Šta je DTV

Zašto u BiH

Kada

Kako

Šta je potrebno

VP

Vijesti iz svijeta

Vijesti iz BiH I Vijesti iz svijeta

 

Mađarska odgađa isključenje analognog signala

24.12.2010

Mađarska namjerava odgoditi prelazak sa analognog na digitalno zemaljsko emitovanje.
Prema dosadašnjem planu, Mađarska bi trebala izvršiti prelazak sa analognog na digitalni signal 31. decembra 2011. godine, međutim isključenje analognog signala se planira odgoditi još najmanje godinu dana, a možda i do 31. decembra 2014. godine. Pored Mađarske, Rumunija i Bugarska su već pomjerile datume potpunog prelaska na digitalni signal.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/12/21/hungary-to-delay-aso/

Slovenija isključila analogni signal

07.12.2010

Prvog decembra je završen proces prelaska sa analognog na digitalni signal u Sloveniji. Probno isključenje je već izvršavano 15. novembra tekuće godine kada je transmiter na lokaciji Beli Križ bio isključen 15 minuta. Svrha tog isključenja je bila upozoriti građane da imaju samo 14 dana kako bi obavili potrebne pripreme za prijem digitalnog signala. Za građane koji nisu u finansijskoj mogućnosti da nabave set-top box uređaje omogućena je pomoć države. Gledaoci su trenutno u mogućnosti primati isključivo DTT usluge putem dva nacionalna multipleksa, kao i nekoliko lokalnih.

Izvor: http://www.digitag.org/


Gašenje analogne TV u Hrvatskoj

05.10.2010

Završen proces prelaska cjelokupnog područja Republike Hrvatske na digitalno emitovanje televizijskih programa. Za manje od godinu dana Hrvatska je uspjela završiti proces digitalizacije konačnim isključenjem analognog signala u regiji D4 u kojoj se nalaze Grad Zagreb, Zagrebačka, Sisačko-moslavačka, te dijelovi Karlovačke i Krapinsko-zagorske županije. Danas je u 12:35h proces digitalizacije uspješno okončan u skladu sa postavljenim rokovima. Građani ove zemlje koji nisu nabavili i instalirali digitalni prijemnik ili televizor s ugrađenim DTV (digitalnim) modulom od danas više neće imati mogućnost gledanja televizijskog programa, osim putem kablovske mreže. Hrvatska koristi MPEG-2 format, za razliku od svih susjednih zemalja.

Izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=173&tx_ttnews[cat]=102&tx_ttnews[tt_news]=
86162&tx_ttnews[backPid]=185&cHash=200160e973


Hrvatska: Isključuje se analogni signal u regiji D8

07.09.2010

Nakon što je termin isključivanja analognog signala u Splitsko-dalmatinskoj i dijelu Dubrovačko-neretvanske županije pomjeren za 20 dana zbog turističke sezone, od sutra će se i u ovoj regiji koristiti isključivo digitalni zemaljski signal. Isključivanjem analognog signala u regiji D8, milion domaćinstava će koristiti digitalni zemaljski signal. Program nacionalnih emitera u ovoj regiji biti će emitovan preko kanala K-33 (MUX A) i K-53 (MUX B). Nakon ovog koraka, ostala je još samo regija D4 za koju je planirano isključivanje analognog signala već petog oktobra tekuće godine, čime će Hrvatska u potpunosti završiti proces prelaska sa analogne na digitalnu zemaljsku radiodifuziju.

Izvor: http://www.telecompaper.com/news/article.aspx?cid=754881

 

Testiranje DVB-T2 standarda u Slovačkoj

07.09.2010

Slovački ured za telekomunikacije (TUSR) je dao dozvolu kompaniji Towercom da sprovede testiranja DVB-T2 standarda koji predstavlja drugu generaciju DVB zemaljskog sistema. Regulator je odredio period testiranja koji će trajati do 31. decembra ove godine. Dozvoljena su također i DVB-H testiranja na neodređeni period.

DVB-T2 nudi povećanje učinkovitosti upotrebe spektruma za 30%-50% u odnosu na već popularni DVB-T standard što je provjereno testiranjima i upotrebom u Velikoj Britaniji, a sada i u mnogim drugim naprednim evropskim zemljama. Zahvaljujući dobrim rezultatima, mogućnost upotrebe druge generacije DVB sistema se razmatra i u zemljama u razvoju. Bitno je ipak naglasiti da DVB-T2 nije kreiran kako bi veoma brzo zamijenio DVB-T. Smatra se da će ova dva standarda koegzistirati mnogo godina.

Više informacija o DVB-T2 standardu: http://www.dvb.org/technology/dvbt2/

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/09/06/dvb-t2-trials-for-slovakia/

 

Rumunija: Otkazivanje tendera i pomijeranje rokova

01.09.2010

Rumunija je otkazala trenutni DTT tender i pomjerila vrijeme potpunog prelaska sa analognog na digitalni signal za tri godine. Prema prethodnom planu rok isključivanja analognog signala je bio prvi januar 2012. godine, međutim početak tranzicije sa analognog na digitalni signal će vjerovatno krenuti tek 2014. godine. Tada će se očekivati pokrivenost 60% stanovništva digitalnim signalom, što se planira postići korištenjem dva multipleksa. Novi cilj je potpuno isključiti analogni signal i pokrenuti tender za ostala četiri multipleksa početkom 2015. godine, da bi se do kraja te godine postigla pokrivenost 95% stanovništva digitalnim signalom.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/romania-cancels-dtt-tender/

 

Slovenija: Drugi multipleks aktiviran

01.09.2010

Danas je u Sloveniji sa radom počeo multipleks B kojim upravlja firma Norkring iz Norveške. Ovaj multipleks već sad prijemom pokriva 85% populacije i trenutno koristi 18 transmiterskih stanica. Do kraja septembra očekuje se aktivacija još osam stanica čime bi pokrivenost porasla i do 88% stanovništva. MUX B je nosilac sedam nacionalnih i tri regionalna kanala. Proces potpunog isključivanja analognog signala u Sloveniji bi trebao početi krajem tekuće godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/08/31/second-dtt-mux-for-slovenia/


HAKOM objavljuje Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima DVB-T prijemnika

19.07.2010

Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) objavila je „Preporuku o minimalnim tehničkim zahtjevima prijamnika za prijam digitalnog zemaljskog televizijskog signala (DVB-T) u Republici Hrvatskoj“. U Preporuci se koncizno navode tehničke postavke i uslovi koje prijemnik „mora“ ili „može“ zadovoljiti, pri čemu se riječ „može“ koristi za zahtjeve koji nisu obavezni.

Među obavezujućim stavkama se nalaze i smjernice koje ukazuju prilikom kojih aktivnosti DVB-T prijemnik mora prikazati sadržaj elektronskog programskog vodiča (EPG), te koje podatke o emisiji prijemnik mora očitavati i prikazivati korisniku. Preporučuje se da obavezne informacije prikazane korisniku preko DVB-T prijemnika sadrže ime i opis, datum i vrijeme početka emisije (trajanje), kao i podatak o dobi primjerenoj za gledanje emisije (ukoliko je u DVB-T prijemnik ugrađena roditeljska zaštita).

Izvor: http://www.hakom.hr/default.aspx?id=658

 

Poljska: Očekuje se pokretanje DTT usluga u septembru

19.07.2010

DTT bi konačno trebao da krene s radom u Poljskoj u septembru tekuće godine, već godinu dana nakon što je probno pokrenut prvi multipleks. U međuvremenu se čeka da vlada objavi uslove licenciranja. Prvi multipleks će prenositi programe TVP1 TVP2 i TVP Info zajedno sa četiri dodatna kanala koja će tek biti odabrana. Drugi multipleks će prenositi po dva kanala za TVN, Polsat, TV Puls i TV4. Treći multipleks bi trebao biti aktiviran krajem oktobra i za početak pokrivati četiri provincije koje zajedno sadrže bar 58% stanovništva Poljske. TVP1, TVP2 i TVP Info će tada biti pomjereni sa prvog na treći multipleks, kako bi se prvi oslobodio za tematske kanale. Aktuelno je i pitanje finansiranja prijemnika, pri čemu se razmatraju različiti načini i planovi.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/

 

Rumunija: Sedam ponuda za prva dva multipleksa

14.07.2010

Regulator ANCOM je objavio imena sedam kompanija zainteresovanih za upravljanje prvim i drugim rumunskim multipleksom. Proces izbora nosioca će se vršiti sistemom bodovanja uz posebne bonuse u broju bodova za aplikante koji nude početak rada multipleksa u roku od 90 dana nakon primanja licence, te za one koji garantuju dodatni broj set-top box paketa pored 60,000 koliko je već odredio ANCOM. Četiri lokalne (RCS/RDS, Romtelecom, Radiocom i Media Village) i tri strane kompanije (TDF, ORS i General Satellite) imaju rok do 31. avgusta za prijavu usluga koje nude. Dobitnik licence za upravljanje prvim multipleksom bi trebao biti objavljen 28. septembra, a za drugi multipleks 8. oktobra tekuće godine. Troškovi licence za multiplekse će iznositi od 1 do 2,5 miliona eura zavisno o broju risivera koje će operatori osigurati.

Tranzicijski period u Rumuniji će biti sproveden u četiri faze. Za početnu pokrivenost se planira obuhvatiti digitalnim signalom 60% stanovništva, odnosno 50% teritorije. Ako sve bude išlo prema planu, prelazak sa analognog na digitalni signal u Rumuniji bi trebao da se desi 1. januara 2012. godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/


2010 FIFA World Cup u trodimenzionalnom ugođaju

02.06.2010

Sa razvojem digitalne tehnologije omogućen je i napredak u području trodimenzionalnog prikaza čime se gledaocu pruža specijalan doživljaj koji korištenjem analognog signala nije bio moguć. Digitalna tehnologija će pružiti svijetu prvi globalni 3D doživljaj prijenosom najpopularnijeg sporta - fudbala. Svjetska fudbalska organizacija FIFA i SONY korporacija će po prvi put na globalnom nivou priuštiti milionima navijača užitak da u 3D verziji gledaju najatraktivnije utakmice ovogodišnjeg Svjetskog fudbalskog prvenstva koje će se održavati u Južnoj Africi. Za 3D užitak, 25 utakmica će biti snimano Sony profesionalnim HDC kamerama na pet odabranih stadiona: Soccer City, Ellis Park, Durban, Cape Town i Port Elizabeth. Poznati su neki od emitera 3D verzije prijenosa među kojima je ESPN za područje Amerike, te Sogecable u Španiji. Jedan od prvih free-to-air emitera 3D sadržaja za područje Evrope će ovom prigodom biti francuski emiter TF1, koji planira prenositi pet utakmica Svjetskog kupa. Firma Aruna Media AG sa sjedištem u Švicarskoj je dobila ekskluzivno pravo 3D prijenosa utakmica uživo u kinima i na drugim javnim mjestima, te planira pružiti takav prijenos u 26 zemalja. Za primanje 3D signala korisnik treba posjedovati odgovarajući TV paket i 3D naočale.

Izvori: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/june_10/
01_june_10/tf1_preps_3d_world_cup

http://www.engadget.com/2010/04/08/
sony-and-fifa-release-more-details-on-world-cup-2010-3d-broadcas/

 

Italija: Emiteri žele završiti digitalizaciju do kraja 2011. godine

04.05.2010.

Italijanska emiterska grupa DGTVi je tražila od vlade da ubrza proces prelaska sa analognog na digitalni TV sistem u cilju završetka procesa 2011. godine. Članovi DGTVi grupe uključuju emitere Mediaset SpA, RAI SpA i Telecom Italia Media SpA. Oko 68% italijanske populacije će završiti proces digitalizacije do kraja 2010. godine, predviđa DGTVi. Prema tom planu ostali bi završili prelazak do 2012.

Izvor: http://www.businessweek.com/news/2010-05-04/
italy-broadcasters-ask-to-complete-digital-tv-transition-in-2011.html


Poljska: Emitel odabran da upravlja trećim multipleksom

28.04.2010.

Poljski javni emiter TVP je izabrao firmu Emitel za tehničkog operatora trećeg DTT multipleksa. Potpisan je ugovor na deset godina. Kao dio ugovora Emitel će biti odgovoran za emitovanje TVP usluga, uključujući regionalizaciju, konstrukciju i upravljanje ICT platformom. Planirano je da treći MUX krene s radom 27. oktobra, sa postepenim pokrivanjem područja u tri faze. Predviđeno je da ovaj multipleks prenosi TVP HD i njegove tematske kanale.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06
/polish-dtt-edges-forward/

http://www.digitag.org/

 

Hrvatska: Na pola puta do potpunog opraštanja od analognog TV sistema

27.04.2010.

U digitalnoj regiji D9, koja se odnosi na dubrovačko područje, se isključuje analogni signal. Dubrovačko-neretvanska županija će biti osma digitalizirana županija, odnosno četvrta digitalna regija u Republici Hrvatskoj. Stanovnici koji se odluče za korištenje digitalne tehnike imaće na raspolaganju programe HRT 1, HRT 2, RTL TV, Nova TV i Kapital Network. Pretplatnici IPTV, kablovskih i satelitskih platformi neće ostati bez slike, jer su njihovi sistemi već digitalizirani.

Do danas proces prelaska je uspješno završen u ukupno sedam hrvatskih županija: Istarskoj i Primorsko-goranskoj (regija D5), Varaždinskoj, Međimurskoj, Koprivničko-križevačkoj (regija D3) te Zadarskoj i Šibensko-kninskoj (regija D7). Time je uspješno digitalizirano oko 410.000 kućanstava, od ukupno 1.477.377 u Republici Hrvatskoj. Naredna regija koja će ostati bez analognog prijema je regija D1 koja obuhvaća istočnu Slavoniju i Baranju. Planirano je da se analogni signali na tom području u potpunosti isključe 25. maja tekuće godine.

Datumi isključivanja analognog TV prijema za preostale regije po allotmentima:

•  D1: 25. maj 2010
•  D2: 29. juni 2010
•  D6: 20 . juli 2010
•  D8: 17. avgust 2010
•  D4: 05. oktobar 2010

Izvor: http://www.dubrovniknet.hr/novost.php?page=3&id=8208

Slika: http://www.vlada.hr/design/vlada2/dtv/images/karta.jpg

 

Hrvatska: Akcija DTV ZA SVE

27.04.2010.

Središnji državni ured za e ‐ Hrvatsku je na početku procesa digitalizacije osmislio akciju DTV ZA SVE. Cilj akcije je pružiti besplatan savjet i pomoć svim osobama kojima je iz bilo kojeg razloga otežan prelazak s analogne na digitalnu televiziju, prije svega osobama s invaliditetom te starijim osobama. Akcija je uspješna i ima pozitivan odaziv, te se dobra praksa nastavlja i u allotmentu D9.

Zavisno od potreba regiona, bira se odgovarajuća akcija koja se aktivira približavanjem datuma prelaska na digitalni televizijski signal u svakoj pojedinoj digitalnoj regiji te traje deset dana, ali i duže ukoliko se za to ukaže potreba. Na primjer, u mnogim regijama se zbog malog broja prodajnih mjesta za nabavku digitalnih prijemnika u okviru ove akcije organizuju informativno ‐ prodajne turneje čiji je cilj pomoći stanovnicima u nabavci, postavljanju i podešavanju digitalnih prijemnika. A u digitalnoj regiji D3 je akcija bila u vidu besplatnog pozivnog centra za pomoć u prelasku na digitalnu televiziju za osobe s invaliditetom i starije osobe s ovog područja kojima je teže samostalno instalirati opremu.

Izvori: http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje

http://www.vlada.hr/hr/aktualne_teme_i_projekti/aktualne_teme/
digitalna_televizija/vijesti/
uoci_prelaska_na_digitalni_prijam_televizijskih_programa_u_digitalnoj_regiji_d9

Slika:

http://www.vlada.hr/var/vlada/storage/images/aktualne_teme_i_projekti/
aktualne_teme/digitalna_televizija/vijesti/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje/1868319-1-cro-HR/akcija_dtv_za_sve_ide_dalje_articleimage.jpg

 

Latvija

27.04.2010.

DTT signal sad već pokriva 90% teritorija Latvije s ponudom od 33 kanala, što nije konačni broj jer se planira da će s ukidanjem analognog signala, korisnicima biti dostupno čak 70 kanala. Latvija planira završiti proces digitalizacije potpunim gašenjem analognog signala do juna ove godine.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/digitisation-gathers-pace-in-latvia/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/28/dtt-progresses-in-latvia/

http://www.digitag.org/

 

Bjelorusija: Beltelecom planira uvesti DTT ove godine

23.04.2010.

Prema zvaničnicima Beltelecoma predviđa se da će proces uvođenja DTT usluga u Bjelorusiji uspješno biti završen prije kraja tekuće godine. Posebna pažnja se posvećuje ruralnim krajevima, gdje je proračunat potencijal  korisnika DTT usluga koji obuhvata do 80% stanovništva. Tek do 2015. godine se očekuje da će pokrivenost digitalnim prijenosom dostići 95% populacije.

Izvori: http://www.telegeography.com/cu/article.php?article_id=32898&email=html

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/23/belarus-prepares-for-dtt/

 

Osnovano udruženje Broadcast Networks Europe

21.04.2010.

Mrežni operatori za emitovanje iz 20 različitih zemalja su osnovali novu asocijaciju pod nazivom Broadcast Networks Europe, a koja će predstavljati njihove interese u multilateralnim pregovorima sa EU dioničarima, te biti forum za diskusiju zajedničkih interesa, od teme spektruma do interesovanja po pitanju dugoročnog razvoja zemaljskih mreža za TV, radio i nove usluge bazirane na emitovanju. Predsjedavajući Bernard Pauchon iz TDF grupe smatra da uz potencijal koji nude nove digitalne usluge, te pomoću inovativnosti u području usluga emitovanja i mogućnosti optimalnog korištenja digitalne dividende postaje očito kako oni imaju mnogo koristi od udruživanja snaga. Ova grupa broji 12 osnivača: Abertis (Španija), Arqiva (Velika Britanija), Broadcast Services Denmark (Danska), Elettronica Industriale (Italija), Norkring (Norveška), OIV (Hrvatska), ORS (Austrija), Radiocom (Rumunija), Rai Way (Italija), Swisscom Broadcast (Švicarska), TDF Group (Francuska) and Teracom (Švedska).

Njihova web stranica je: www.broadcast-networks.eu

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/21/dtt-grouping-forms-new-trade-body/

http://www.digitaltveurope.net/news_articles/apr_10/21_apr_10/
broadcast_network_operators_form_industry_group

Slika: http://www.broadbandtvnews.com/wp-content/uploads/2010/04/founding-board-broadcast-europe.jpg

 

Srbija: Počeo proces realizacije Akcionog plana

18. 04. 2010.

Pokrenuta je radna grupa za praćenje procesa digitalizacije, a u planu je i izrada idejnog projekta distribucione mreže. Pojedine aktivnosti kasne, među kojima kao najveći problem Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije Srbije navodi činjenicu da novoformirano preduzeće Emisiona tehnika i veze koje je izdvojeno iz RTS-a, još nema direktora, zbog čega je prolongiran početak rada preduzeća. Planirano je organizovati i sveobuhvatnu informativno-promotivnu kampanju. Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić je najavila da će probni signal krenuti krajem tekuće godine, s obzirom da je Srbija dobila i donaciju za kupovinu opreme.

Izvori: http://www.danas.rs/danasrs/drustvo/zakon_ne_prepoznaje_digitalizaciju.55.html?news_id=188363

http://www.poslednjavest.com/danas-drustvo/zakon-ne-prepoznaje-digitalizaciju.html

http://glassrbije.org/index.php?option=com_content&task=view&id=57851&Itemid=26

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=04&dd=19&nav_id=425522

 

Srbija: Evropska unija pružila finansijsku podršku

18. 04. 2010.

Evropska unija donirala je Srbiji osam miliona eura za nabavku DTT opreme, te pet miliona eura za tehničku podršku i promociju DTT platforme, navodi web stranica Digitag. Međutim, potrebno je mnogo novca za obnavljanje i osposobljavanje zemaljskih predajnika, kao i cijele distribucione mreže za emitovanje digitalnog TV signala, tvrdi Irini Reljin, pomoćnica ministarke za telekomunikacije Srbije. Ministarstvo planira pružiti i finansijsku pomoć države socijalno ugroženim licima u vidu nabavke set-top box (STB) uređaja.

Izvor: http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=3173

 

Španija : Upotreba DTT usluga raste

16. 04. 2010.

Impulsa TDT iznosi podatke da je u Španiji do drugog aprila, nakon potpunog isključivanja analognog signala, upotreba DTT usluga porasla za 5.7%, te sada digitalnu televiziju gleda 89,3% kućanstava ove zemlje. Oko 1.2 miliona risivera je prodato tokom februara, a procjenjuje se da je u upotrebi do kraja marta ove godine čak 31 milion uređaja. Javni kanali sada pokrivaju 98.79% zemlje, a komercijalni kanali ne zaostaju sa 98.36% pokrivenosti. Oni koji ne koriste DTT imaju opciju kablovskog prijenosa (19.2%) ili digitalnog satelita (9.1%).

Aktuelni su i HD testni prijenosi u Madridu i Barceloni. Četiri televizijska kanala su dostupna u HD verziji u testnoj fazi (TVE HD, Canal+ HD, Telecinco HD i Go TV HD). Ovi prijenosi služe samo za tehničke testove, te se ovim kanalima ne garantuje licenca.

Izvori: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/16/dtt-ahead-after-spanish-aso/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/06/spain-tests-hd-over-dtt/

 

Bugarska: Novi DTT tender

13.04.2010.

Bugarski regulator Communications Regulation Commission (CRC) je primio sedam ponuda za upravljanje DTT multipleksom kojeg će koristiti javni servisi. Komisija za regulaciju komunikacija Bugarske je odbila imenovati ponuđače. Budući operator multipleksa primiće dozvolu od 15 godina i pružaće DTT usluge u 12 gradova širom zemlje. Pretpostavlja se da su među ponuđačima firma NURTS, austrijski ORS, Bulsatcom, Interactive Media Services, Adepto i Tesla Bulgaria. Dva nacionalna komercijalna DTT multipleksa ove zemlje već imaju određene operatore, slovački Towercom i latvijski Hannu Pro. Bugarska planira potpuno isključiti analogni sistem do decembra 2012. godine.

Izvori: http://www.novinite.com/view_news.php?id=115835

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/13/new-dtt-tender-in-bulgaria/

http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/08/financial-boost-for-bulgarian-dtt/

http://www.novinite.com/view_news.php?id=115213

 

Španija isključila analogni TV sistem  

02/04/2010

Španija je izvršila potpuni prelazak na digitalni TV sistem, čime je konačno ispunila treću fazu procesa digitalizacije, predviđenog u njihovom Nacionalnom tranzicijskom planu. Postepena digitalizacija je počela već 23.07.2007. godine u provinciji Soria, prebacivanjem 16.6 miliona ljudi sa analognog na digitalni TV prijem, da bi danas nakon tri nepune godine, oko 43 miliona ljudi u Španiji primalo isključivo usluge digitalne zemaljske televizije (DTT). Procjenjuje se da je proces tranzicije koštao 288 miliona eura, od čega je 220 miliona otišlo samim regionima na soft loans i grantove. Trenutna pokrivenost područja digitalnim prijenosom procjenjuje se na 91%-98%, dok su poneka manja područja idalje bez adekvatnog prijenosa zbog složenosti svog reljefa i položaja. U nekim mjestima je taj problem već riješen korištenjem satelitskog sistema za prijem digitalnog signala. Španija ima osam javnih i 24 privatna TV kanala na nacionalnom nivou.

Izvori:
http://www.myhotnews.net/192/
analog-tv-in-spain-finally-disappears-today/

http://www.dvb.org/about_dvb/dvb_worldwide/spain/index.xml

Slika: http://www.satandpcguy.com/Site/Resources/tdtlogos/tdtlogo.jpg

 

Švedska raspisala tender za HD DTT dozvole

01/04/2010

Švedski RTVV (Radio and Television Authority) je pokrenuo tender za nove licence koje se mogu odnositi na nacionalne, regionalne i lokalne stanice, sa opcijama standardnog ili high definition (HD) prijenosa. Procjenjuje se da ima dovoljno kapaciteta za dvije emiterske mreže. Licence će biti dodjeljene krajem juna i vrijediće do 31. marta 2014. godine. Transmisija će se najvjerovatnije raditi u MPEG-4, DVB-T2 standardu.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/04/01/
sweden-calls-for-hd-dtt-licences/

 

DVB planira izradu standarda za 3D TV

31/03/2010  

DVB Project planira radni program u cilju razvoja standarda za 3D TV. Plan podrazumijeva da se ugovori prva faza 3D TV sistema ove godine. Ovim standardom bi korisnici mogli koristiti već postojeće set top box aparate za prijenos 3D sistema. Ipak, morali bi nabaviti novi, 3D TV displej koji bi mogao prikazivati i 2D i 3D format. DVB Project je odredio dvije ekspertne grupe. Prva grupa već priprema tržišne uslove za 3DTV, dok druga grupa treba osigurati potrebna tehnološka rješenja, koja će odgovarati ustanovljenim tržišnim uslovima. Već se vode diskusije i o sistemu druge faze u kojoj će se razmatrati potrebe za prilagođavanjem postojećih risivera (prijemnika), kao i potencijalna opcija za korisnika da prilagodi kvalitet slike za maksimalni ugođaj.

Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/31_mar_10/
dvb_aims_for_3d_tv_standards_by_year-end

Slika: http://www.abinesh.com/delirium/wp-content/uploads/2010/03/3d-tv.jpg

 

HD-DTT porast u Slovačkoj

22/03/2010 

Uslugama nove slovačke HD-DTT platforme, kojom upravlja Towercom, planirano je pokriti 93.9% populacije do kraja juna, s obzirom na tendenciju rasta koja se do sad pokazala. Ova platforma koristi MPEG-4 AVC tehnologiju kompresije. Drugi i treći multipleks, predodređeni jednako za javne i komercijalne TV servise, bi trebali da se pokrenu 30. juna ove godine.

Izvori : http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/22/
slovak-dtt-rollout-on-track/

http://www.rada-rtv.sk/sk/aktuality/?aktualitaId=991

 

Lattelecom iznosi plan besplatnih digitalnih dekodera

10/03/2010

Latvijska telekomunikacijska kompanija Lattelecom je spremna priskrbiti besplatne digitalne dekodere za kućanstva s nižim primanjima. Do 70,000 kućanstava bi dobilo besplatne dekodere, ali pod uslovom da se time garantuje produženje prava DTT emitovanja za Lattelecom do 2018. godine, čime bi se ugovor produžio za pet godina.

Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/mar_10/10_mar_10/
lattelecom_mulls_free_decoder_plan

 

Pink prvi nosilac drugog slovenačkog DTT multipleksa

10/03/2010

Pink SI, koji je dio srbijanske Pink TV grupe, postao je prvi emiter potpisnik za nosioca slovenačkog multipleksa B, što je rezultat ugovora na deset godina postignutog između Pink SI i Norkring d.o.o multipleks operatera. MUX A, koji je već u pogonu, služi isključivo za upotrebu javnom RTV servisu Slovenije, dok će drugi multipleks biti dodjeljivan komercijalnim stanicama. MUX B bi trebao početi s radom prvog septembra tekuće godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/2010/03/10/
pink-secures-slovenian-dtt-carriage/

 

Europe Cable: Visok procenat rasta pretplatnika digitalne televizije

05/03/2010  

Na Cable kongresu 2010 u Briselu istaknut je kontinuiran i jak rast platformi za telefon, televiziju i high-speed internet usluge preferiranog standarda u Evropi. Zabilježen je rast od 21 procenat pretplatnika digitalne televizije i sada broji 21.5 miliona širom Evrope. Novi cilj je dostignut u digitalnoj tranziciji, jer su po prvi put dohoci digitalne kablovske televizije nadmašili prihode analogne.

Izvor: http://www.advanced-television.com/2010/mar1_mar5.htm#h2

 

Cardiff započinje proces prelaska na digitalnu TV

03/03/2010

Glavni grad Velsa (Wales, Welsh) započinje proces isključivanja svojih TV stanica sa analognog sistema. Prvi počinje BBC2 kanal, dok bi ostali analogni kanali trebali izvršiti prelazak 31. marta. Kada se proces završi, Vels će biti prva zemlja u Velikoj Britaniji koja je kompletno završila prelazak sa analogne na digitalnu televiziju.

Izvor: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2010/03/
cardiff-prepares-for-tv-switchover/

 

POVEĆANA TAKSA FRANCUSKIM EMITERIMA

Francuska

02/09/2009

Vodeći francuski komercijalni kanali osudili su porez koji im je nametnut kao kompenzacija za  gubitak prihoda od oglasa France Télévision, nastao kao posljedica djelimične zabrane reklamiranja na javnim kanalima, tražeći potvrdu da reforma finasijskog sistema javnog emitera France Télévision neće uticati na njihovo poslovanje.
TF1, M6 i Canal Plus,  pod pokroviteljstvom Udruženja privatnih emitera,  iskoristili su nedavno objavu javnih emitera da je gubitak  od zabrane reklamiranja manji od očekivanja, kao suprotnost argumentu koji ide u prilog podizanju takse. Emiteri su pozvali na hitno rješavanje problema.
Nicolas de Tavernost, predsjedavajući RTL-a rekao je da će pad prihoda u drugoj polovici godini biti manji u odnosu na prvih 6 mjeseci.
Izvor: http://www.digitaltveurope.net/news_articles/
sep_09/02_sep_09/french_broadcasters_hit_out_at_tax

 

SAVJETI ZA OSOBE SA POSEBNIM POTREBAMA

Velika Britanija

01/09/2009

Osobe sa posebnim potrebama zavise od komunikacijskih usluga isto kao i svi ostali, ako ne i više. Ofcom ima usvojene statute iz kojih proizilaze obaveze iskorištavanja usluga pomoću kojih bi se pružila pomoć osobama sa posebnim potrebama. Većina glavnih emitera nudi pristup uslugama kao pomoć osobama sa posebnim potrebama u gledanju televizijskog programa. Obezbijeđeni su titlovi na analognoj i na digitalnoj televiziji za osobe sa oštećenjima sluha na 5 glavnih kanala u Velikoj Britaniji (BBC1, BBC2, ITV1, Channel 4/S4C i  5) i na 60 drugih kanala na digitalnoj televiziji. Također, emituje se i program znakova za korisnike “Britanskog jezika znakova” na analognoj i digitalnoj televiziji, a programi audio opisa za osobe sa oštećenim vidom samo na digitalnoj televiziji.
Programi koji omogućavaju pristup ovim uslugama mogu se naći na svim važnijim popisima u magazinima, novinama i na elektronskim programskim vodičima na digitalnim televizijama pod sljedećim skračenicama: S (titlovi),  SL (jezik znakova) i AD (zvučni opis).
Izvor: http://www.ofcom.org.uk/consumer/2009/09/advice-for-disabled-people/

 

PREKO 200 RADIO STANICA PRED ZATVARANJEM

Velika Britanija

17/08/2009

Radio stanice u Velikoj Britaniji su pred zatvaranjem zbog ograničavanja finansija i zbog neuspjeha Vlade da implementira mehanizam javnog finansiranja koji je utemeljen zakonom 2003. godine.
Organizacija za ljudska prava ARTICLE 19 traži od čitatelja da potpišu peticiju pozivajući Vladu Velike Britanije da podrži radio stanice u skladu sa procjenama i preporukama iz Everitt izvještaja 2003. godine.
U Velikoj Britaniji, Community Radio Order 2004, zabranjuje radio stanicama da naplate više od 50%  prihoda od sponzorstva i oglašavanja. Neke stanice su onemogućene da naplate bilo koje prihode iz ovih izvora. Ovim odredbama, fond bi trebao biti dopunjen sa dodatnih 30.000 funti po radio stanici godišnje, što je trebalo, prema procjenama Vlade, iznositi 3-4 miliona funti godišnje. U prvoj godini fonda, obezbijeđeno je samo 500 000 funti, za 14 radio stanica. Danas postoji preko 200 stanica, a u fondu nije došlo do povećanja. Preko 200 radio stanica u Velikoj Britaniji nude lokalnim slušaocima sadržaj koji je često zanemaren i igorisan od strane vodećih medija. Oni rade na neprofitnoj osnovi i u vlasništvu su lokalnih zajednica. Lokalne radio stanice su od vitalne važnosti u kreiranju različitog medijskog okruženja za manje zajednice.
Izvor: http://www.article19.org/publications/regions/europe/index.htm


PROBLEMI U PRUŽANJU USLUGA

SAD

Iskustva pojedinih zemalja pokazuju, da usluge koje se nude osobama  sa posebnim potrebama, donose i određene probleme za koje je potrebno naći rješenje prije potpunog prelaska na digitalno emitovanje.
U SAD, približavanjem datuma prelaska na digitalno emitovanje koji je bio zakazan za februar, mnoštvo tehničkih problema, koje se odnose na osobe sa posebnim potrebama, isplivalo je na površinu.
Zbog nastalih problema, udruženje za osobe sa posebnim potrebama (Coalition of Organizations for Accessible Technology (COAT)), podržalo je odgađanje datuma prelaska na digitalno emitovanje (DTV) pozivajući  Kongres SAD-a za pomoć. Članovi udruženja dobijali su pritužbe o  izostavljanju i nestajanju titlova, preklapanju i pojavljivanju titlova na sredini TV ekrana, blokiranju slike, iskrivljenim, premalim ili prevelikim titlovima. Pokazali su se  problemi sa primanjem i prikazivanjem titlova, teškoće sa uređajima koji omogućavaju pristup programu osobama sa posebnim potrebama (dodatno pripovijedanje vizuelnim programskim elementima tokom pauza u programu) i teškoće sa spajanjem digitalne opreme. Korisnici su također nailazili na  probleme  u svojim nastojanjima da prikupe informacije od pružaoca usluga TV programa, proizvođača opreme i trgovaca na malo.
(Više o ovome možete pročitati na : http://www.dtv.gov/outreach_article_disabilities.html )


KAKO ZAŠTITITI DJECU?
28/07/2009
Britanski regulator Ofcom objavio je kratku brošuru i video materijal koji se odnose na zaštitu djece u digitalnom svijetu, kao i zaštitu djece na Internetu. Ofcom je također pokrenuo kampanju sa namjerom da pomogne roditeljima na koji način učiniti sigurnom djecu koja veliki dio ljetnog raspusta provode na Internetu.


Digitalna televizija
U paketima mnogobrojnih kanala koje nudi digitalna televizija, postoje kanali koji se ne preporučuju djeci. Digitalna televizija ima ugrađen sistem koji omogućava kontrolu kanala sa detaljnim uputstvom korištenja. 

 

Internet
pic1Djeca o novim tehnologijama brže uče od svojih roditelja. Iako roditelji često smatraju da je Internet kompleksni medij s kojim djeca imaju više iskustva u korištenju, ipak mogu poduzeti niz koraka da zaštitite svoju djecu.

Ofcom predlaže da je jedan od najboljih načina u zaštiti djece da obrazujemo sebe, kako bi mogli pomoći djeci.

 • potrebno je razgovarati sa djecom i mladima, upoznati njihova interesovanja i omiljene stranice na Internetu, provesti izvjesno vrijeme s njima dok su na Internetu;
 • pomoći im da shvate proces pretraživanja na Internetu i kako da izbjegnu neprikladan sadržaj;
 • objasniti djeci i mladima da mogu naći sadržaj koji ih može uznemiriti, da mogu razgovarati  sa roditeljima ili odraslom osobom u koju imaju povjerenja  o onom što ih je uznemirilo;
 • kontrolisati dužinu vremena koje provode na Internetu;
 • pic2savjetovati ih da nikada ne daju lične informacije (ime, adresu, naziv škole, telefonski broj), ne odgovaraju na email poruke ili otvaraju priloge od nepoznatih ljudi;

 

 • potražite informacije u biblioteci ili školi o korištenju Internet, zaštiti djece na Internetu, kontrolišite opciju Istorija na kompjuteru koja sadrži posjećene stranice;
 • pic3blokirajte stranice opcijama koje nudi  Browser ili kupovinom softvera.

Izvor: http://www.ofcom.org.uk/advice/guides/media/

 

TINEJDŽERI PROVODE SATE NA INTERNETU

Softverska kompanija Cyber Sential, koja pravi softvere za blokiranje Internet stranica i kontrolu Interneta, provela je anketu kojom je ubuhvatila 100 ispitanika uzrasta između 13 i 19 godina, sa ciljem da sazna koliko tinejdžeri provode vremena pred Internetom i koliko vremena provode na pojedinim stranicama. Rezultati su pokazali da tinejdžeri provedu osam sati u sedmici pretražujući stranice sa seksualnim sadržajem, informacijama o plastičnoj kirurgiji, povećanju grudi i ubrizgavanju kolagena. Jedan od četiri tinejdžera, priznao je da redovno razgovara sa nepoznatim osobama „online“ i što je još više alarmirajuće, smatra da je to potuno bezopasno. Anketa također pokazuje da većina tinejdžera ostaje kod kuće sama za računarom, barem dva sata na dan. Jedna trećina krije od roditelja određene sadržaje sa Internet stranica koje su posjećivali.
Iako je 'chat' s prijateljima preko društvenih mreža bezopasan i zabavan, Internet u cjelini nije  siguran. Tinejdžeri  moraju znati prepoznati kada da prijave sumnjivo ponašanje.
Na drugoj strani roditelji ne trebaju biti prestrogi, zato što je Internet jako dobar izvor učenja i   napredovanja.
Izvor: http://news.sky.com/skynews/Home/UK-News/
Soft-Porn-Teenagers-Using-Sites-As-Well-As-Cosmetic-Surgery-And-Family-Planning/Article/200902215220005


MAKEDONIJA SE DIGITALIZIRA

Makedonija
25/07/2009

Telekom Slovenije je prošlog mjeseca pobijedio na tenderu makedonske Agencije za elektronske komunikacije (AEK) za licencu za digitalnu zemaljsku televiziju (DTT), što će zemlji pomoći da izvrši prijelaz sa analogne na digitalnu TV. Telekom Slovenije bio je jedina kompanija koja je dostavila ponudu za projekat u februaru. Kompanija je platila oko 301.000 eura za desetogodišnji digitalni TV prijenos, i planira u taj projekat uložiti preko 90 miliona eura. Makedonija je na tračnicama u skladu s preporukom EU da se do 2015. treba uspostaviti i pokrenuti u cjelini digitalna mreža. "Makedonija je lider u oblasti elektronskih komunikacija u jugoistočnoj Evropi i sad postaje jedna od vodećih zemalja koje imaju tu vrstu usluge na cijeloj teritoriji.
Država pristupa grupi zemalja EU koje su već počele pružati usluge zemaljske digitalne televizije," kaže se u saopćenju za štampu AEK-a iz aprila. Prema tom saopćenju za štampu, Telekom Slovenije će domaćinstvima besplatno davati kutije za "digitalnu uspostavu", što će predstavljati trošak od nekih 20 miliona eura.
TV paket za osam nacionalnih kanala će također biti besplatan, ali će se za strane kanale, koji se nude putem kablovskih operatera, plaćati mjesečna naknada od otprilike sedam eura.
Izvor: http://www.radiosarajevo.ba/content/view/7647/27/


VLADA ODLUČUJE O DTT SUBVENCIJAMA

Srbija
14/07/2009

Vlada je usvojila Strategiju za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje. Prema Strategiji, bit će potrebno između 87 i 115 miliona eura za proces prelaska.
Navodi se da će se za alokaciju koristiti međunarodni zajmovi u iznosu od  75 miliona eura za digitalnu opremu. Mrežni operator, RTS bit će promijenjen iz javnog emitera u nezavisnu kompaniju.
Vlada će obezbijediti između 12 i 40 miliona eura za subvencioniranje nabavke DTT prijemnika. Jedna od mogućnosti je da  50 eura bude dodijeljeno domaćinstvima sa niskim primanjima, za koje se procjenjuje  da ih ima oko 30.000, a druga mogućnost je da se  dodijeli 25 eura svim domaćinstvima, neovisno na prihod. Vlada procjenjuje da će set-top box koštati 50 eura do 2011. godine. Proces prelaska na digitalno emitovanje  će biti završen 4. aprila 2012. godine
Izvor : http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2825


KAKO ISKORISTITI “DIGITALNU DIVIDENDU”  I DODATI 50 BILIONA EURA  EKONOMSKOM RASTU EVROPE?

Brisel

10/07/2009

pic4Prelazak sa analogne na digitalnu televiziju će osloboditi radio frkevencije u Evropi, koje će se iskoristiti za uvođenje novih usluga. Procjenjuje se da će zemlje Evropske unije: Njemačka, Finska, Luksemburg, Švedska, Holandija, Belgija (Flandrija) i veći dio Austrije od digitalne dividende dodatno zaraditi. Ostale države EU-e će ih slijediti do 2012. godine.
Politika telekoma EU je da se iskoristi potencijal koji pruža prelazak na digitalno emitovanje, kao što i iskorištavanje novoslobođenog radiospektra može poboljšati način komunikacije i pristupa audiovizuelnom sadržaju. Efikasno iskorištavanje tih resursa će također poboljšati konkurenciju u zemljama EU, povećavajući inovacije u opremi i bežičnim uslugama, omogućavajući lakši mobilni širokopojasni pristup. Evropska komisija pokreće konsultacije kako bi utvrdila način poboljšanja zajedničkog poslovanja na nivou EU-e. Konsultacije će trajati do 4. septembra 2009. godine.
Viviane Reding, povjerenik EU-e za Informacijsko društvo i medije rekla je da je digitalna dividenda došla u kritičnom momentu kada želimo povezati sve dijelove Evrope „ high-speed” širokopojasnim pristupom . Evropa će postići sve ovo ako usvoji koordiniran pristup koristeći radio spektar na najefikasniji način. Zavisno od izbora, potencijalni uticaj digitalne dividende može biti potpomognut bilionima eura. Želimo bolje razumjeti šta javnost, emiteri, mobilni operatori i drugi tržišni igrači misle o ovim izborima prije nego što okončamo naše zahtjeve.
Prikladna evropska koordinacija bi povećala potencijalni ekonomski uticaj digitalne dividende za dodatnih 20 do 50 biliona eura do 2015. godine.
Izvor: http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?
reference=IP/09/1112&format=HTML&aged=0&language=EN&guiLanguage=en


PREPORUKA CM/REC(2009)5

08/07/2009

Odbor ministara Vijeća Evrope usvojio je 8. jula 2009. godine,  Preporuku državama članicama o mjerama zaštite djece od štetnih sadržaja i ponašanja, promovišući aktivno učestvovanje u novom informacijskom i komunikacijskom okruženju.

 • prioritet Vijeća Evrope je zaštiti slobodu izražavanja i ljudsko dostojanstvo u informacijskom i komunikacijskom okruženju, obezbjeđujući nivo zaštite maljoljetnika protiv štetnog sadržaja i razvoja dječije medijske pismenosti;
 • rizik od povrede može nastati iz  sadržaja i ponašanja, kao što je „online“ pornografija, degradirajući i stereotipni prikaz žene, prikazivanje i glorifikacija nasilja i samopovređivanja, ponižavajući i diskriminirajući ili rasistički način izražavanja, žrtve djece u trgovini ljudima, nasilje, uhođenje i drugi oblici maltretiranja, koji su u mogućnosti naštetiti fizičkom, emocionalnom i psihičkom dobru djece;
 • pažnja bi trebala biti posvećena normativnom tekstu usvojenom od Vijeća ministara;
 • potrebno je omogućiti djeci znanje, vještine, razumijevanje, određene stavove, vrijednosti ljudskih prava i ponašanja, koji su neophodni za učestvovanje u društvenom i javnom životu;
 • potrebno je ohrabriti, raditi na povjerenju, kao i označiti sadržaj neutralnim pristupom, kako bi se omogućilo  djeci i odraslima da sami  prosude  o vrijednosti Internet sadržaja;
 • Vijeće ministara preporučuje da države članice, u saradnji sa privatnim sektorom i društvom, razvijaju i promovišu strategiju zaštite djece od sadržaja i ponašanja koji nosi rizik nanošenja povreda, dok se zagovara njihovo aktivno učestvovanje i što je bolje moguće korištenje novih informacija i komunikacijskog okruženja.

Više o Preporuci: https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=1470045&Site=CM


JAVNA RASPRAVA O NACRTU STRATEGIJE I AKCIONOG PLANA

Srbija
22/05/ 2009
Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo pokreće javnu raspravu radi pribavljanja mišljenja stručne i šire javnosti o nacrtu Strategije i Akcionog plana za prelazak sa analognog na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa u Republici Srbiji.
Izvor: http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/javne_konsultacije/
strategija_i_akcioni_plan_za_prelazak_na_digitalno_emitovanje.521.html

 

MEDIASET POD ISTRAGOM

Italija

12/05/2009

img3
Regulator za komunikacije Republike Italije Agcom će istražiti da li komercijalni emiter Mediaset drži dominantnu poziciju na DTT tržištu i uticaj koji to može imati na kompetitivnost.
Trenutno zakonodavstvo zabranjuje jednom emiteru da obezbijedi više od 20 % od ukupnih televizijskih programskih usluga na DTT platformi. Mediaset obuhvata 33% usluga na DTT platformi, odnosno nudi 14 od 43 nacionalna servisa.
Isključujući dva servisa koja su dostupna u okviru Mediaset pay-DTT platformi, a koji nisu u vlasništvu Mediset-a, Studio Universal i Steel, udio Mediaset-a na DTT platformi pada na 28%.
Uprkos istrazi, Mediaset objavljuje planove za pokretanje DTT servisa, Italia 2 do kraja ove godine.
Izvor: advanced-television.com


ODRŽAN PRVI MINISTARSKI SKUP U OBLASTI DIGITALIZACIJE

Srbija
27/04/2009


img4U Narodnoj skupštini Republike Srbije održan  je Regionalni seminar i ministarski okrugli sto o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa, koji je okupio više od 19 visokih delegacija iz Centralne i Istočne Evrope.

 

Rezultati sa ministarskog okruglog stola

Cijela regija Centralne i Istočne Evrope je u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje. U saradnji sa ITU-om, Ministarstvo telekomunikacija informacijskog društva Republike Srbije ugostilo je subregionalni seminar i ministarski okrugli sto na temu prelaska sa analognog na digitalno terestrijalno televizijsko emitovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, u Beogradu od 27. do 29. aprila 2009. godine. Ministarski
okrugli sto je organizovan kako bi se bolje razumjela kompleksnost procesa prelaska sa analogne na digitalno emitovanje i kako bi se definisao put nadolazećeg gašenja analognog emitovanja u istoj regiji. Ovaj događaj je okupio iskusne administracije u ovim pitanjima, kako bi razmijenili iskustva i najbolju praksu pokrivajući pravne, tehničke i ekonomske aspekte procesa prelaska sa analognog na digitalno emitovanje.

Republika Srbija je 2006. godine u Ženevi potpisala sporazum GE06 i time se obavezala da najkasnije do 17. juna 2015. godine pređe na digitalno emitovanje radio i televizijskog programa, što su dužne da urade i sve evropske zemlje. Ubrzan proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje očekuje se do početka 2010. godine. Preporuka Evropske Komisije članicama EU je da potpuni prelazak na digitalno emitovanje bude završen do početka 2012. godine.
Učesnici ministarskog okruglog stola su se složili da pozovu vlade da:

 • “pokušaju ubrzati proces prelaska u Centralnoj i Istočnoj Evropi kako bi se sve završilo do 2012. godine.”
 • “usvoje nove tehnologije i standarde za digitalni radio i televiziju, posebno za kompresiju digitalnih podataka  i za emitovanje digitalnog terestrijalnog radija i televizije.”
 • “nastave posao na harmonizaciji radiofrekventnog spektra u Istočnoj i Centralnoj Evropi.

Ovom prvom ministarskom skupu u oblasti digitalizacije prisustvovala je i delegacija Bosne i Hercegovine.
ITU očekuje od ovog sastanka da se ubrza bilateralna i multilateralna kooperacija na polju telekomunikacija, te da će proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje biti uspješan u cijeloj Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Kompletan prilog se može naći na stranici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije:
Izvor: http://www.mtid.gov.rs/aktivnosti/aktuelno.489.html

 

AUSTRALIJA ULAŽE 23 MILIJARDE EURA U INTERNET

Australija
07.04.2009

Vlada Australije sagradit će nacionalnu širokopojasnu internet mrežu velikih brzina, što će koštati 43 milijarde australijskih dolara ili 23 milijarde eura. Premijer Kevin Rudd je rekao da će ovaj najveći državni projekt obezbijediti 37.000 radnih mjesta i pomoći oslabljenu ekonomiju.

Premijer Kevin Rudd je pozvao privatne kompanije da se uključe u novu firmu i sagrade mrežu sa brzinom prenosa 100 Mbit/s, dovoljno brz da se izvrši download od nekoliko filmova istovremeno.  Australija ima sporiji i skuplji internet servis nego većina razvijenih zemalja, što ugrožava i njenu poslovnu konkurentnost. Plan da gotovo svaka kuća bude povezana optičkim kablom je najveći infrastrukturni projekat u istoriji.
Izvor: http://www.nytimes.com/2009/04/08/technology/internet/
08broadband.html?_r=1&ref=technology

 

SUBREGIONALNI SEMINAR ITU-a I OKRUGLI STO ZA CEE

Srbija
03.04. 2009

Subregionalni seminiar ITU-a i okrugli sto na temu Proces prelaska sa analognog emitovanja na digitalno terestijalno emitovanje u Centralnoj i Istočnoj Evropi, bit će održan 27-29. aprila 2009.godine u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Ovaj sastanak je organizovan od strane ITU-a i Ministarstva telekomunikacija i informacionog društva Republike Srbije.

 • Seminar i okrugli sto su prilike za razvijanje dijaloga na temu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje organozovani sa ciljem da se uzmu u obzir najvažniji tehnički, regulatorni i ekonomski aspekti. Glavni cilj sastanka je rasprava o sljedećim temama:
 • Izazovi digitalnog emitovanja (tehnički, ekonomski i regulatorni aspekti);
 • Iskustvo i trendovi prelaska na digitalnu televiziju i radio emitovanje;
 • Harmonizacija tehničkih, ekonomskih i regulatonih tema vezanih za prelazak na digitalno emitovanje.
  Okrugli sto je dio programa Seminara, na kojem učestvuju ministri iz Centralne i Istočne Evrope. Predsjedavajući će biti dr. Hamadoun Touré, generalni sekretar ITU-a, i NJ.E. Jasna Matić ministar za telekomunikacije i informacijsko društvo Republike Srbije.

Izvor : http://www.itu.int/ITU-D/eur/europe/2009-MRT-Broadcasting/index.html


HRVATSKI TELEKOM - DTT NATJEČAJ

Hrvatska
31.03. 2009
Hrvatski Telekom (T-HT) je izrazio namjeru da bude uključen u proces prelaska sa analognog na digitalno emitovanje. Prema Business.hr, HT je odlučio da učestvuje  na tenderu za dva multipleksa (A  i B), koji je organizovan od strane Hrvatske pošte  i Agencije za elektronske komunikacije (HAKOM) za digitalnu terestrijalnu televiziju.  Krajnji rok za dostavljanje ponuda bio je 30. marta 2009. godine. Dozvole za dva multipleksa,  koje će se dodjeljivati na period od deset godina, bit će uručene 28. aprila. Svaka dozvola posebno pokriva 95% populacije.
Izvor : http://www.broadbandtvnews.com/?p=16059


OBAMA TRAŽI POMJERANJE ROKA ZA PRELAZAK NA DIGITALNU TV

13/01/2009

s2 Izražavajući zabrinutost za spremnost Amerikanaca za prelazak na prijem digitalnog TV signala i ukidanje analognog, novoizabrani američki predsjednik Barack Obama obratio se Kongresu sa prijedlogom da donese odluku o produženju roka za prelazak na prijem digitalnog TV programa. Dosadašnji rok za prelazak na digitalnu TV bio je 17. februar 2009. godine, a Obamini saradnici predlažu da se ovaj termin pomjeri u drugu polovinu godine. Jedan od glavnih razloga, koji se navodi u prilog ovom prijedlogu, je nedostatak sredstava u pet milijardi dolara teškom fondu koji je formirala Bushova administracija i koji je trebalo da alimentira troškove američkih domaćinstava koje bi imala po osnovu prelaska na prijem digitalnog TV signala. Pored ovog razloga, problem predstavlja i nedovoljna edukacija domaćinstava o digitalnoj televiziji.
Prema statistikama, 19 miliona domaćinstava je potvrdilo da nisu u potpunosti pripremljeni za prelazak na digitalno emitovanje. U decembru 2008. godine, 6,8% domaćinstava je bilo potpuno nepripremljeno, a 10% je imalo jedan TV set koji nije sposoban za prijem digitalnog signala.
Izvor:
http://www.digitag.org/WebLetters/2009/External-Jan2009.html


SRBIJA – IPTV

26/12/2008

Telekom Srbija od prvog decembra uvodi IPTV u komercijalnu upotrebu u Srbiji. IPTV je  digitalna televizija, a slika se prenosi putem Interneta.
U ponudi sada imaju 47 kanala u osnovnom paketu, i još 12 u dodatnom, a korišćenje će do kraja januara 2009. biti besplatno. Za razliku od dosadašnjeg gledanja TV programa, sa IP televizijom gledaoci postaju urednici sopstvenog televizijskog programa.
Tako, na primer, možete bilo koju emisiju, sa bilo kog kanala, sedam dana unapred rezervisati i snimiti, neke programe zaključati tako da niko ne može da ih gleda, ili napraviti listu omiljenih kanala. ( B92 Beograd)
Izvor: http://www.vesti.rs/izvor/Telekom-IPTV-od-1-decembra.html


BRISEL - MOBILNA TV NA EVROPSKIM MOBILNIM TELEFONIMA

10/12/2008

Evropska komisija je preuzela odlučne korake u promociji konkurentskih usluga mobilne TV u EU. Objavljen je set smjernica za odobravanje mobilne TV  kako bi se ubrzalo širenje ovih usluga širom Evrope. Očekuje se da će dobit od mobilne TV dostići više od 7.8 milijardi EUR u 2013. godini. Komercijalne usluge, koje su pokrenute prije ljeta 2008. godine u nekim evropskim zemljama, pokazuju da rastu zahtjevi korisnika: samo u Holandiji  10.000 korisnika se već preplatilo na usluge Mobilne TV na početku jeseni. Potrebno je odobrenje za usluge Mobilne TV prije bilo kojeg komercijalnog pokretanja od strane država članica mobilne TV. Zajedno uz dodatak DVB-H standarda na listu Evropske unije, ovaj vodič pokazuje jaku posvećenost promociji novih usluga za evropske korisnike.

Izvor: http://europa.eu/


NJEMAČKA - ZAVRŠEN PRELAZAK NA DIGITALNU TELEVIZIJU

10/12/2008

Mrežni operator Media Broadcast je potvrdio da je prelazak sa analognog na digitalno emitovanja završeno u Njemačkoj. Usluge su sada dostupne za 90% stanovništva.
Kako bi se uspješno zaršio kompletan porces prelaska, Media Broadcast je zamijenila je ukupno 283 prenosne stanice za emitovanje i postavila nove antene na 79 lokacija. Preko 6000 analognih predajnika i prenosnika su povučeni iz rada.
Gledaoci su sada u mogućnosti da gledaju između 12 i 30 televizijskih programa zavisno o njihovoj lokaciji.
Proces digitalizacije je završen dvije godine prije roka utvrđenog od strane njemačke federalne vlade.

Izvor: http://www.media-broadcast.com/en/company/press/media-broadcast-completes-the-upgrade-to-digital-terrestrial-television.html


ŠPANIJA - 6 MILIONA EURA ZA PROMOTIVNU KAMPANJU

4/12/2008

Vlada troši 6 miliona eura za promotivne DTT usluge tokom sezone odmora. Promotivna  kampanja uključuje promociju u novinama, na televiziji i radiju. Gledaoci se ohrabruju da kupuju DTT prijemnike sada, a ne da čekaju isključenje analognog emitovanja.

Izvor: advanced-television.com


KIPAR: DIGITALNA TV DO 2011

03.10.2008

Ministar za komunikacije i djelatnosti Nikos Nikolaides i ministar za unutrašnje poslove Neoclis Sylikiotis objavili su 3. oktobra da će Kipar do 2012 preći na digitalno terestrijalno emitovanje. Prije potpunog prelaska na digitalno emitovanje, postojat će tranzicijski period koji će paralelno emitovati digitalni i analogni signal.

Izvor: http://www.hri.org/news/cyprus/cna/2008/08-10-03_1.cna.html


EVROPSKI PARLAMENT LANSIRAO VLASTITI WEB TV KANAL

22/09/2008

Evropski parlament je lansirao vlasititi web TV kanal. Poznat kao EuroparlTV, cilj je „približiti Parlament evropskim građanima na moderan i kreativan način“. Također je rečeno da “Evropski parlament preferira web TV kanal u odnosu na tradicionalno emitovanje kanala. EuroparlTV je podijeljen na 4 kanala, a svaki kanal ima za cilj drugačiju vrstu publike.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/?p=8626


FRANCUSKA

09/09/2008

Proizvođači će ubuduće morati ugrađivati MPEG-4 AVC HD tuner u svaki TV set veličine 66 cm (26 inča) i veći od 1. decembra. Ovo je dodatak zahtjevu da svaki HD-ready TV set mora imati HD tuner također od 1. decembra. Svaki TV set i set-top box mora imati HD/DTT tuner od 1. decembra 2012.godine.

Izvor: LegiFrance http://www.digitag.org/  


28.08.2008.god

JAPAN - NAJTANJI I NAJLAKŠI LCD TELEVIZOR

Sony Korporacija u Tokiu, objavila je da  će se ove godine na tržištu pojaviti  najtanji i najlakši LCD televizor. Novi 40-inčni model (101.6 cm)je samo 9,9 mm širok a težak samo 12,2 kg. Procjenjuje se da će u Japanu koštati $4.478.
Na tržištu će se naći i prvi LCD televizor koji prikazuje 240 okvirova (frames) u sekundi za razliku od sadašnjih Sony modela koji prikazuju 120 okvirova u sekundi. Više okvirova znači bržu pokretljivost i povezanost slike što u sportskim programima i akcionim filmovima.

Izvor:
http://news.yahoo.com/s/nm/20080828/tc_nm/sony_dc


07.08.2008.
ŠPANIJA - DTT POKRIVENOST DOSTIGLA 89% POPULACIJE

Od kraja jula, pristup uslugama u Španiji ima 89,15% populacije, što predstavlja 3,8% povećanje pokrivenosti u poređenju sa istim periodom prošle godine.
Kao naredni korak, do kraja jula, DTT pokrivenost mora dostići 90% populacije do kraja ove godine a 93% do 31.jula 2009.godine. U završnoj fazi prelaska sa analognog na digitalno emitovanje  emitovanja, usluge Javnog servia moraju biti dostupne za 98% populacije, dok 96% populacije mora biti u mogućnosti da prima usluge komercijalnih emitera.

Izvor: Rapid TV News  
http://www.digitag.org/

 

HRVATSKA  - USVOJENA STRATEGIJA PRELASKA S ANALOGNOG NA DIGITALNO EMITIRANJE

31.07.2008.
Vlada Republike Hrvatske 31. 07. 2008. godine usvojila je Strategiju prelaska s analognog na digitalno emitiranje televizijskog programa. Dokument nudi smjernice za budući razvoj televizije u Republici Hrvatskoj.
Početak emitovanja digitalnog televizijskog signala na području cijele Republike Hrvatske očekuje se od 1. januara 2011. godine.

Izvor :
http://e-hrvatska.hr/sdu/hr/e-hrv/vijest.html?h=/hr/e-hrv/contentParagraph/06&c=/hr/ProgramEHrvatska/Provedba/Broadband


02.07.2008.god
ŠPANIJA-IMPULSA TDT DONIRA 1000 SET-TOP BOXOVA

Impulsa TDT, DTT promotivna organizacija, distribuirati će 1000 set-top boxova domaćinstvima sa niskim primanjima u reigiji Soria.
Set top boxovi će biti distribuirani preko humanitarnih organizacija kao što su Caritas i Crveni krst.
Soria i okolna mjesta sudjeluju u pilot projektu prelaska na digitalno emitovanje. Isključenje analognog emitovanja će se desiti 23. jula.
Ukupno 18 550 domaćinstava će učestvovati u isključenju analognog emitovanja.

Izvor:
El Mundo   http://www.digitag.org/


26.06.2008.god
VELIKA BRITANIJA

Parlamentarna komisija javnih službi je objavila  izvještaj u kojem kritikuje vladu što je dopustila prodaju analognih tv setova.
Edward Leigh, predsjedavajući parlamentarne komisije je izjavio da mnogi gledaoci nisu razumjeli smisao prelaska na digitalno emitovanje, jer još uvijek kupuju analogne televizije, nesvjesni činjenice da su ti isti tv setovi već zastarjeli.
Pola od svih novih TV setova prodanih u prvih sedam mjeseci prošle 2007. godine su bili analogni, dok je u aprilu ove godine od prodanih 530 000 tv setova približno bilo samo 105 400 analognih.

Izvor: Rapid TV News
http://www.digitag.org/


06.05.2008.god
REPUBLIKA ČEŠKA

Broadband TV News izvještava da  bi tender za  DVB-H dozvolu mogao biti raspisan ovog ljeta.
T-Mobile  i Telefónica O2 izrazili su interes u pokretanje mobilnih TV servisa. T-Mobile je već počela nekoliko probnih DVB-H. Prvi je počeo sa radom 2004. godine.

Izvor: http://www.broadbandtvnews.com/?p=4750


17.04.2008.god.
FRANCUSKA

Istraživanja Yacast pokazuju da su troškovi koji se odvajaju za oglašavanje  DTT platforme znatno uvećani. U poređenju sa 2007, u prvom kvartalu 2008.god. troškovi za reklame su se udvostručili.
Izvor: http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2169  


28.03.2008.god
SAD
LG Electronics Co., ove godine ocekuje prodaju od 5 mil digitalnih set-top box-ova u SAD.  Od 35 mil domacinstava koja trenutno imaju analognu televziju a predvidja se da ce 25-30 mil najvjerovatnije kupiti digitalni set-top box cije subvencioniranje je planirano od strane države. Nabavka digitalnih set-top box-ova  je jeftinija vrijanta nego kupovina digitalnih televizora, izjavio je predstavnik LG kompanije.
Izvor: http://www.tradingmarkets.com/.site/news/Stock%20News/1266093/


05.03.2008.god
SAD - NAREDBA O EDUKACIJI
Državna komisija za komunikacije (FCC) objavila je da emiteri, pay-TV servis operatori, trgovci i proizvođači moraju raditi na promociji, odnosno educirati javnost o prelasku na digitalno emitovanje. Analogno isključivanje SAD je planirano za 17. februar 2009. god.
Pay-TV servisi , satelitski i kablovski operateri moraju uz mjesečni račun priložiti informacije o prelasku na digitalno emitovanje.
Emiteri moraju izvještavati gledaoce i podnositi tromjesečni tvještaj Komisiji za komunikacije (FCC). Proizvođači moraju priložiti informacije o periodu tranzicije i kompatibilnosti elektronskih uređaja.

Izvor:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=2100


25.02.2008.god.
FRANCUSKA

350.000 domaćinstava je spremno da prima besplatan (free to air) servis digitalne satelitske televizije. 5. marta 2007. god. u Francuskoj je
usvojen zakon po kojem je 100% stanovništvu u Francuskoj potrebno obezbijediti uslove za primanje besplatne digitalne terestrijalne televizije(Television Numerique Terrestre, TNT). U postizanju ovog cilja zakon pridaje značajnu ulogu satelitima. Tamo gdje nije moguće primiti signal putem terestrijalne antene, satelitske usluge nude SES Astrai Canal+ - TNTSAT

Izvor:
http://www.ses-astra.com/business/en/news-events/news-latest/index.php?pressRelease=/pressReleases/pressReleaseList/08-02-25/index.php


01.02.2008 .
PORTUGAL
Ministar za telekomunikacije Mario Linen raspisao je tender za DTT servise koji će biti ponuđeni u februaru. Gledaocima će biti ponuđena oba servisa besplatni (free-to-air) i plaćeni. Očekuje se da će HDTV servisi biti ponuđeni koristeći DTT platformu. Rok za prelazak sa analogne na digitalnu određen je za 2012.

Izvor : Rapid TV News
www.digitag.org


24.01.2008.god .
FRANCUSKA
Usavršavanjem mreže, DTT ulazi u sve više domaćinstava. Po posljednjoj procjeni, 22% populacije trenutno gleda digitalnu terestrijalnu televiziju. Najviše se koristi DTH (direct-to-home) platforma sa 26%, kablovsku koristi 12% od ukupnog stanovništva, IPTV koristi 7%, dok ostali još uvijek koriste analogni signal. Samo 2% ima pristup mobilnoj TV, a 40% ima pristup multiple platformama.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3433


24.01.2008.god.
MAĐARSKA
Mađarsko regulatorno tijelo (Hungary's National Communications Authority - NHH) objavilo je da će održati tender za nacionalnu DTT dozvolu u martu. U skladu sa dozvolom, regulator će ponuditi pet multipleksa od kojih će tri biti  na raspolaganju za TV i DVB-H servise a  dva će biti ponuđena prelaskom sa analogne na digitalnu koji je planiran za juni 2011. Učesnici tendera će morati platiti za dozvolu  najmanje €1.16 miliona i 3% od godišnje zarade.
Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3431  


09.01.2008.god
BELGIJA

Belgijska potrošačka organizacija Test-Aankoop  pokrenula je protest protiv “digitalnog monopola” kablovskog i IPTV (Internet Protocol Television) operatera. Gledaoci nemaju puno izbora kada žele da se pretplate na digitalni TV servis.

Izvor:
http://www.broadbandtvnews.com/?p=3263


04.01.2008
SRBIJA
Član Saveta Republičke radiodifuzne agencije Slobodan Đorić rekao je za «Danas» da će za RRA ova godina biti godina programskog monitoringa, s ciljem da se svi emiteri po sadržaju i strukturi programa prilagode sopstvenim programskim koncepcijama i standardima koje propisuju ova agencija i Zakon o oglašavanju. "Pre proleća okončaće se konkurs za 347 lokalnih radio stanica, što će doneti kraj medijskom haosu u Srbiji. Tokom godine RRA će izdati još dozvola na područjima na kojima ima slobodnih frekvencija. Očekuje nas i okončanje privatizacije medija. Bez lažne skromnosti, RRA je u 2007. godini uradila veliki posao", naglasio je Đorić.
Izvor:
http://www.danas.co.yu/20080104/hronika1.html


12.12.2007.
OFCOM
Ofcom je objavio Internacionalni izvještaj o komunikacijama (2007). Izvještaj se odnosi na razvoj komunikacionih servisa u zemljama uključujući prelazak na digitalnu, usluge  kao i cijene servisa.
U izvještaj su uključene Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, SAD, Kanada i Japan ali i informacije iz Poljske, Španije, Nizozemske, Švedske i Irske.
Izvor:
http://www.ofcom.org.uk/research/cm/icmr07/icmr07.pdf


LA TRIBUNE
09.12.2007. god.

Širom Francuske, koristeći DTT platformu, lansirano je 17 regionalnih programa. Ovi servisi su  ranije koristili analognu terestrijalnu platformu.

Izvor:
La Tribune


07.12.2007.god
DANSKA

Danska RTV pokrenula je u isto vrijeme tender za DTT multiplekse i javnu kampanju o prelasku sa analogne na digitalnu.
Četiri multipleksa će biti dodijeljena jednom operateru, tzv. "gatekeeper" koji će biti odgovoran za rad digitalnog sistema. Kandidat će biti izabran na «beauty contest-u» a dozvola će biti dodijeljena do marta 2008.

Izvor: Danish Radio and Television Board press release
http://www.mediesekretariatet.dk/bilag/prmedd/prmedd071207_eng.pdf


21.11.2007.god.
OFCOM

Ofcom je objavio prijedloge za  nadogradnju DTT koja će ponuditi veći broj kanala i novih servisa kojima će se koristiti građani i potrosači. Predložena nadogradnja će obezbijediti kapacitet potreban za servise televizora visoke definicije.

Izvor:
http://www.ofcom.org.uk/media/news/2007/11/nr_20071121


01.11.2007.god.
SLOVENIJA

Nacionalno Vijeće je odobrilo zakonski okvir za digitalno emitovanje. Godina 2010. je određena kao krajnji rok prelaska na digitalnu televiziju. Četiri multiplexa će biti rezervisana za DTT servise koji će koristiti MPEG-4 AVC kompresiju formata. Jedan multiplex je određen za javni servis RTV SLO.

Izvor:
http://www.digitag.org/DTTNews/article.php?Id=1888


Research and Market Data  08.2007.god.
OFCOM - VELIKA BRITANIJA

Britanski regulator Ofcom u svom tromjesečnom izvještaju (završno sa junim 2007) objavio je da penetracija digitalne televizije u Velikoj Britaniji dostiže 84%. U drugoj četvrtini 2007. prodato je 1.9 milion DTT odašiljača, od kojih se 900.000 odnosi na IDTV. Digitalna terestrijalna platforma je najviše korištena platforma, sa 9.1 mil. domaćinstava koji je koriste kao glavni televizijski prijem. U drugoj četvrtini 2007. godine, broj domaćinstava digitalne terestrijalne televizije  povećan je za 763.000.

Izvor:
http://www.ofcom.org.uk/research/tv/reports/dtv/dtv_2007_q2/

 

DTT forum

 

 

 

 

 

 

© Regulatorna agencija za komunikacije BiH, 2008.