HRT 2, RTL TV, Nova TV i Kapital Network. Pretplatnici IPTV, kablovskih i satelitskih platformi neće ostati bez slike, jer su njihovi sustavi već digitalizirani.

Do danas proces prelaska je uspješno završen u ukupno sedam hrvatskih županija: Istarskoj i Primorsko-goranskoj (regija D5), Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj (regija D3) te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj (regija D7). Time je uspješno digitalizirano oko 410.000 kućanstava, od ukupno 1.477.377 u Republici Hrvatskoj. Naredna regija koja će ostati bez analognog prijama je regija D1 koja obuhvaća istočnu Slavoniju i Baranju. Planirano je da se analogni signali na tom području u potpunosti isključi 25. svibnja tekuće godine.

Datumi isključivanja analognog TV prijama za preostale regije po allotmentima:

•  D1: 25. svibanj 2010
•  D2: 29. lipanj 2010
•  D6: 20 . srpanj 2010
•  D8: 17. kolovoz 2010
•  D4: 05. listopad 2010

Izvori: http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/
uoci_prelaska_na_digitalni_prijam_televizijskih_programa_u_digitalnoj_regiji_d9

http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?page=3&id=8208

Slika: http://www.vlada.hr/design/vlada2/dtv/images/karta.jpg

 

Hrvatska: Akcija DTV ZA SVE

27.04.2010.

Središnji državni ured za e ‐ Hrvatsku je na početku procesa digitalizacije osmislio akciju DTV ZA SVE. Cilj akcije je pružiti besplatan savjet i pomoć svim osobama kojima je iz bilo kojeg razloga otežan prelazak s analogne na digitalnu televiziju, prije svega osobama s invaliditetom te starijim osobama. Akcija je uspješna i ima pozitivan odaziv, te se dobra praksa nastavlja i u allotmentu D9.

Zavisno od potreba regiona, bira se odgovarajuća akcija koja se aktivira približavanjem datuma prelaska na digitalni televizijski signal u svakoj pojedinoj digitalnoj regiji te traje deset dana, ali i duže ukoliko se za to ukaže potreba. Na primjer, u mnogim regijama se zbog malog broja prodajnih mjesta za nabavku digitalnih prijamnika u okviru ove akcije organiziraju informativno - prodajne turneje čiji je cilj pomoći stanovnicima u nabavci, postavljanju i podešavanju digitalnih prijamnika. A u digitalnoj regiji D3 je akcija bila u vidu besplatnog pozivnog centra za pomoć u prelasku na digitalnu televiziju za osobe s invaliditetom i starije osobe s ovog područja kojima je teže samostalno instalirati opremu.

Izvor: http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje

Slika: http://www.vlada.hr/var/vlada/storage/images/aktualne_teme_i_projekti/
aktualne_teme/digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje/1868319-1-cro-HR/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje_articleimage.jpg

 

Latvija

27.04.2010.

DTT signal sad već pokriva 90% teritorija Latvije s ponudom od 33 kanala, što nije konačni broj jer se planira da će s ukidanjem analognog signala, korisnicima biti dostupno čak 70 kanala. Latvija planira završiti proces digitalizacije potpunim gašenjem analognog signala do lipnja ove godine.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/digitisation-gathers-pace-in-latvia/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/28/dtt-progresses-in-latvia/

http://www.digitag.org/

 

Bjelorusija: Beltelecom planira uvesti DTT ove godine

23.04.2010.

Prema zvaničnicima Beltelecoma predviđa se da će proces uvođenja DTT usluga u Bjelorusiji uspješno biti završen prije kraja tekuće godine. Posebna pažnja se posvećuje ruralnim krajevima, gdje je proračunat potencijal  korisnika DTT usluga koji obuhvata do 80% stanovništva. Tek do 2015. godine se očekuje da će pokrivenost digitalnim prijenosom dostići 95% populacije.

Izvori: http://www.telegeography.com/cu/article.php?article_id=32898&email=html

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/23/belarus-prepares-for-dtt/

 

Osnovano udruženje Broadcast Networks Europe

21.04.2010.

Mrežni operatori za emitiranje iz 20 različitih zemalja su osnovali novu asocijaciju pod nazivom Broadcast Networks Europe, a koja će predstavljati njihove interese u multilateralnim pregovorima sa EU dioničarima, te biti forum za diskusiju zajedničkih interesa, od teme spektra do interesiranja po pitanju dugoročnog razvitka zemaljskih mreža za TV, radio i nove usluge bazirane na emitiranju. Predsjedavajući Bernard Pauchon iz TDF grupe smatra da uz potencijal koji nude nove digitalne usluge, te pomoću inovativnosti u području usluga emitiranja i mogućnosti optimalnog korištenja digitalne dividende postaje očito kako oni imaju mnogo koristi od udruživanja snaga. Ova grupa broji 12 osnivača: Abertis (Španjolska), Arqiva (Velika Britanija), Broadcast Services Denmark (Danska), Elettronica Industriale (Italija), Norkring (Norveška), OIV (Hrvatska), ORS (Austrija), Radiocom (Rumunjska), Rai Way (Italija), Swisscom Broadcast (Švicarska), TDF Group (Francuska) and Teracom (Švedska).

Njihova web stranica je: www.broadcast-networks.eu

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/21/dtt-grouping-forms-new-trade-body/

http://www.digitaltveurope.net/news_articles/apr_10/21_apr_10/
broadcast_network_operators_form_industry_group

Slika: http://www.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2010/04/founding-board-broadcast-europe.jpg

 

Srbija: Počeo proces realizacije Akcionog plana

18. 04. 2010.

Pokrenuta je radna grupa za praćenje procesa digitalizacije, a u planu je i izrada idejnog projekta distribucijske mreže. Pojedine aktivnosti kasne, među kojima kao najveći problem pomoćnica ministarke za telekomunikacije Srbije Irini Reljin navodi činjenicu da novoformirano poduzeće Emisiona tehnika i veze koje je izdvojeno iz RTS-a, još nema direktora, zbog čega je prolongiran početak rada poduzeća. Planirano je organizirati i sveobuhvatnu informativno-promotivnu kampanju. Ministarka za telekomunikacije i informacijsko društvo Jasna Matić je najavila da će probni signal krenuti krajem tekuće godine, s obzirom da je Srbija dobila i donaciju za kupovinu opreme.

Izvori: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/
zakon_ne_prepoznaje_digitalizaciju.55.html?news_id=188363

http://www.poslednjavest.com/danas-drustvo/zakon-ne-prepoznaje-digitalizaciju.html

http://glassrbije.org/index.php?option=com_content&task=view&id=57851&Itemid=26

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=19&nav_id=425522

 

Srbija: Europska unija pružila finansijsku podršku

18. 04. 2010.

Europska unija donirala je Srbiji osam miliona eura za nabavku DTT opreme, te pet miliona eura za tehničku podršku i promociju DTT platforme, navodi web stranica Digitag. Međutim, potrebno je mnogo novca za obnavljanje i osposobljavanje zemaljskih predajnika, kao i cijele distribucijske mreže za emitiranje digitalnog TV signala, tvrdi Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije Srbije. Ministarstvo planira pružiti i financijsku pomoć države socijalno ugroženim osobama u vidu nabavke set-top box (STB) uređaja.

Izvor : http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=3173

 

Španjolska : Upotreba DTT usluga raste

16. 04. 2010.

Impulsa TDT iznosi podatke da je u Španjolskoj do drugog travnja, nakon potpunog isključivanja analognog signala, upotreba DTT usluga porasla za 5.7%, te sada digitalnu televiziju gleda 89,3% kućanstava ove zemlje. Oko 1.2 miliona risivera je prodato tokom veljače, a procjenjuje se da je u upotrebi do kraja ožujka ove godine čak 31 milion uređaja. Javni kanali sada pokrivaju 98.79% zemlje, a komercijalni kanali ne zaostaju sa 98.36% pokrivenosti. Oni koji ne koriste DTT imaju opciju kabelskog prijenosa (19.2%) ili digitalnog satelita (9.1%).

Aktualni su i HD testni prijenosi u Madridu i Barceloni. Četiri televizijska kanala su dostupna u HD verziji u testnoj fazi (TVE HD, Canal+ HD, Telecinco HD i Go TV HD). Ovi prijenosi služe samo za tehničke testove, te se ovim kanalima ne garantira licenca.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/16/dtt-ahead-after-spanish-aso/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06/spain-tests-hd-over-dtt/

 

Bugarska: Novi DTT tender

13.04.2010.

Bugarski regulator Communications Regulation Commission (CRC) je primio sedam ponuda za upravljanje DTT multipleksom kojeg će koristiti javni servisi. Komisija za regulaciju komunikacija Bugarske je odbila imenovati ponuđače. Budući operator multipleksa primiće dozvolu od 15 godina i pružaće DTT usluge u 12 gradova širom zemlje. Pretpostavlja se da su među ponuđačima firma NURTS, austrijski ORS, Bulsatcom, Interactive Media Services, Adepto i Tesla Bulgaria. Dva nacionalna komercijalna DTT multipleksa ove zemlje već imaju određene operatore, slovački Towercom i latvijski Hannu Pro. Bugarska planira potpuno isključiti analogni sustav do prosinca 2012. godine.

Izvori: http://www.novinite.com/view_news.php?id=115835

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/13/new-dtt-tender-in-bulgaria/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/financial-boost-for-bulgarian-dtt/

http://www.novinite.com/view_news.php?id=115213

Španija isključila analogni TV sistem

02/04/2010

Španjolska je izvršila potpuni prelazak na digitalni TV sustav, čime je konačno ispunila treću fazu procesa digitalizacije, predviđenog u njihovom Nacionalnom tranzicijskom planu. Postupna digitalizacija je počela već 23.07.2007. godine u provinciji Soria, prebacivanjem 16.6 miliona ljudi s analognog na digitalni TV prijam, da bi danas nakon tri nepune godine, oko 43 miliona ljudi u Španjolskoj primalo isključivo usluge digitalne zemaljske televizije (DTT). Procjenjuje se da je proces tranzicije koštao 288 miliona eura, od čega je 220 miliona otišlo samim regionima na soft loans i grantove. Trenutna pokrivenost područja digitalnim prijenosom procjenjuje se na 91%-98%, dok su poneka manja područja i dalje bez adekvatnog prijenosa zbog složenosti svog reljefa i položaja. U nekim mjestima je taj problem već riješen korištenjem satelitskog sustava za prijam digitalnog signala. Španjolska ima osam javnih i 24 privatna TV kanala na nacionalnoj razini.

Izvori: http://www.myhotnews.net/192/
analog-tv-in-spain-finally-disappears-today/

http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/spain/index.xml

Slika: http://www.satandpcguy.com/Site/Resources/tdtlogos/tdtlogo.jpg

 

Švedska raspisala tender za HD DTT dozvole

01/04/2010

Švedski RTVV (Radio and Television Authority) pokrenuo je tender za nove licence koje se mogu odnositi na nacionalne, regionalne i lokalne postaje, s opcijama standardnog ili high definition (HD) prijenosa. Procjenjuje se da ima dovoljno kapaciteta za dvije emiterske mreže. Licence će biti dodjeljene krajem lipnja i vrijediće do 31. ožujka 2014. godine. Transmisija će se najvjerovatnije raditi u MPEG-4, DVB-T2 standardu.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/01/
sweden-calls-for-hd-dtt-licences/

 

DVB planira izradu standarda za 3D TV

31/03/2010  

DVB Project planira radni program s ciljem razvitka standarda za 3D TV. Plan podrazumijeva da se ugovori prva faza 3D TV sustava ove godine. Ovim standardom bi korisnici mogli koristiti već postojeće set top box aparate za prijenos 3D sistema. Ipak, morali bi nabaviti novi, 3D TV displej koji bi mogao prikazivati i 2D i 3D format. DVB Project je odredio dvije ekspertne grupe. Prva grupa već priprema tržišne uvjete za 3DTV, dok druga grupa treba osigurati potrebita tehnološka rješenja, koja će odgovarati ustanovljenim tržišnim uvjetima. Već se vode diskusije i o sustavu druge faze u kojoj će se razmatrati potrebe za prilagođavanjem postojećih risivera (prijemnika), kao i potencijalna opcija za korisnika da prilagodi kvalitet slike za maksimalni ugođaj.

Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/31_mar_10/
dvb_aims_for_3d_tv_standards_by_year-end

Slika: http://www.abinesh.com/delirium/wp-content/uploads/2010/03/3d-tv.jpg

 

HD-DTT porast u Slovačkoj

22/03/2010  

Uslugama nove slovačke HD-DTT platforme, kojom upravlja Towercom, planirano je pokriti 93.9% populacije do kraja lipnja, s obzirom na tendenciju rasta koja se do sad pokazala. Ova platforma koristi MPEG-4 AVC tehnologiju kompresije. Drugi i treći multipleks, predodređeni jednako za javne i komercijalne TV servise, bi trebali da se pokrenu 30. lipnja ove godine.

Izvori : http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/22/
slovak-dtt-rollout-on-track/

http://www.rada-rtv.sk/sk/aktuality/?aktualitaId=991

 

Lattelecom iznosi plan besplatnih digitalnih dekodera

10/03/2010  

Latvijska telekomunikacijska kompanija Lattelecom spremna je priskrbiti besplatne digitalne dekodere za kućanstva s nižim primanjima. Do 70,000 kućanstava bi dobilo besplatne dekodere, ali pod uvjetom da se time garantira produženje prava DTT emitiranja za Lattelecom do 2018. godine, čime bi se ugovor produžio za pet godina.

Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/10_mar_10/
lattelecom_mulls_free_decoder_plan

 

Pink prvi nositelj drugog slovenačkog DTT multipleksa

10/03/2010

Pink SI, koji je dio srbijanske Pink TV grupe, postao je prvi emiter potpisnik za nositelja slovenačkog multipleksa B, što je rezultat ugovora na deset godina postignutog između Pink SI i Norkring d.o.o multipleks operatera. MUX A, koji je već u pogonu, služi isključivo za upotrebu javnom RTV servisu Slovenije, dok će drugi multipleks biti dodjeljivan komercijalnim postajama. MUX B bi trebao početi s radom prvog rujna tekuće godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/10/
pink-secures-slovenian-dtt-carriage/

 

Europe Cable: Visok postotak rasta pretplatnika digitalne televizije

05/03/2010  

Na Cable kongresu 2010 u Briselu istaknut je kontinuiran i jak rast platformi za telefon, televiziju i high-speed internet usluge preferiranog standarda u Evropi. Zabilježen je rast od 21 postotak pretplatnika digitalne televizije i sada broji 21.5 miliona širom Europe. Novi cilj je dostignut u digitalnoj tranziciji, jer su po prvi put dohoci digitalne kabelske televizije nadmašili prihode analogne.

Izvor: http://www.advanced-television.com/2010/mar1_mar5.htm#h2

 

Cardiff započinje proces prelaska na digitalnu TV

03/03/2010

Glavni grad Velsa (Wales, Welsh) započinje proces isključivanja svojih TV postaja s analognog sustava. Prvi počinje BBC2 kanal, dok bi ostali analogni kanali trebali izvršiti prelazak 31. ožujka. Kada se proces završi, Vels će biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja je kompletno završila prelazak s analogne na digitalnu televiziju.

Izvor: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2010/03/
cardiff-prepares-for-tv-switchover/

 

Francuska

02/09/2009

Vodeći francuski komercijalni kanali osudili su porez koji im je nametnut kao kompenzacija za  gubitak prihoda od oglasa France Télévision, nastao kao posljedica djelomične zabrane reklamiranja na javnim kanalima, tražeći potvrdu da reforma financijskog sustava javnog emitera France Télévision neće utjecati na njihovo poslovanje.
TF1, M6 i Canal Plus,  pod pokroviteljstvom Udruženja privatnih emitera,  iskoristili su nedavno objavu javnih emitera da je gubitak  od zabrane reklamiranja manji od očekivanja, kao suprotnost argumentu koji ide u prilog podizanju pristojbe. Emiteri su pozvali na žurno rješavanje problema.
Nicolas de Tavernost, predsjedavajući RTL-a rekao je da će pad prihoda u drugoj polovici godini biti manji u odnosu na prvih 6 mjeseci.
Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/sep_09/02_sep_09/
french_broadcasters_hit_out_at_tax

 

SAVJETI ZA OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA

Velika Britanija

01/09/2009

Osobe sa posebnim potrebama ovise od komunikacijskih usluga isto kao i svi ostali, ako ne i više.
Ofcom ima usvojene statute iz kojih proizilaze obveze iskorištavanja usluga pomoću kojih bi se pružila pomoć osobama sa posebnim potrebama. Većina glavnih emitera nudi pristup uslugama kao pomoć osobama sa posebnim potrebama u gledanju televizijskog programa. Osigurani su titlovi na analognoj i na digitalnoj televiziji za osobe sa oštećenjima sluha na 5 glavnih kanala u Velikoj Britaniji (BBC1, BBC2, ITV1, Channel 4/S4C i  5) i na 60 drugih kanala na digitalnoj televiziji. Također, emitira se i program znakova za korisnike “Britanskog jezika znakova” na analognoj i digitalnoj televiziji, a programi audio opisa za osobe sa oštećenim vidom samo na digitalnoj televiziji.
Programi koji omogućavaju pristup ovim uslugama mogu se naći na svim važnijim popisima u magazinima, novinama i na elektronskim programskim vodičima na digitalnim televizijama pod sljedećim skraćenicama: S (titlovi),  SL (jezik znakova) i AD (zvučni opis).
Izvor: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2009/09/advice-for-disabled-people/

 

PREKO 200 RADIO POSTAJA PRED ZATVARANJEM

Velika Britanija

17/08/2009

Radio postaje u Velikoj Britaniji su pred zatvaranjem zbog ograničavanja financija i zbog neuspjeha Vlade da implementira mehanizam javnog financiranja koji je utemeljen zakonom 2003. godine.
Organizacija za ljudska prava ARTICLE 19 traži od čitatelja da potpišu peticiju pozivajući Vladu Velike Britanije da podrži radio postaje sukladno procjenama i preporukama iz Everitt izvješća 2003. godine.
U Velikoj Britaniji, Community Radio Order 2004, zabranjuje radio postajama  naplatu više od 50%  prihoda od sponzorstva i oglašavanja. Neke postaje su onemogućene naplatiti bilo koje prihode iz ovih izvora. Ovim odredbama, fond bi trebao biti dopunjen sa dodatnih 30.000 funti po radio postaji godišnje, što je trebalo, prema procjenama Vlade, iznositi 3-4 milijuna funti godišnje. U prvoj godini fonda, osigurano je samo 500 000 funti, za 14 radio postaja. Danas postoji preko 200 postaja, a u fondu nije došlo do povećanja. Preko 200 radio postaja u Velikoj Britaniji nude lokalnim slušateljima sadržaj koji je često zanemaren i igoriran od strane vodećih medija. Oni rade na neprofitnoj osnovi i u vlasništvu su lokalnih zajednica. Lokalne radio postaje su od vitalne važnosti u kreiranju različitog medijskog okružja za manje zajednice.
Izvor: http://www.article19.org/publications/regions/europe/index.htm


PROBLEMI U PRUŽANJU USLUGA

SAD

Iskustva pojedinih zemalja pokazuju, da usluge koje se nude osobama  sa posebnim potrebama, donose i određene probleme za koje je potrebno naći rješenje prije potpunog prijelaza na digitalno emitiranje.
U SAD, približavanjem datuma prijelaza na digitalno emitiranje koji je bio zakazan za veljaču, mnoštvo tehničkih problema, koje se odnose na osobe sa posebnim potrebama, isplivalo je na površinu.
Zbog nastalih problema, udruženje za osobe sa posebnim potrebama (Coalition of Organizations for Accessible Technology (COAT)), podržalo je odgađanje datuma prijelaua na digitalno emitiranje (DTV) pozivajući  Kongres SAD-a za pomoć. Članovi udruženja dobijali su pritužbe o  izostavljanju i nestajanju titlova, preklapanju i pojavljivanju titlova na sredini TV ekrana, blokiranju slike, iskrivljenim, premalim ili prevelikim titlovima. Pokazali su se  problemi sa primanjem i prikazivanjem titlova, teškoće sa uređajima koji omogućavaju pristup programu osobama sa posebnim potrebama (dodatno pripovijedanje vizualnim programskim elementima tijekom stanki u programu) i teškoće sa spajanjem digitalne opreme. Korisnici su također nailazili na  probleme  u svojim nastojanjima da prikupe informacije od pružatelja usluga TV programa, proizvođača opreme i trgovaca na malo.
(Više o ovome možete pročitati na : http://www.dtv.gov/outreach_article_disabilities.html


KAKO ZAŠTITITI DJECU?
28/07/2009
Britanski regulator Ofcom objavio je kratku brošuru i video materijal koji se odnose na zaštitu djece u digitalnom svijetu, kao i zaštitu djece na Internetu. Ofcom je također pokrenuo kampanju sa namjerom da pomogne roditeljima na koji način učiniti sigurnom djecu koja veliki dio ljetnog raspusta provode na Internetu.


DIGITALNA TELEVIZIJA

U paketima mnogobrojnih kanala koje nudi digitalna televizija, postoje kanali koji se ne preporučuju djeci. Digitalna televizija ima ugrađen sustav koji omogućava kontrolu kanala sa detaljnom uputom korištenja. 

Internet
Djeca o novim tehnologijama brže uče od svojih roditelja. Iako roditelji često smatraju da je Internet kompleksni medij s kojim djeca imaju više iskustva u korištenju, ipak mogu poduzeti niz koraka u zaštiti svoje djece.

Ofcom predlaže da je jedan od najboljih načina u zaštiti djece  obrazovati sebe, kako bi mogli pomoći djeci.

 • potrebno je razgovarati sa djecom i mladima, upoznati njihove interese i omiljene stranice na Internetu, provesti izvjesno vrijeme s njima dok su na Internetu;
 • pomoći im da shvate proces pretraživanja na Internetu i kako izbjeći neprikladan sadržaj;
 • objasniti djeci i mladima da mogu naći sadržaj koji ih može uznemiriti, da mogu razgovarati  sa roditeljima ili odraslom osobom u koju imaju povjerenja  o onom što ih je uznemirilo;
 • kontrolirati dužinu vremena koje provode na Internetu;
 • savjetovati ih da nikada ne daju osobne informacije (ime, adresu, naziv škole, telefonski broj), ne odgovaraju na email poruke ili otvaraju priloge od nepoznatih ljudi;

 

 • potražite informacije u biblioteci ili školi o korištenju Internet, zaštiti djece na Internetu, kontrolirajte opciju History na kompjuteru koja sadrži posjećene stranice;
 • blokirajte stranice opcijama koje nudi  Browser ili kupovinom softvera.

Izvor: http://www.ofcom.org.uk/advice/guides/media/

 

TINEJDŽERI PROVODE SATE NA INTERNETU

Softverska kompanija Cyber Sential, koja pravi softvere za blokiranje Internet stranica i kontrolu Interneta, provela je anketu kojom je ubuhvatila 100 ispitanika uzrasta između 13 i 19 godina, sa ciljem da sazna koliko tinejdžeri provode vremena pred Internetom i koliko vremena provode na pojedinim stranicama. Rezultati su pokazali da tinejdžeri provedu osam sati u tjednu pretražujući stranice sa seksualnim sadržajem, informacijama o plastičnoj kirurgiji, povećanju grudi i ubrizgavanju kolagena. Jedan od četiri tinejdžera, priznao je da redovito razgovara sa nepoznatim osobama „online“ i što je još više alarmirajuće, smatra da je to potuno bezopasno. Anketa također pokazuje da većina tinejdžera ostaje kod kuće sama za računarom, barem dva sata na dan. Jedna trećina krije od roditelja određene sadržaje sa Internet stranica koje su posjećivali.
Iako je 'chat' s prijateljima preko društvenih mreža bezopasan i zabavan, Internet u cjelini nije  siguran. Tinejdžeri  moraju znati prepoznati kada prijaviti sumnjivo ponašanje.Na drugoj strani roditelji ne trebaju biti prestrogi, zato što je Internet jako dobar izvor učenja i   napredovanja.
Izvor: http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/Soft-Porn-Teenagers-Using-Sites-As-Well-As-Cosmetic-Surgery-And-Family-Planning/Article/200902215220005


MAKEDONIJA SE DIGITALIZIRA

Makedonija
25/07/2009

Telekom Slovenije je prošlog mjeseca pobijedio na tenderu makedonske Agencije za elektronske komunikacije (AEK) za licencu za digitalnu zemaljsku televiziju (DTT), što će zemlji pomoći da izvrši prijelaz sa analogne na digitalnu TV. Telekom Slovenije bio je jedina kompanija koja je dostavila ponudu za projekat u veljači. Kompanija je platila oko 301.000 eura za desetogodišnji digitalni TV prijenos, i planira u taj projekat uložiti preko 90 milijuna eura. Makedonija je na tračnicama sukladno preporuci EU da se do 2015. treba uspostaviti i pokrenuti u cjelini digitalna mreža. "Makedonija je lider u oblasti elektronskih komunikacija u jugoistočnoj Europi i sad postaje jedna od vodećih zemalja koje imaju tu vrstu usluge na cijeloj teritoriji.
Država pristupa grupi zemalja EU koje su već počele pružati usluge zemaljske digitalne televizije," kaže se u priopćenju za tisak AEK-a iz travnja. Prema tom priopćenju za tisak, Telekom Slovenije će kućanstvima besplatno davati kutije za "digitalnu uspostavu", što će predstavljati trošak od nekih 20 milijuna eura.
TV paket za osam nacionalnih kanala će također biti besplatan, ali će se za strane kanale, koji se nude putem kablovskih operatera, plaćati mjesečna naknada od otprilike sedam eura.
Izvor : http://www.radiosarajevo.ba/content/view/7647/27/

 

VLADA ODLUČUJE O DTT SUBVENCIJAMA

Srbija
14/07/2009

Vlada je usvojila Strategiju za prijelaz sa analognog na digitalno emitiranje. Prema Strategiji, bit će potrebno između 87 i 115 milijuna eura za proces prijelaza Navodi se da će se za alokaciju koristiti međunarodni zajmovi u iznosu od  75 milijuna eura za digitalnu opremu. Mrežni operator, RTS bit će promijenjen iz javnog emitera u neovisnu kompaniju.
Vlada će osigurati između 12 i 40 milijuna eura za subvencioniranje nabavke DTT prijemnika. Jedna od mogućnosti je da  50 eura bude dodijeljeno kućanstvima sa niskim primanjima, za koje se procjenjuje  da ih ima oko 30.000, a druga mogućnost je da se  dodijeli 25 eura svim kućanstvima, neovisno na prihod. Vlada procjenjuje da će set-top box koštati 50 eura do 2011. godine. Proces prijelaza na digitalno emitiranje  će biti završen 4. travnja 2012. godine
Izvor: http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2825


KAKO ISKORISTITI “DIGITALNU DIVIDENDU”  I DODATI 50 BILIJUNA EURA  EKONOMSKOM RASTU EUROPE?

Brisel
10/07/2009

pic4Prijelaz sa analogne na digitalnu televiziju će osloboditi radio frkevencije u Europi, koje će se iskoristiti za uvođenje novih usluga. Procjenjuje se da će zemlje Europske unije: Njemačka, Finska, Luksemburg, Švedska, Nizozemska, Belgija (Flandrija) i veći dio Austrije od digitalne dividende dodatno zaraditi. Ostale države EU-e će ih slijediti do 2012. godine.
Politika telekoma EU je da se iskoristi potencijal koji pruža prijelaz na digitalno emitiranje, kao što i iskorištavanje novoslobođenog radiospektra može poboljšati način komunikacije i pristupa audiovizualnom sadržaju. Učinkovito iskorištavanje tih resursa će također poboljšati konkurenciju u zemljama EU, povećavajući inovacije u opremi i bežičnim uslugama, omogućavajući lakši mobilni širokopojasni pristup. Europsko povjerenstvo pokreće konuultacije kako bi utvrdilo način poboljšanja zajedničkog poslovanja na razini EU-e. Konzultacije će trajati do 4. rujna 2009. godine.
Viviane Reding, povjerenik EU-e za Informacijsko društvo i medije rekla je da je digitalna dividenda došla u kritičnom momentu kada želimo povezati sve dijelove Europe „ high-speed” širokopojasnim pristupom . Europa će postići sve ovo ako usvoji koordiniran pristup koristeći radio spektar na najučinkovitiji način. Ovisno od izbora, potencijalni utjecaj digitalne dividende može biti potpomognut bilijunima eura. Želimo bolje razumjeti šta javnost, emiteri, mobilni operatori i drugi tržišni igrači misle o ovim izborima prije nego što okončamo naše zahtjeve.
Prikladna europska koordinacija bi povećala potencijalni ekonomski utjecaj digitalne dividende za dodatnih 20 do 50 bilijuna eura do 2015. godine.
Izvor: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=
IP/09/1112&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


PREPORUKA CM/REC(2009)5

08/07/2009

Odbor ministara Vijeća Europe usvojio je 8. srpnja 2009. godine,  Preporuku državama članicama o mjerama zaštite djece od štetnih sadržaja i ponašanja, promovirajući aktivno sudjelovanje u novom informacijskom i komunikacijskom okružju.

 • prioritet Vijeća Europe je zaštiti slobodu izražavanja i ljudsko dostojanstvo u informacijskom i komunikacijskom okružju, osiguravajući razinu zaštite maljoljetnika protiv štetnog sadržaja i razvoja dječije medijske pismenosti;
 • rizik od povrede može nastati iz  sadržaja i ponašanja, kao što je „online“ pornografija, degradirajući i stereotipni prikaz žene, prikazivanje i glorifikacija nasilja i samopovređivanja, ponižavajući i diskriminirajući ili rasistički način izražavanja, žrtve djece u trgovini ljudima, nasilje, uhođenje i drugi oblici maltretiranja, koji su u mogućnosti naštetiti fizičkom, emocionalnom i psihičkom dobru djece;
 • pozornost bi trebala biti posvećena normativnom tekstu usvojenom od Vijeća ministara;
 • potrebno je omogućiti djeci znanje, vještine, razumijevanje, određene stavove, vrijednosti ljudskih prava i ponašanja, koji su neophodni za sudjelovanje u društvenom i javnom životu;
 • potrebno je ohrabriti, raditi na povjerenju, kao i označiti sadržaj neutralnim pristupom, kako bi se omogućilo  djeci i odraslima da sami  prosude  o vrijednosti Internet sadržaja;
 • Vijeće ministara preporučuje da države članice, u suradnji sa privatnim sektorom i društvom, razvijaju i promoviraju strategiju zaštite djece od sadržaja i ponašanja koji nosi rizik nanošenja povreda, dok se zagovara njihovo aktivno sudjelovanje i što je bolje moguće korištenje novih informacija i komunikacijskog okružja.

Više o Preporuci : https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1470045&Site=CM

 

JAVNA RASPRAVA O NACRTU STRATEGIJE I AKCIJSKOG PLANA

Srbija
22/05/ 2009

Ministarstvo za telekomunikacije i informacijsko društvo pokreće javnu raspravu radi pribavljanja mišljenja stručne i šire javnosti o nacrtu Strategije i Akcijskog plana za prijelaz sa analognog na digitalno emitiranje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji.
Izvor: http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/javne_konsultacije/
strategija_i_akcioni_plan_za_prelazak_na_digitalno_emitovanje.521.html

 

MEDIASET POD ISTRAGOM

Italija
12/05/2009


img03Regulator za komunikacije Republike Italije Agcom će istražiti da li komercijalni emiter Mediaset drži dominantnu poziciju na DTT tržištu i utjecaj koji to može imati na kompetitivnost.
Trenutno zakonodavstvo zabranjuje jednom emiteru da osigura više od 20 % od ukupnih televizijskih programskih usluga na DTT platformi. Mediaset obuhvata 33% usluga na DTT platformi, odnosno nudi 14 od 43 nacionalna servisa.
Isključujući dva servisa koja su dostupna u okviru Mediaset pay-DTT platformi, a koji nisu u vlasništvu Mediset-a, Studio Universal i Steel, udio Mediaset-a na DTT platformi pada na 28%.
Uprkos istrazi, Mediaset objavljuje planove za pokretanje DTT servisa, Italia 2 do kraja ove godine.
Izvor: advanced-television.com

 

AUSTRALIJA ULAŽE 23 MILIJARDE EURA U INTERNET

Australija
Travanj 07, 2009

Vlada Australije sagradit će nacionalnu širokopojasnu internet mrežu velikih brzina, što će koštati 43 milijarde australijskih dolara ili 23 milijarde eura. Premijer Kevin Rudd je rekao da će ovaj najveći državni projekt osigurati 37.000 radnih mjesta i pomoći oslabljenu ekonomiju.
Premijer Kevin Rudd je pozvao privatne kompanije da se uključe u novu firmu i sagrade mrežu sa brzinom prijenosa 100 Mbit/s, dovoljno brz da se izvrši download od nekoliko filmova istovremeno.  Australija ima sporiji i skuplji internet servis nego većina razvijenih zemalja, što ugrožava i njenu poslovnu konkurentnost. Plan da gotovo svaka kuća bude povezana optičkim kablom je najveći infrastrukturni projekat u istoriji.
Izvor: http://www.nytimes.com/2009/04/08/technology/internet/08broadband.html?_r=1&ref=technology

 

SUBREGIONALNI SEMINAR ITU-a I OKRUGLI STO ZA CEE

Srbija
Travanj 03, 2009

Subregionalni seminar ITU-a i okrugli stol na temu Proces prijelaza sa analognog emitiranja na digitalno terestijalno emitiranje u Središnjoj i Istočnoj Europi, bit će održan 27-29. travnja 2009.godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ovaj sastanak je organiziran od strane ITU-a i Ministarstva telekomunikacija i informacijskog društva Republike Srbije.

 

 • Seminar i okrugli stol su prigode za razvijanje dijaloga na temu prijelaza sa analognog na digitalno emitiranje organozirani sa ciljem da se uzmu u obzir najvažniji tehnički, regulatorni i ekonomski aspekti. Glavni cilj sastanka je rasprava o sljedećim temama:
 • Izazovi digitalnog emitiranja (tehnički, ekonomski i regulatorni aspekti);
 • Iskustvo i trendovi prijelaza na digitalnu televiziju i radio emitiranje;
 • Harmonizacija tehničkih, ekonomskih i regulatonih tema vezanih za prijelazak na digitalno emitiranje.
  Okrugli stol je dio programa Seminara, na kojem sudjeluju ministri iz Središnje i Istočne Europe. Predsjedavajući će biti dr. Hamadoun Touré, generalni tajnik ITU-a, i NJ.E. Jasna Matić ministar za telekomunikacije i informacijsko društvo Republike Srbije.

Izvor : http://www.itu.int/ITU-D/eur/europe/2009-MRT-Broadcasting/index.html

 

HRVATSKI TELEKOM - DTT NATJEČAJ

Hrvatska

Ožujak 31, 2009
Hrvatski Telekom (T-HT) je izrazio namjeru da bude uključen u proces prijelaza sa analognog na digitalno emitiranje. Prema Business.hr, HT je odlučio sudjelovati  na tenderu za dva multipleksa (A  i B), koji je organiziran od strane Hrvatske pošte  i Agencije za elektronske komunikacije (HAKOM) za digitalnu terestrijalnu televiziju.  Krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 30. ožujka 2009. godine. Dozvole za dva multipleksa,  koje će se dodjeljivati na period od deset godina, bit će uručene 28. travnja. Svaka dozvola posebno pokriva 95% populacije.
Izvor : http://www.itu.int/ITU-D/eur/europe/2009-MRT-Broadcasting/index.html

 

OBAMA TRAŽI POMJERANJE ROKA ZA PRIJELAZ NA DIGITALNU TV

13/01/2009

v2Izražavajući zabrinutost za spremnost Amerikanaca za prijelaz na prijam digitalnog tv signala i ukidanje analognog, novoizabrani američki predsjednik Barack Obrama obratio se Kongresu sa prijedlogom da donese odluku o produženju roka za prijelaz na prijam digitalnog tv programa. Dosadašnji rok za prijelaz na digitalnu TV bio je 17. veljača 2009. godine, a Obamini suradnici predlažu da se ovaj termin pomjeri u drugu polovinu godine. Jedan od glavnih razloga, koji se navodi u prilog ovom prijedlogu, je nedostatak sredstava u pet milijardi dolara teškom fondu koji je formirala Bushova administracija i koji je trebalo alimentirati troškove američkih kućanstava koje bi imala po osnovi prijelaza na prijam digitalnog TV signala. Pored ovog razloga, problem predstavlja i nedovoljna edukacija kućanstava o digitalnoj televiziji.
Prema statistikama, 19 miliona kućanstava je potvrdilo da nisu u potpunosti pripremljeni za prijelaz na digitalno emitiranje. U prosincu 2008. godine, 6,8% kućanstava je bilo potpuno nepripremljeno, a 10% je imalo jedan TV set koji nije sposoban za prijam digitalnog signala.
Izvor:
http://www.digitag.org/WebLetters/2009/External-Jan2009.html


SRBIJA – IPTV

26/12/2008

Telekom Srbija od prvog prosinca uvodi IPTV u komercijalnu uporabu u Srbiji. IPTV je  digitalna televizija, a slika se prenosi putem Interneta.
U ponudi sada imaju 47 kanala u osnovnom paketu, i još 12 u dodatnom, a korišćenje će do kraja siječnja 2009. biti besplatno. Za razliku od dosadašnjeg gledanja TV programa, sa IP televizijom gledatelji postaju urednici vlastitog  televizijskog programa.
Tako, na primer, možete bilo koju emisiju, sa bilo kog kanala, sedam dana unaprijed rezervirati i snimiti, neke programe zaključati tako da ih nitko ne može gledati, ili napraviti listu omiljenih kanala. ( B92 Beograd)
Izvor: http://www.vesti.rs/izvor/Telekom-IPTV-od-1-decembra.html


BRISEL - MOBILNA TV NA EUROPSKIM MOBILNIM TELEFONIMA

10/12/2008

Europsko povjerenstvo je preuzelo odlučne korake u promociji konkurentskih usluga mobilne TV u EU. Objavljen je set smjernica za odobravanje mobilne TV  kako bi se ubrzalo širenje ovih usluga širom Europe. Očekuje se da će dobit od mobilne TV dostići više od 7.8 milijardi EUR u 2013. godini. Komercijalne usluge, koje su pokrenute prije ljeta 2008. godine u nekim europskim zemljama, pokazuju rast zahtjeva korisnika: samo u Nizozemskoj  10.000 korisnika se već preplatilo na usluge Mobilne TV na početku jeseni. Potrebito je odobrenje za usluge Mobilne TV prije bilo kojeg komercijalnog pokretanja od strane država članica mobilne TV. Zajedno uz dodatak DVB-H standarda na listu Europske unije, ovaj vodič pokazuje jaku posvećenost promociji novih usluga za europske korisnike.

Izvor: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=
IP/08/1923&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=nl


NJEMAČKA - ZAVRŠEN PRIJELAZ NA DIGITALNU TELEVIZIJU

10/12/2008

Mrežni operator Media Broadcast je potvrdio da je prijelaz sa analognog na digitalno emitiranja završeno u Njemačkoj. Usluge su sada dostupne za 90% pučanstva.
Kako bi se uspješno završio kompletan proces prijelaza, Media Broadcast je zamijenila  ukupno 283 prijenosne stanice za emitiranje i postavila nove antene na 79 lokacija. Preko 6000 analognih predajnika i prijenosnika su povučeni iz rada.
Gledatelji su sada u mogućnosti  gledati između 12 i 30 televizijskih programa ovisno o njihovoj lokaciji.
Proces digitalizacije je završen dvije godine prije roka utvrđenog od strane njemačke federalne vlade.

Izvor: http://www.media-broadcast.com/en/company/press/media-broadcast-completes-the-upgrade-to-digital-terrestrial-television.html

 

ŠPANJOLSKA - 6 MILIJUNA EURA ZA PROMOTIVNU KAMPANJU

4/12/2008

Vlada troši 6 milijuna eura za promotivne DTT usluge tijekom sezone odmora. Promotivna  kampanja uključuje promociju u novinama, na televiziji i radiju. Gledatelji se ohrabruju na kupovinu DTT prijamnika sada, a ne čekati isključenje analognog emitiranja.

Izvor: advanced-television.com


CIPAR: DIGITALNA TV DO 2011

Ministar za komunikacije i djelatnosti Nikos Nikolaides i ministar za unutarnje poslove Neoclis Sylikiotis objavili su 3. listopada da će Cipar do 2012 preći na digitalno terestrijalno emitiranje. Prije potpunog prijelaza na digitalno emitiranje, postojat će tranzicijski period koji će paralelno emitirati digitalni i analogni signal.

Izvor: http://www.hri.org/news/cyprus/cna/2008/08-10-03_1.cna.html

 

EUROPSKI PARLAMENT LANSIRAO VLASTITI WEB TV KANAL
22/09/2008

Europski parlament je lansirao vlasititi web TV kanal. Poznat kao EuroparlTV, cilj je „približiti Parlament europskim građanima na moderan i kreativan način“. Također je rečeno da “Europski parlament preferira web TV kanal u odnosu na tradicionalno emitiranje kanala. EuroparlTV je podijeljen na 4 kanala, a svaki kanal ima za cilj drugačiju vrstu publike.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/?p=8626

 

FRANCUSKA 09/09/2008

Proizvođači će ubuduće morati ugrađivati MPEG-4 AVC HD tuner u svaki TV set veličine 66 cm (26 inča) i veći od 1. prosinca. Ovo je dodatak zahtjevu da svaki HD-ready TV set mora imati HD tuner također od 1. prosinca. Svaki TV set i set-top box mora imati HD/DTT tuner od 1. prosinca 2012.godine.

Izvor: LegiFrance http://www.digitag.org/

 

HRVATSKA - USVOJENA STRATEGIJA

Vlada Republike Hrvatske 31. 07. 2008. godine usvojila je Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa. Dokument nudi smjernice za budući razvoj televizije u Republici Hrvatskoj. Početak emitiranja digitalnog televizijskog signala na području cijele Republike Hrvatske očekuje se od 1. siječnja 2011. godine.

Izvor:
http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/e-hrv/vijest.html?h=/hr/e-hrv/contentParagraph/06&c=/hr/ProgramEHrvatska/Provedba/Broadband

 

JAPAN - NAJTANJI I NAJLAKŠI LCD TELEVIZOR

Sony Korporacija u Tokiu, objavila je da će se ove godine na tržištu pojaviti najtanji i najlakši LCD televizor. Novi 40-inčni model (101.6 cm) je samo 9,9 mm širok a težak samo 12,2 kg. Procjenjuje se da će u Japanu koštati $4.478. Na tržištu će se naći i prvi LCD televizor koji prikazuje 240 slika u sekundi za razliku od sadašnjih Sony modela koji prikazuju 120 slika u sekundi. Više slika u sekundi (frames per second) znači bržu pokretljivost i povezanost slike što je posebno značajno u sportskim programima i akcionim filmovima.
Izvor:
http://news.yahoo.com/s/nm/20080828/tc_nm/sony_dc


ŠPANJOLSKA – DTT POKRIVENOST

Od kraja srpnja, pristup DTT uslugama u Španjolskoj ima 89,15% populacije, što predstavlja 3,8% povećanje pokrivenosti u poređenju sa istim periodom prošle godine. Kao naredni korak, pokrivenost mora dostići 90% populacije do kraja ove godine a 93% do 31.srpnja 2009.godine. U završnoj fazi prelaska sa analognog na digitalno emitiranje, usluge Javnog servisa moraju biti dostupne za 98% populacije, dok 96% populacije mora biti u mogućnosti primati usluge komercijalnih emitera.

Izvor:
Rapid TV News http://www.digitag.org/

 

DVB-T2 STANDARD

DVB Upravni odbor potvrdio je DVB-T2 specifikaciju druge generacije DTT prijenosa. Od lipnja 2007 i ožujka 2008 više od šezdeset DVB članova organizacije kroz niz sastanaka, telefonskih konferencija i tisuće razmjenjenih e-mailova, definirali su DVB-T2 standard. DVB-T2 specifikacija koja je potvrđena na 58 sastanku, je druga generacija prijenosnog sustava digitalne terestrijalne televizije i predstavlja najnoviju modulaciju i tehnologiju kodiranja u korištenju terestrijalnog spektra za audio, video i informacijske servise.

Izvor:
http://www.dvb.org/news_events/news/dvb_steering_board_ratifi/index.xml


02.07.2008.god
ŠPANIJA-IMPULSA TDT DONIRA 1000 SET-TOP BOXOVA

Impulsa TDT, DTT promotivna organizacija, distribuirat će 1000 set-top boxova kućanstvima sa niskim primanjima u regiji Soria.
Set top boxovi će biti distribuirani preko humanitarnih organizacija kao što su Caritas i Crveni križ. Soria i okolna mjesta sudjeluju u pilot projektu prelaska na digitalno emitiranje. Isključenje analognog emitiranja će se desiti 23. srpnja.
Ukupno 18 550 kućanstava će učestvovati u isključenju analognog emitiranja.

Izvor: El Mundo
http://www.digitag.org/


26.06.2008.god
VELIKA BRITANIJA

Parlamentarna komisija javnih službi je objavila  izvještaj u kojem kritizira vladu što je dopustila prodaju analognih tv setova.
Edward Leigh, predsjedavajući parlamentarne komisije je izjavio da mnogi gledatelji nisu razumjeli smisao prelaska na digitalno emitiranje, jer još uvijek kupuju analogne televizije, nesvejsni činjenice da su ti isti tv setovi već zastarjeli.
Pola od svih novih TV setova prodanih u prvih sedam mjeseci prošle 2007. godine su bili analogni, dok je u travnju ove godine od prodanih 530 000 tv setova približno bilo samo 105 400 analognih.

Izvor: Rapid TV News
http://www.digitag.org


06.05.2008.god
REPUBLIKA ČEŠKA

Broadband TV News izvještava da  bi tender za  DVB-H dozvolu mogao biti raspisan ovog ljeta. T-Mobile  i Telefónica O2 izrazili su interes u pokretanje mobilnih TV servisa. T-Mobile je već počela nekoliko probnih DVB-H. Prvi je počeo sa radom 2004. godine.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=4750


17.04.2008.god.
FRANCUSKA

Istraživanja Yacast pokazuju da su troškovi koji se odvajaju za oglašavanje  DTT platforme znatno uvećani. U poređenju sa 2007, u prvom kvartalu 2008.god. troškovi za reklame su se udvostručili.
Izvor:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2169


28.03.2008.god
SAD

LG Electronics Co., ove godine ocekuje prodaju od 5 mil digitalnih set-top box-ova u SAD.  Od 35 mil kućanstava koja trenutno imaju analognu televziju a predvidja se da ce 25-30 mil najvjerojatnije kupiti digitalni set-top box cije subvencioniranje je planirano od strane države. Nabavka digitalnih set-top box-ova  je jeftinija varijanta nego kupovina digitalnih televizora, izjavio je predstavnik LG kompanije.

Izvor: http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/1266093/


05.03.2008.god
SAD - NAREDBA O EDUKACIJI

Državno povjerenstvo za komunikacije (FCC) objavilo je da emiteri, pay-TV servis operatori, trgovci i proizvođači moraju raditi na promociji, odnosno educirati javnost o prijelazu na digitalno emitiranje. Analogno isključivanje SAD je planirano za 17. veljače 2009. god.
Pay-TV servisi , satelitski i kablovski operateri moraju uz mjesečni račun priložiti informacije o prijelazu na digitalno emitiranje.
Emiteri moraju izvješćivati gledatelje i podnositi tromjesečno izvješće Povjerenstvu za komunikacije (FCC).
Proizvođači moraju priložiti informacije o periodu tranzicije i kompatibilnosti elektronskih uređaja.

Izvor:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2100


25.02.2008.god
FRANCUSKA

350.000 kućanstava je spremno  primati besplatan (free to air) servis digitalne satelitske televizije. 5. ožujka 2007. god. u Francuskoj je
usvojen zakon po kojem je 100% pučanstvu u Francuskoj potrebno osigurati uvjete za primanje besplatne digitalne terestrijalne televizije(Television Numerique Terrestre, TNT). U postizanju ovog cilja zakon pridaje značajnu ulogu satelitima. Tamo gdje nije moguće primiti signal putem terestrijalne antene, satelitske usluge nude SES Astra  i Canal+ - TNTSAT

Izvor:
http://www.ses-astra.com/business/en/news-events/news-latest/index.php?pressRelease=/pressReleases/pressReleaseList/08-02-25/index.php

 

01.02.2008 .
PORTUGAL

Ministar za telekomunikacije Mario Linen raspisao je natječaj za DTT servise koji će biti ponuđeni u veljači. Gledaocima će biti ponuđena oba servisa besplatni (free-to-air) i plaćeni. Očekuje se da će HDTV servisi biti ponuđeni koristeći DTT platformu. Rok za prijelaz sa analogne na digitalnu određen je za 2012.

Izvor :
Rapid TV News  http://www.digitag.org/


24.01.2008.god .
FRANCUSKA

Usavršavanjem mreže, DTT ulazi u sve više kućanstava. Po posljednjoj procjeni, 22% populacije trenutno gleda digitalnu terestrijalnu televiziju. Najviše se koristi DTH (direct-to-home) platforma sa 26%, kablovsku koristi 12% od ukupnog pučanstva, IPTV koristi 7%, dok ostali još uvijek koriste analogni signal. Samo 2% ima pristup mobilnoj TV, a 40% ima pristup multiple platformama.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3433  


24.01.2008.god
MAĐARSKA

Mađarsko regulatorno tijelo (Hungary's National Communications Authority - NHH) objavilo je da će održati natječaj za nacionalnu DTT dozvolu u ožujku. Sukladno dozvoli, regulator će ponuditi pet multipleksa od kojih će tri biti  na raspolaganju za TV i DVB-H servise a  dva će biti ponuđena prijelazom sa analogne na digitalnu koji je planiran za lipanj 2011. Sudionici natječaja će morati platiti za dozvolu  najmanje €1.16 miliona i 3% od godišnje zarade.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3431


09.01.2008.god
BELGIJA

Belgijska potrošačka organizacija Test-Aankoop  pokrenula je protest protiv “digitalnog monopola” kablovskog i IPTV (Internet Protocol Television) operatera. Gledaoci nemaju puno izbora kada se žele pretplatiti na digitalni TV servis.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3263


04.01.2008
SRBIJA

Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Slobodan Đorić rekao je za «Danas» da će za RRA ova godina biti godina programskog monitoringa, s ciljem da se svi emiteri po sadržaju i strukturi programa prilagode vlastitim programskim koncepcijama i standardima koje propisuju ova agencija i Zakon o oglašavanju. "Prije proljeća okončaće se natječaj za 347 lokalnih radio postaja, što će donijeti kraj medijskom kaosu u Srbiji. Tijekom godine RRA će izdati još dozvola na područjima na kojima ima slobodnih frekvencija. Očekuje nas i okončanje privatizacije medija. Bez lažne skromnosti, RRA je u 2007. godini uradila veliki posao", naglasio je Đorić.
Izvor:
http://www.danas.co.yu/20080104/hronika1.html


12.12.2007
OFCOM

Ofcom je objavio Internacionalno izvješće o komunikacijama (2007). Izvješće se odnosi na razvoj komunikacionih servisa u zemljama uključujući prijelaz na digitalnu, usluge  kao i cijene servisa.
U izvješću su uključene Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, SAD, Kanada i Japan ali i informacije iz Poljske, Španjolske, Nizozemske, Švedske i Irske.
Izvor:
http://www.ofcom.org.uk/research/cm/icmr07/icmr07.pdf


La Tribune.fr – 09.12.2007. god.
FRANCUSKA

Širom Francuske, koristeći DTT platformu, lansirano je 17 regionalnih programa. Ovi servisi su  ranije koristili analognu terestrijalnu platformu.

Izvor:
La Tribune


07.12.2007.god
DANSKA

Danska RTV pokrenula je u isto vrijeme tender za DTT multiplekse i javnu kampanju o prijelazu sa analogne na digitalnu.
Četiri multipleksa će biti dodijeljena jednom operateru, tzv. "gatekeeper" koji će biti odgovoran za rad digitalnog sustava. Kandidat će biti izabran na «beauty contest-u» a dozvola će biti dodijeljena do ožujka 2008.

Izvor:
Danish Radio and Television Board press release
http://www.mediesekretariatet.dk/bilag/prmedd/prmedd071207_eng.pdf


01.11.2007.god
SLOVENIJA

Nacionalno Vijeće je odobrilo zakonski okvir za digitalno emitiranje. Godina 2010. je određena kao krajnji rok prijelaza na digitalnu televiziju. Četiri multiplexa će biti rezervirana za DTT servise koji će koristiti MPEG-4 AVC kompresiju formata. Jedan multiplex je određen za javni servis RTV SLO.

Izvor:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=1888


RESEARCH AND MARKET DATA 08.2007.GOD.
OFCOM - VELIKA BRITANIJA

Britanski regulator Ofcom u svom tromjesečnom izvješću (završno sa lipnjom 2007) objavio je da penetracija digitalne televizije u Velikoj Britaniji dostiže 84%. U drugoj četvrtini 2007. prodato je 1.9 milion DTT odašiljača, od kojih se 900.000 odnosi na IDTV. Digitalna terestrijalna platforma je najviše korištena platforma, sa 9.1 mil. kućanstava koji je koriste kao glavni televizijski prijam. U drugoj četvrtini 2007. godine, broj kućanstava digitalne terestrijalne televizije  povećan je za 763.000.

Izvor:
http://www.ofcom.org.uk/research/tv/reports/dtv/dtv_2007_q2/

 

 

DTT forum

 

 

 

 

 

 

© Regulatorna agencija za komunikacije BiH, 2008.